Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 15: hetaste kompetenserna för förskollärare 2019

Förskollärare är fortfarande ett mycket eftertraktat yrke hos arbetsgivarna. Pedagogiska, positiva människor med en lärarlegitimation har mer än alla förutsättningar för att lyckas. Men vilka andra egenskaper är önskvärda för förskollärare 2019?

Förskollärare, då kör vi! Vi har snokat, spanat och granskat över tusen platsannonser för förskollärare. Detta gör vi för att fastställa de hetaste kompetenserna inom yrkesgruppen under 2019.

Pedagogisk, positiv och examen är i topp även i år, men det har skett en förändring i toppen. Pedagogisk ligger fortsatt på första plats, men positiv har gått om examen som nummer två. Nya för årets lista är samarbetsvillig och självsäker, tillsammans puttar de bort självständigt och strukturerad från topp 15.

 

Topplista – Topp-15 hetaste kompetenserna för lärare 2019

1. Pedagogisk  42,1 %
2. Positiv  33,7 %
3. Examen  31,4 %
4. Driven  27,6 %
5. Samarbetsvillig   25,7 %
6. Kreativ  23,8 %
7. Nyfiken  23,5 %
8. Flexibel  22,0 %
9. Ansvarsfull  18,8 %
10. Inspirerande  12,5 %
11. Ledarskap  12,4 %
12. Analytisk  9,2 %
13. Lyhörd  9,2 %
14. Social  8,9 %
15. Självsäker  8,8 %   

 

Nu och då

Det har skett några små förändringar på listan men det kanske mest anmärkningsvärda är att samarbetsvillig inte kvalade in förra året och tar nu en stabil femte plats. Annars är det inte så mycket som har hänt. Många kompetenser har hoppat ner en plats i favör för en som hoppat upp.

Även om pedagogisk fortsatt toppar så har omnämnandet av kompetensen sjunkit en aning. 2018 låg kravet så högt som i 50 % av samtliga annonser motsvarande siffra för 2019 är 42,1 %. Samtliga procentsatser minskar, förutom social som 2018 nämndes i 7,7 % av granskade annonser mot 8,9 under årets granskning (2019).

Exakt vad det beror på är som alltid svårt att säga, men vi tror att det kan ha och göra med vi idag söker jobb på allt fler olika sätt än via traditionella annonser. Detta i kombination med att rätt person över rätt kompetens blir allt viktigare.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Arbetsmarknaden för dig som är förskollärare är minst sagt god! Enligt Arbetsförmedlingens senaste femårs prognos har du hela landet att välja och vraka i. Det ska tilläggas att det är få yrken som har den efterfrågan som förskollärare tillsammans med lärare har.

Förskollärares genomsnittliga lön ligger på 28 900, men varierar självfallet baserat på erfarenhet och arbetsgivare. Du når till yrket via universitet eller högskola. Det är ett krävande yrke, men också ett väldigt givande eftersom du är med på resan att forma unga barns lärande.

Heta kompetenser

Mitt mitten av mars kavlade vi upp ärmarna och gjorde jobbet. Vi granskade 1130 annonser för att kartlägga dem 15 mest önskvärda kompetenserna för förskollärare 2019. Vi gör detta som vår årliga undersökning av olika yrkeskategorier. Vi kallar serien för heta kompetenser och syftet är att ta tempen på de hetaste kompetenserna enligt arbetsgivarna.

I januari undersökte vi HR och i februari avverkade vi lärare. Fram mot sommaren kommer vi att undersöka chefer, projektledning, ekonomer, jurister och fler.

Frågor

utbildning.se är Sveriges svar på frågan -’vad är kompetensutveckling?’ Vi gör vårt yttersta för att förbli Sveriges störta plattform för kompetensutveckling. Frågor om oss eller om våra undersökningar kan ni rikta till info@utbildning.se. Stort tack för att ni vill utvecklas med oss.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 03 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-03

Future Learning Organisation gör ditt företag redo för framtiden

Att ha rätt kompetens för rätt arbete är förstås viktigt, men riktigt så enkelt är det inte idag. Enklare lär det inte bli, för att möta digitalisering och en allt snabbare utveckling behöver svenska företag anpassa sig till en arbetsmarknad där kunskapen oftare behöver uppdateras.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Effektiv inlärning – metoder för att förbättra minnet

Varför fastnar aldrig viss kunskap i ditt minne? Det kan bero på att du inte använder en inlärningsstil som passar dig. Men vilken kunskap som du kommer ihåg påverkas också av hjärnans filter. Här får du en introduktion till olika inlärningsmetoder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!