Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Då var det dags igen heta kompetenser chefer! utbildning.se granskade hela 1 964 annonser för chefer, arbetsledare och verksamhetsledare för att kartlägga kompetenserna som arbetsgivarna trånar efter 2019.

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget. Vårt mål med detta är listan nedan, där vi har fastställt de absolut hetaste kompetenserna för chefer under 2019.

Examen har hoppat upp till toppen! Pedagogisk som låg högst förra året har däremot ramlat ner till en tredjeplatsen. Det blir allt mer viktigt att som chef vara driven och inspirerande, medan strukturerad och besitta kunskaper inom budgetering trillar nedåt. Relationsskapande och Office-paketet är två nya egenskaper för detta års topplista som puttar ut självständig och flexibel. 

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för chefer 2019

1. Examen  47,4 %
2. Driven  30,7 %
3. Pedagogisk  25,8 %
4. Inspirerande  20,9 %
5. Ansvarsfull  20,6 %
6. Positiv  17,3 %
7. Strukturerad  16,7 %
8. Kreativ  14,5 %
9. Lyhörd  13,4 %
10. Nyfiken  13,0 %
11. Budgetansvar  13,0 %
12. Strategisk  12,8 %
13. Relationsskapande  11,2 %
14. Resultatinriktad  10,5 %
15. Initiativtagande  10,4 %
16. Effektiv  8,4 %
17. Analytisk  8,2 %
18. Office-paketet  7,0 %
19. Detaljmedveten  6,8 %
20. Samarbetsförmåga   4,6 %

Nu och då

De två toppande egenskaperna examen och pedagogisk känner vi igen från förra årets undersökning, även fast de bytt plats. Driven har hoppat från en sjunde till andra plats. Samarbetsförmåga har nått upp på listan och istället puttat ut självständig som låg på plats sjutton i 2018 års undersökning. Det har allt skett några förändringar i hur arbetsgivarna vill ha sina chefer!

Egenskaper som strategisk, stresstålig och ledarskapsförmåga är inte längre tillräckligt heta för denna lista, vilket kan få en att fundera på varför. Vi kan i denna lista se många förändringar från föregående år. Det ska bli intressant att se hur egenskaperna kommer att ställa sig om ett år från nu! 

Vi kan inte annat än klura på orsaken till dessa förändringar i önskade karaktärsdrag. Det kan bero på många saker, som vårt ändrade beteende där vi kanske hellre skriver ett inlägg på LinkedIn eller Facebook för att söka jobb. Det kan även bero på att medarbetare kräver allt mer relationsskapande och inspirerande chefer.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Eftersom chef är en roll och inte ett specifikt yrke så är det svårt att säga exakt hur arbetsmarknaden ser ut i dagsläget. Det beror helt på typ av chefsroll och i vilken bransch.

Chefer tjänar i regel i överkanten av snittet för den yrkesgrupp som de verkar i. Enligt Saco brukar denna lön ligga någonstans mellan 40 000-50 000 kronor i månaden. Ha i åtanke att även detta beror på bransch och din rollbeskrivning. 

Vägen till ett chefsjobb går oftast genom erfarenhet och initiativ, men vår undersökning visar också att examen är ytterst viktigt. Se därför till att utbilda dig inom relevant område för din bransch.

Heta kompetenser

I slutet av april genomförde utbildning.se den efterlängtade undersökningen på vad som krävs av dig för att nå en chefsposition 2019. Vi granskade hela 1 964 annonser för chefsroller inom olika kategorier, från butikschef och kommunikationschef till bankdirektör. I kommande månader kan du bland annat förvänta dig heta kompetenslistor för ekonomer och utvecklare. 

Frågor

utbildning.se står för utbildning, kunskap och utveckling. Vi finns för att alla som vill ska kunna utvecklas och nå högre höjder! Vårt mål är att vara Sveriges svar på frågan – vad är kompetensutveckling? Frågor om oss eller om våra undersökningar kan ni rikta till info@utbildning.se. Stort tack för att du utvecklas med oss!

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 03 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Så får du effektivare arbetsdagar med Pomodoro-tekniken

Brottas du med hur du ska ska hantera din tid och att hinna med allt du vill få gjort under en dag? Yttre faktorer som mail, sms och notiser är ständiga distraktioner som stjäl din effektivitet. Lär dig hur du kan optimera effektiviteten med den populära Pomodoro-tekniken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning.Det fanns bara ett problem.Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!