Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Då var det dags igen heta kompetenser chefer! utbildning.se granskade hela 1 964 annonser för chefer, arbetsledare och verksamhetsledare för att kartlägga kompetenserna som arbetsgivarna trånar efter 2019.

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget. Vårt mål med detta är listan nedan, där vi har fastställt de absolut hetaste kompetenserna för chefer under 2019.

Examen har hoppat upp till toppen! Pedagogisk som låg högst förra året har däremot ramlat ner till en tredjeplatsen. Det blir allt mer viktigt att som chef vara driven och inspirerande, medan strukturerad och besitta kunskaper inom budgetering trillar nedåt. Relationsskapande och Office-paketet är två nya egenskaper för detta års topplista som puttar ut självständig och flexibel. 

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för chefer 2019

1. Examen  47,4 %
2. Driven  30,7 %
3. Pedagogisk  25,8 %
4. Inspirerande  20,9 %
5. Ansvarsfull  20,6 %
6. Positiv  17,3 %
7. Strukturerad  16,7 %
8. Kreativ  14,5 %
9. Lyhörd  13,4 %
10. Nyfiken  13,0 %
11. Budgetansvar  13,0 %
12. Strategisk  12,8 %
13. Relationsskapande  11,2 %
14. Resultatinriktad  10,5 %
15. Initiativtagande  10,4 %
16. Effektiv  8,4 %
17. Analytisk  8,2 %
18. Office-paketet  7,0 %
19. Detaljmedveten  6,8 %
20. Samarbetsförmåga   4,6 %

Nu och då

De två toppande egenskaperna examen och pedagogisk känner vi igen från förra årets undersökning, även fast de bytt plats. Driven har hoppat från en sjunde till andra plats. Samarbetsförmåga har nått upp på listan och istället puttat ut självständig som låg på plats sjutton i 2018 års undersökning. Det har allt skett några förändringar i hur arbetsgivarna vill ha sina chefer!

Egenskaper som strategisk, stresstålig och ledarskapsförmåga är inte längre tillräckligt heta för denna lista, vilket kan få en att fundera på varför. Vi kan i denna lista se många förändringar från föregående år. Det ska bli intressant att se hur egenskaperna kommer att ställa sig om ett år från nu! 

Vi kan inte annat än klura på orsaken till dessa förändringar i önskade karaktärsdrag. Det kan bero på många saker, som vårt ändrade beteende där vi kanske hellre skriver ett inlägg på LinkedIn eller Facebook för att söka jobb. Det kan även bero på att medarbetare kräver allt mer relationsskapande och inspirerande chefer.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Eftersom chef är en roll och inte ett specifikt yrke så är det svårt att säga exakt hur arbetsmarknaden ser ut i dagsläget. Det beror helt på typ av chefsroll och i vilken bransch.

Chefer tjänar i regel i överkanten av snittet för den yrkesgrupp som de verkar i. Enligt Saco brukar denna lön ligga någonstans mellan 40 000-50 000 kronor i månaden. Ha i åtanke att även detta beror på bransch och din rollbeskrivning. 

Vägen till ett chefsjobb går oftast genom erfarenhet och initiativ, men vår undersökning visar också att examen är ytterst viktigt. Se därför till att utbilda dig inom relevant område för din bransch.

Heta kompetenser

I slutet av april genomförde utbildning.se den efterlängtade undersökningen på vad som krävs av dig för att nå en chefsposition 2019. Vi granskade hela 1 964 annonser för chefsroller inom olika kategorier, från butikschef och kommunikationschef till bankdirektör. I kommande månader kan du bland annat förvänta dig heta kompetenslistor för ekonomer och utvecklare. 

Frågor

utbildning.se står för utbildning, kunskap och utveckling. Vi finns för att alla som vill ska kunna utvecklas och nå högre höjder! Vårt mål är att vara Sveriges svar på frågan – vad är kompetensutveckling? Frågor om oss eller om våra undersökningar kan ni rikta till info@utbildning.se. Stort tack för att du utvecklas med oss!

Senast uppdaterad: 31 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-10-10

Yrken med kort bäst före-datum

Digitala framsteg har lett till en rad förbättringar i samhället och underlättat livet för många. Utvecklingen är dock inte enbart positiv, fråga dem vars jobb sakta men säkert börjar försvinna. Här hittar du några exempel på yrken som troligtvis inte finns kvar om 10 år! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-19

Checklista – kommunikation för chefer

Dålig kommunikation på arbetsplatsen kan påverka både medarbetarnas och företagets resultat negativt. Det är viktigt att du som chef kan kommunicera effektivt med dina medarbetare. Tyvärr är det vanligt att chefer och ledare inte tar sig tid att höra vad kollegerna har att säga om sin arbetssituation och den generella arbetsmiljön.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!