Visa utbildning.se som: Mobil

Dålig attityd vanligt på arbetsplatsen

83 procent av svenska arbetsplatser har anställda med dålig attityd. Detta enligt en undersökning gjord av utbildning.se. Nära hälften av de tillfrågade svarade att de har en eller flera anställda som påverkar stämningen på arbetsplatsen negativt medan 34 procent uppgav att problemet uppstår ibland.

En undersökning gjord av utbildning.se, baserad på svaren från 113 svenska chefer, visar att våra arbetsplatser är fulla av dåliga attityder. Av de tillfrågade cheferna menade 49 procent att de har en eller flera anställda som påverkar stämningen på arbetsplatsen med sin negativa attityd. Endast 17 procent av de tillfrågade menar att deras arbetsplats är fri från medarbetare med dålig attityd.

Negativa attityder smittar av sig

Hela 86 procent av de tillfrågade cheferna menade att medarbetare som skapar dålig stämning är väldigt eller ganska irriterande. Enligt en studie från University of Michigan påverkar negativa medarbetare dels humöret hos de övriga anställda och dels arbetsplatsens produktivitet överlag. Kanske är det därför inte konstigt att just detta beteende skapar frustration hos majoriteten av de svenska cheferna.

Enligt forskarna bakom studien är det viktigt att chefen sätter upp tydliga gränser för vilket slags beteende som ska tolereras på arbetsplatsen, samtidigt som medarbetare bör fundera över hur mycket tid de ska spendera tillsammans med negativa kollegor för att själva inte låta sig bli påverkade. Vidare menar forskarna att det är viktigt att fundera över vilket slags beteende som önskas redan i rekryteringsprocessen för att undvika att skapa en ogynnsam miljö.

Om undersökningen

Resultatet baseras på svaren från sammanlagt 510 respondenter, varav 113 hade en ledande befattning. Undersökningen gjordes av utbildning.se i form av en webbenkät under perioden 29 juni till 19 november 2015. Syftet med undersökningen var att kartlägga vilka beteenden som anses mest irriterande på våra svenska arbetsplatser. Undersökningen har även gjorts i Storbritannien, Danmark och Finland.

Om utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals personer som letar efter utbildningar och kurser besöker dagligen utbildning.se, där de kan söka bland närmare 8.000 utbildningar från cirka 300 utbildningsarrangörer. Läs mer om utbildning.se här.

Senast uppdaterad: 09 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-29

Vad är arbetsmiljö och varför ska du bry dig?

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Arbetsmiljö är hissmusiken i receptionen, din rätt till fikapaus, din ergonomiska stol och bullret från byggarbetsplatsen bredvid. Det är kollegans härskartekniker, det är dina möjligheter till utveckling i tjänsten och den lite för dunkla belysningen vid ditt skrivbord. Så, varför ska du bry dig om arbetsmiljö?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-28

Psykosocial arbetsmiljö – vad betyder nya reglerna (AFS 2015:4)?

Från 31 mars 2016 gäller Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, som ställer skärpta krav på chefer och arbetsgivare. Har du koll på de nya reglerna och hur de påverkar din arbetsplats?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-28

Härskartekniker – så tacklar du dem

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gäspar eller tittar ner i mobilen när du pratar? Då kan det handla om härskartekniker. Retorikexperten Elaine Eksvärd hjälper dig känna igen och hantera dem. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!