Brandfarliga Arbeten vs Heta Arbeten® – undersökning

Det har gått två år sedan Brandfarliga Arbeten lanserades som ett alternativ till Heta Arbeten. Under denna tid har flera utbildningsarrangörer börjat erbjuda utbildningar för Brandfarliga Arbeten. Men vilken certifiering väljer företagen?

Heta arbeten vs Brandfarliga arbeten

Det har gått två år sedan Brandfarliga Arbeten lanserades som ett alternativ till Heta Arbeten®. Under denna tid har flera utbildningsarrangörer börjat erbjuda utbildningar för Brandfarliga Arbeten. Men vilken certifiering väljer företagen?

1990 introducerades Heta Arbeten®  för att minska antalet bränder på arbetsplatser runt om i Sverige. Alla som utför brandfarliga heta arbeten, är brandvakt eller ska utfärda tillstånd måste genomgå utbildningen. 

Sedan införandet har skadekostnaderna minskat med över 75% för bränder orsakade av brandfarliga heta arbeten. Länge var Heta Arbeten® den enda utbildningen som godkändes av försäkringsbolagen. Men 2019 tog SVEBRA, branschorganisationen för Svenska Brandsäkerhetsföretag, och Byggföretagen fram en egen certifiering, Brandfarliga Arbeten, som ett alternativ.

Heta Arbeten® populärast men Brandfarliga Arbeten knappar in

Brandskyddsföreningen uppger att de vanligtvis utfärdar mellan 50 000-70 000 Heta certifikat i Heta Arbeten® årligen. I jämförelse valde 17 396 att certifiera sig med Brandfarliga Arbeten under 2020. Heta Arbeten® är således fortsatt den populäraste certifieringen, men Brandfarliga Arbeten knappar in. 

Mellan 2019 och 2020 ökade certifieringarna i Brandfarliga Arbeten med 200 %. Och enligt Robert Ahlqvist på SVEBRA ser ökningstakten ut att hålla i sig under 2021. Antalet certifieringar för Heta Arbeten® minskade under pandemiåret 2020 men har ökat igen under våren 2021, en trend som enligt Brandskyddsföreningen verkar hålla i sig.

Vilken av certifieringarna som blir mest populär framöver kan bara framtiden utvisa. Men redan nu kan man se att Brandfarliga Arbeten har etablerat sig på marknaden.

Vilka står bakom certifikaten?

Heta Arbeten® togs fram av Brandskyddsföreningen 1990 tillsammans med representanter från utvalda branscher och försäkringsbolag. Sedan starten har hundratusentals hetarbetare certifierats. 

Utbildningar inom Heta Arbeten®

 

Brandfarliga Arbeten togs fram av SVEBRA och Byggföretagen under 2019. Utbildningen togs fram som ett alternativ till Heta Arbeten®.

Utbildning inom Brandfarliga Arbeten

 

Skillnaden mellan Heta Arbeten® och Brandfarliga Arbeten

Utbildningarna i Heta Arbeten® och Brandfarliga arbeten uppfyller bägge försäkringsbolagens krav och genomförs på en dag. Certifikatet för Brandfarliga Arbeten är precis som för Heta Arbeten® giltiga i fem år.

Men utbildningarna är inte självklart helt likvärdiga. Därför pågår just nu ett arbete att ta fram ett övergripande regelverk för brandfarliga heta arbeten och en tydligare oberoende kvalitetssäkring av utbildningen. Med och deltar är en bred grupp experter från alla delar av branschen – försäkringsbolag, bolag inom bygg och industri samt branschorganisationer, utbildningsarrangörer och både Brandskyddsföreningen och SVEBRA. 

Arbetet leds av Brandskyddsföreningen på uppdrag av Svensk Försäkring. Normerna och regelverken är nu ute på remiss och förväntas träda i kraft under 2022. 

Mathias Flink Rönnols

Mathias Flink Rönnols

VP of Growth (Visa mer)
Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef. (Mindre)

Om

Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef.

Annonser