Visa utbildning.se som: Mobil

Regeringen vill underlätta för kompetensutveckling

Publierad 2013-04-12 

I den kommande vårbudgeten utlovar statsminister Fredrik Reinfeldt en omfattande kompetenssatsning.

I regeringens vårbudget utlovas förbättrat stöd till de personer som vill skola om sig eller byta yrkesbana i vuxen ålder. Detta meddelade Reinfeldt när han igår deltog i SVT:s nya satsning Politik i fokus.

─ Man ska kunna förstärka möjligheten för höjt studiestöd för personer som i vuxen ålder vill skola om sig eller bygga på sin kompetens. Det är också ett sätt att understödja att människor fortbildar sig och kanske växlar över till något annat, säger statsministern i programmet.

Reinfeldt vill inte ge besked om när denna höjning av studiestödet kommer ske men att det är Regeringens ambition.

─  Skälet är att vi behöver mer av omställning och mer av fördjupat kunnande mitt i livet och det här kan vara ett sätt att uppmuntra till det, säger Reinfeldt.

En bakgrund till behovet av att kunna byta karriär mitt i livet är till exempel planerna på förhöjd pensionsålder. I veckan presenterades regeringens utredare flera förslag om höjd pensionsålder. Ett annat förslag i årets vårbudget handlar om stiftelser som ägs gemensamt av fack samt arbetsgivare och som idag bistår vid uppsägningar. Från regeringens sida vill man att dessa stiftelser ska ha möjligheten att erbjuda utbildningar eller insatser lång tidigare. Även detta är således en åtgärd för att underlätta karriärbyten mitt i livet.

– Det bästa sättet att undvika arbetslöshet och samtidigt bejaka förändring är att gå in mycket tidigare, att ge stöd till människor via utbildning och omställningsinsatser innan man kommit ut i arbetslöshet, säger Reinfeldt.

Politik i fokus är ett nytt veckomagasin inom ramen för SVT Forum som sänds varje vecka kl 15.00 på SVT2, svt.se och SVT Play.

Läs mer på svt

Senast uppdaterad: 02 feb 2015

Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

utbildningsrådgivning

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!