Visa utbildning.se som: Mobil

Tydlig kommunikation viktigt både internt och externt för en informationschef

Som ny informationschef på utbildning.se, där man till största delen jobbar med det digitala, och matchar kursdeltagare med 8.000 utbildningar av 400 utbildningsföretag, finns det ständigt något att förbättra. Mia Wahlberg har fördelat om vissa arbetsuppgifter inom informationsavdelningen, för att bättre kunna möta de olika målgruppernas behov. Dessutom görs numera löpande olika A/B-tester.

Vad har du för erfarenhet av kommunikation?

─ Jag har mångårig och bred erfarenhet av kommunikationsarbetet och har arbetat med olika kanaler som event, print, rörlig media och digitalt. Tycker dock att det är särskilt roligt att arbeta med det digitala, eftersom området är under ständig utveckling och möjligheterna är oändliga.

─ Senaste åren har jag varit konsult på en kommunikationsbyrå i Stockholm och har arbetat med många välkända svenska varumärken. Arbetade mycket med content marketing, integrerad kommunikation och med digital utveckling. I våras arbetade jag även som digitalchef på Microsoft då jag på konsultbasis fick hoppa in på ett interimuppdrag. Microsoft är ett jätteintressant företag och jag tror att det är svårt för utomstående att få en uppfattning om hur stora de egentligen är och hur många produkter de har.

Hur har dina första månader varit?

─ De första fyra månaderna på utbildning.se har varit jätteroliga. Under hösten har vi bland annat haft våra chefsevent Leadershipdagarna som vi håller tillsammans med tre fackförbund i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har vi utvecklat våra e-utskick genom att göra dem mer segmenterade och vi har ökat det redaktionella innehållet i nyhetsbreven, vilket vi sett har gett positiva resultat.

─ Vi ser löpande över innehållet på webbplatsen utbildning.se, det finns alltid något att förbättra. Det har varit full fart och jag arbetar tillsammans med ett roligt och kompetent informationsteam.

Vilka är era målgrupper?

─ Vi har många varierande målgrupper som vi vänder oss mot. Enskilda kursdeltagare är förstås en målgrupp, men även chefer och HR-avdelningar som söker utbildningar till grupper utöver sig själva. Sen är utbildningsföretagen viktiga för oss då det är de som arrangerar kurserna.

Hur vill du som chef utveckla arbetet framöver?

─ Jag tror att det är viktigt med bra interna processer och tydliga ansvarsområden, och att en tydlig ansvarskänsla i sin tur leder till att man som individ tar många egna initiativ till att utveckla sitt område. Jag har precis fördelat om ansvaret på informationsavdelningen så att vi nu har en person med ett särskilt fokus mot utbildningsföretagen och en annan har perspektivet kursdeltagarna. Internt har vi mer fokus på målgrupper än kanaler.

─ Många förändringar har kommit på mitt initiativ, men många förslag på förändringar kommer även från medarbetarna. Vi har infört regelbundna avdelningsmöten där vi kan synkronisera det vi gör och dela med oss av erfarenheter.  Alla var eniga om att det var positivt att införa avdelningmöten. Jag uppmuntrar till att göra A/B-tester där man analyserar resultatet för att se vad som fungerar och som gör att vi lär oss mer om målgruppernas preferenser.

Hur ser du på kompetensutveckling?

─  Det är lätt att relatera till besökarna på utbildning.se som söker kurser, eftersom jag som många andra någon gång har haft behov av vidareutbildning.  I en snabb och föränderlig värld känner många arbetstagare att de har ett stort behov att hänga med i branschnyheter och många som byter yrkesområde inom ett företag kan behöva lära sig nya kompetenser. Du blir aldrig färdiglärd och det finns alltid ett behov av utbildning.

FAKTA MIA WAHLBERG

Namn: Mia Wahlberg
Titel: Informationschef på utbildning.se
Utbildning: Civilekonom + diverse kurser
Favoritkanal: Det digitala

Citat Mia om ledarskap« Tillbaka till Jobba hos oss

Senast uppdaterad: 16 jun 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-21

Det senaste inom kommunikation och media

Här har vi samlat artiklar, information, tips och utbildningar för dig som jobbar inom kommunikation, media, journalistik och med onlinemarknadsföring.Här är samlade utbildningar för dig som jobbar inom kommunikation och media.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-31

Chef? Detta bör du tänka på inför lönesamtalet

Hur bör man egentligen tänka som chef inför lönesamtalet? Och hur går man vidare om ingen är nöjd efter samtalets slut? Elisabeth Johansson från fackförbundet Jusek reder ut chefens roll under lönesamtalet.

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-12-10

Kunskapstest i presentationsteknik och Powerpoint

Testa dina kunskaper som presentatör. Efter du har genomfört testet får du tillgång till artikeln "4 tips för bättre presentationer".

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

utbildningsrådgivning

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!