Inga recensioner än

Produktionstekniker Smart industri

Längd
2 år - 400 YH-poäng
Nästa kurstillfälle
4 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
2 år - 400 YH-poäng
Nästa kurstillfälle
4 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Gillar du teknik och problemlösning och vill ha ett spännande jobb? En utbildning till produktionstekniker Smart industri är för dig som gillar att jobba i team eller leda dem. Du får lösa problem och som produktionstekniker ser du helheten i produktionskedjan, förbättrar och effektiviserar arbetet.

Du får kunskaper om att mäta, utvärdera och föreslå hållbara förbättringar i befintlig produktion. Du får lära dig leda, driva, följa upp och slutföra projekt så uppsatta mål kan nås med hjälp av verktyg, modeller och hjälpmedel inom digitalisering och automationsteknik. Du lär dig om Lean och projektmetodik i utbildningen, samt produktivitets- och lönsamhetsberäkningar.

Är Produktionstekniker Smart industri utbildningen för dig?

Så ansöker du

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på yrkeshogskolan.se.
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Du kan komplettera med gymnasiebetyg fram till den 15 juni.
Det gäller dig som under våren avslutar din gymnasieutbildning eller läser in extra kurser på Komvux.

Särskilda förkunskaper

Lägst betyg E/G/3 i:
Energiteknik 1 och Matematik 2a

ELLER

Teknik 1 och Matematik 2c

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
Tjänstgöringsintyg måste bifogas om du ansöker om reell kompetens. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen gör vi ett urval bland samtliga behöriga sökande. Urvalet baseras på ditt gymnasiebetyg. Samtliga reserver får en numrerad reservplats.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

4 september, 2023

 • Öppen utbildning
 • Borås

Målgrupp

Framtida arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna kan variera mellan branscherna och även mellan företag. Du får kunskaper om att mäta, utvärdera och föreslå hållbara förbättringar i befintlig produktion. Du får lära dig leda, driva, följa upp och slutföra projekt så uppsatta mål kan nås med hjälp av verktyg, modeller och hjälpmedel inom digitalisering och automationsteknik. Du lär dig om Lean och projektmetodik i utbildningen, samt produktivitets- och lönsamhetsberäkningar. Målsättningen är att tillverkningen ska ske så effektivt som möjligt.
Efter avslutad utbildning har du även kompetens att leda införandet av nya arbetsmetoder (baserat på Lean) och genomföra arbetsmiljöstudie inklusive riskbedömning.

Vi erbjuder ...

Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.

Nätverk skapar jobbchanser

Nästan en tredjedel av utbildningen är praktik, Lärande i arbete (LIA), som är uppdelad på tre perioder, där du för varje gång får tuffare utmaningar. Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet yrket.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom produktionsteknik. Under din LIA skapar du yrkeskontakter inom branschen vilket avsevärt ökar chanserna till jobb

Kursinnehåll

Följande kurser ingår i utbildningen (400 YH-poäng):

 • Hållbar produktionsekonomi, 30 poäng
 • Industriell IT och systemkunskap, 35 poäng
 • Kommunikation och arbetsmiljö, 25 poäng
 • Kvalitet och driftsäkerhet, 25 poäng
 • Lean – produktionseffektivisering, 25 poäng
 • Produktionsutveckling mot industri 4.0, 30 poäng
 • Projektmetodik - ledarskap och praktisk projektstyrning, 25 poäng
 • Säkerhets- och miljöledningssystem, 25 poäng
 • Lärande i arbete, LIA 1, 25 poäng
 • Lärande i arbete, LIA 2, 50 poäng
 • Lärande i arbete, LIA 3, 50 poäng
 • Examensarbete, 25 poäng

Summa yrkeshögskolepoäng 400

Fortsatta studier

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Du behövs. Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan- Produktionstekniker är ett samlingsbegrepp för ett antal olika yrkesroller. Några exempel är Industriell förbättringsledare, Industriell projektledare, produktionsberedare, Produktionsplanerare, Produktionstekniker, Produktionsutvecklare.

Upplägg

Studera i Borås

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Våra lokaler ligger centralt, det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.

Teori förenas med praktik

En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med gästföreläsningar.

Utbildningen ger möjlighet till en introduktion till yrkesrollen på ett företag/organisation i en autentisk miljö. Därför är 30 % av utbildningen Lärande i arbete (LIA). Perioden ska ge praktisk erfarenhet av företagets/organisationens struktur, arbetsmetoder och processer.

Lärare och konsulter

För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi både fasta lärare och konsulter som till vardags arbetar inom branschen. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne, både på plats och digitlat.

Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Investering

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Examen, diplom m.m.

Betyg ges i varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Produktionstekniker Smart industri, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!
Yrkeshögskolan i Borås
Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Längre utbildningar och korta kurser

Yrkeshögskolan i Borås har en klar idé. Vi ska kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete och aktivt arbeta tillsammans med vårt lokala näringsliv. Det är nu inte helt unikt för just våra YH-utbildningar, men vi tror att vi är ovanligt...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Borås och visa alla utbildningar.

Highlights