Visar 1-22 av 22 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-22 av 22 träffar

Mer om Ställningsbyggnadsutbildningar

Som en ställningsbyggare jobbar du med att montera och säkerställa olika sorters byggnadsställningar kring en rad olika arbetsplatser. Vilken typ av ställning som ska monteras beror på vilken plats och vilket arbete som ska utföras. Det är därför viktigt att ha rätt kompetens så att du med säkerhet kan säga vilken ställning som behövs och vad som blir säkrast för dig och kollegor.

Du som är utbildad ställningsbyggare jobbar vanligtvis med många olika yrkesgrupper, allt ifrån målare till utställare. Alla som behöver hjälp att montera en säker byggnadsställning för arbete på specifik höjd.

Enklare ställningar förutsätter inga avancerade kunskaper utan kan innefattas i en kortare kurs. Medan ställningar som måste ta extra hänsyn till särskild vikt, special utrustning, svåra vinklar etc. kräver en mer omfattande utbildning.

Varför ska du gå en kurs i ställningsbyggnationer?

Det finns som nämnt många olika tillfällen då en ställningsbyggnad behövs för att uträtta arbete på höjd. Du som inte är utbildad ställningsbyggare kan gå en kortare kurs för att få grunderna för hur du sätter samman en byggnation, samt hur du ska jobba säkert på höjder upp till 9 meter.

Många kurser vänder sig därför direkt till dig som är målare, byggjobbare, elektriker etc. som kan behöva utföra många arbeten på höjd.

Kurserna kan också vara bra för dig som är utbildad ställningsbyggare men som behöver fräscha upp vissa kunskaper eller fördjupa dig ytterligare. Vi har flera alternativ som passar olika kompetensnivåer.

Behörigheter inom ställningsbyggnationer

Här följer några av de olika behörigheter som krävs för montering av ställningstyper. Mer avancerade ställningar kräver särskild behörighet. Ställningens svårighetsgrad ska framgå i monteringsinstruktionerna.

Särskild information om hantverkarställningar: gäller för ställningar på max 2 meters höjd.

Särskild information om rullställningar: gäller för arbete med hantverkar- och rullställningar upp till 5 meters höjd.

Allmän utbildning om ställningar: gäller på upp till 9 meters höjd, samt för vanliga ställningar.

Särskild utbildning om ställningar: gäller för ställningar på över 9 meters höjd. Denna utbildning är också ett krav för montering av mer avancerade ställningar.

Tilläggsutbildningen om väderskydd: är en tilläggsutbildning på särskild utbildning och den behövs vid arbete med väderskydd oavsett höjd och ställningens svårighetsgrad.

Tilläggsutbildning om speciella ställningskonstruktioner: behövs för än mer avancerade ställningar som inte innefattas av särskild utbildning.

Välj rätt kurs som kompletterar de kunskaper du vill utveckla!

Vanligt innehåll i en ställningsbyggnadskurs

Innehållet beror som alltid på kursens aktiva inriktning. Nedan följer några av de vanligaste punkterna som du får med dig efter en avklarad utbildning inom ställningsbyggnationer.

  • Upp- och nedmontering av vanliga ställningar.
  • Säkerhetsåtgärder, riskanalys och hur du undviker olycka vid arbetsplats.
  • Genomgång av praktiska regelverk i Sverige.
  • Belastning, olika typer av ställningar och verktyg beroende på jobb.
  • Planläggning och uppstyrning av ställningsbyggnad.
  • Stabilisering, förankring och bottning av ställningar.
  • Behörighet för den höjd/svårighetsgrad kursen ämnar.

Undvik fallskador och okunskap genom att bygga dig en stabilare framtid med en ställningsbyggnadsutbildning!

Källa: Arbetsmiljöverket

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer