Visa utbildning.se som: Mobil

Styrelseansvar i finansiella företag

VJS – en del av Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
3,5 timmar
6 400 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: Kontakta VJS för mer information - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

Styrelseansvar i finansiella företag

Det börjar bli mycket för styrelserna i finansiella företag att kontrollera och hantera. Ett stort antal nya finansiella regelverk träder ikraft under 2018 (Dataskyddsförordningen, MiFID 2/MiFIR, IDD, PSD2, Priiips etc.). För de bolag som är noterade vid någon reglerad marknadsplats gäller även de snåriga reglerna om marknadsmissbruk (regler mot insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan). De reglerna får konsekvenser inte bara för styrelseledamöter i de noterade bolagen utan även bl.a. för personer som sitter i andra bolagsstyrelser tillsammans med dessa personer.

Styrelsen är ytterst ansvarig för allt ett finansiellt företag gör (liksom för det andra aktörer gör på uppdrag av det finansiella företaget). Till sitt stöd har styrelsen ett antal oberoende kontrollfunktioner - internrevisorer, risk- och compliancefunktioner. Trots detta kan det vara svårt för styrelsen att veta om de agerat ”good enough”. Det finns normalt sett ingen särskild funktion som granskar styrelsens eget arbete med den interna kontrollen utan styrelseutvärdering sker i många fall genom självutvärdering.

Reglerarens senaste metod för att få styrelserna att ta sitt ansvar på allvar har varit att införa regler om personligt sanktionsansvar (upp till 5 MEUR) för enskilda styrelseledamöter i banker, värdepappersbolag och fondbolag. I det nya penningtvättsregelverket som trädde i kraft den 1 augusti 2017 infördes på samma sätt ett personligt sanktionsansvar för styrelsen. Sedan tidigare finns även ett personligt ansvar i lagen om handel med finansiella instrument. Det går inte att ta en försäkring som täcker det personliga ansvaret. Det är därför särskilt viktigt att förstå vad dessa regler innebär och hur man som styrelseledamot ska agera för att de inte ska kunna aktualiseras.

Välkommen till en effektiv halvdag om styrelsens arbete med intern kontroll.

Målgrupp

Kursen vänder sig främst till ledamöter i finansiella företags styrelser eller rådgivare till sådana styrelser.

Kursinnehåll

Kursen behandlar bl.a. följande programspunkter:

  • Hur man gör en ”due diligence” innan man accepterar ett styrelseuppdrag i ett finansiellt företag
  • Hur man som styrelseledamot kan förstärka sin egen beställarkompetens för risk- och compliance (Hur granskar man riskanalyser, rapporter och årsplaner från kontrollfunktioner på ett meningsfullt sätt?)
  • Utformningen och den praktiska innebörden av det personliga sanktionsansvaret i de olika finansiella regelverken och hur man som styrelseledamot ska agera för att undvika det
  • Kärnan i några centrala regleringar som varje styrelseledamot behöver vara särskilt medveten om och förstå sin roll ifråga om (penningtvätt, marknadsmissbruk, intressekonfliktshantering i finansiella grupper, outsourcinguppföljning och ersättningshantering)
  • Strategiska tips för styrelsens egen compliance

Plats

Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm

Utdrag från programmet

13:30 - 14:00

Styrelsens roll i den interna kontrollstrukturen, kontrollfunktionernas ansvarsområden och olika sätt att organisera kontrollarbetet inom en styrelse.

14:00 - 14:20

Hur gör man en Due Diligence innan man tar på sig ett styrelseuppdrag i ett finansiellt företag? Checklista.

14:20 - 14:50

Hur förstärker man som styrelseledamot sin egen beställarkompetens avseende risk-, compliance och internrevision? (Hur granska riskanalyser, rapporter och årsplaner från kontrollfunktionerna på ett meningsfullt sätt?)

14:50 - 15:10

Kaffe

15:10 - 15:40

Utformningen och den praktiska innebörden av det personliga sanktionsansvaret i de olika finansiella regelverken och hur man som styrelseledamot ska agera för att undvika det. Sanktionspraxis från Sverige och i övriga Europa.

15:40 - 16:40

Kärnan i några centrala regleringar som varje styrelseledamot behöver vara särskilt medveten om och förstå sin roll ifråga om (penningtvätt, marknadsmissbruk, intressekonfliktshantering i finansiella grupper, outsourcinguppföljning och ersättningshantering).

16:40 - 17:00

Sammanfattning och strategiska tips för styrelsens eget compliancearbete

17:00

Kursen avslutas

Investering

6400 sek exkl. moms. 

Kursavgiften inkluderar dokumentation, kaffe och fika.

Kursledare

Kursledare för dagen är Cecilia Salaj Wennerholm, advokat vid Apriori Advokatbyrå med inriktning på finansjuridik.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 3,5 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Styrelseansvar i finansiella företag, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner.

Ann-Louise Harsten
(3)
Viktig kurs, men då praxis saknas, så kanske man skulle utöka med övriga krav på styrelseledamöter, tex lämplighet, utbildning mm
Carl-Fredrik
(4)
Bra med liten grupp. Skapar förutsättningar för diskussion

VJS – en del av Norstedts Juridik

VJS – en del av Norstedts Juridik

Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kurs­deltagare hos VJS får du fördjupad kunskap och konkreta verktyg som du har omedelbar nytta av i din dagliga...


Läs mer om VJS – en del av Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

VJS – en del av Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(3,5)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 876 recensioner.
Alla recensioner för arrangören