Visa utbildning.se som: Mobil

Tips för att minska stress och öka din effektivitet

Att säga NEJ som ett strategiskt val! 

TimeFinder – att säga nej som ett strategiskt val för ökad effektivitet

För många deltagare på TimeFinders utbildningar i Personlig Effektivitet är en av utmaningarna att det är så svårt att säga nej. Känner du igen dig?

Nedan följer tips som förhoppningsvis kan få dig att lite lättare kunna säga nej när det behövs.

För att få tiden att räcka till måste du hela tiden göra medvetna val. När du säger ja till vad andra vill att du ska göra eller medverka i måste du kanske samtidigt säga nej till vad du själv vill eller behöver göra.

Därför ska du försöka börja se ditt nej som ett strategiskt val för att faktiskt ha tid och möjlighet att prioritera viktigare saker (även om det bara är för stunden som du ska se i några exempel längre ner).

Det är en sak att skriva på sin "Att inte göra"-lista att man inte ska ta på sig en ny uppgift eller säga nej till släktingar som vill komma på besök och det kan vara en helt annan att faktiskt leverera det där "Tack, men nej tack" eller "Nej, det går tyvärr inte".

För att det ska gå lite lättare att leverera ett nej framöver är tipset att börja använda "JA!-NEJ-JA?"-modellen!

Vad innebär då den här modellen? Jo, att du istället för att direkt behöva formulera ett nej så börjar du att tala om vad du faktiskt behöver/vill säga ja till. Därefter levererar du ditt nej (eller inte just nu) och som avslutning hjälper du personen vidare på något sätt genom ditt "Ja?".

För att ge några exempel:

"Jag sitter upptagen med den här rapporten just nu och den måste bli klar senast i eftermiddag (JA!) så jag kan tyvärr inte hjälpa dig just nu (NEJ). Om du vill får du gärna komma tillbaka imorgon för då har jag mer tid att kunna hjälpa dig .(JA?)"

"Jag har fullt upp just nu med saker jag behöver prioritera (JA!) så jag hinner tyvärr inte förklara hur du ska göra (NEJ) men jag vet att det finns en jättebra instruktion på intranätet och jag kan skicka länken nu på en gång. (JA?)"

"Här på avdelning W jobbar vi bara med X (JA!) så jag kan tyvärr inte hjälpa dig (NEJ) utan behöver hänvisa dig till person Y på avdelning Z som har hand om de här sakerna. (JA?)" 

"Det vore roligt att ses men just nu har vi väldigt mycket att få ihop på hemmaplan (JA!) så vi får tyvärr tacka nej till ett besök (NEJ) och så kanske vi kan komma till er och hälsa på i sommar istället? (JA?)"

"I år har vi bestämt oss för att ta det lite lugnt (JA!) så det passar tyvärr inte att vi har släktträffen hem hos oss i år.(NEJ) Kanske kan vi ses och äta gemensam brunch på en restaurang eftersom vi gärna vill träffas? (JA?)"

Förfrågningar du får på stående fot kan man ibland lyckas avvärja genom att be personen ifråga mejla för att du ska kunna titta på det när du har tid/möjlighet (OBS! här har du inte lovat att du ska göra något, bara att personen ska mejla istället för att du svarar ja eller nej direkt).

Då får du lite betänketid och kan lättare formulera ett eventuellt ja eller nej och dessutom finns möjligheten att det kanske faktiskt aldrig kommer ett mejl.

Förhoppningsvis kan ovanstående tips hjälpa dig att säga nej lite lättare och därmed kunna minska stress och öka din effektivitet.

Lycka till!
Läs mer om Hållbar Effektivitet & Outlook
Läs mer om Hållbar Effektivitet & Outlook

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med TimeFinder och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!