Visa utbildning.se som: Mobil

Teknologisk Institut – en utbildningsleverantör att komma tillbaka till

Johan Bågander har under sina tjugo år som yrkesverksam hunnit gå flertalet kurser hos Teknologisk Institut. Varför? Helt enkelt för att de har bra kurser som passar, menar den erfarne OVK-besiktningsmannen.

Johan har de senaste tjugo åren arbetat på företaget Caverion. Där ägnar han sig huvudsakligen åt OVK-besiktningar, injustering och luftmätning.

Större delen av sin arbetstid befinner han sig i ambulerande tjänst där han besöker allt från kontor och bostäder till skolor och daghem i Stockholm och besiktar deras ventilationssystem. Han uppskattar att 75–80 procent av arbetstiden utgörs av OVK-besiktningar samt åtgärder efter genomförd OVK-kontroll för att få godkänd besiktning. Utöver det ligger uppgifter som felsökning av ventilationssystem på hans bord.

Uppfräschning och nya kunskaper

Johan Bågander är inte bara erfaren inom sin bransch, utan även en trogen kursdeltagare hos Teknologisk institut. Den senaste kursen han gick var en omcertifering för OVK inklusive tentamen – en kravutbildning som man måste gå för att få arbeta med OVK-besiktning och som måste förnyas vart femte år. 

I och med att Johan varit i branschen länge har han vid det här laget hunnit omcertifiera sig tre gånger. Varje gång hos Teknologisk institut.

Kursen innebär en mix av gammalt och nytt, berättar Johan:

– När det gäller OVK-behörigheten så gäller det ju att få en uppfräschning av kunskapen inom lagområdet inför tentamen. Sedan har det varje gång tillkommit lite nya regler och vissa regler har ändrats.

Chefen tipsade

Det var när Johan för första gången skulle ta OVK-behörigheten som hans chef kände till att det fanns kurser hos Teknologisk institut. Chefen anmälde honom till kursen. 

– Kursen går ju två gånger per år, om jag minns rätt. Men jag var faktiskt i Göteborg första gången, för det var där det fanns plats på kort varsel. Det måste vara 15 år sedan nu.

Utöver OVK-kursen har Johan under åren även hunnit gå flera andra kurser hos Teknologisk institut, bland annat i energi och ventilation. Att han ständigt återvänt till Teknologisk institut beror på att de ständigt kunnat erbjuda de kurser han haft behov av:

– De har ett bra utbud med kurser som passar mig. Tidigare hade vi mer egna internutbildningar. Men det finns ju inte lika mycket kvar utav sånt så då får vi köpa in utbildningar externt, vilket jag tycker har funkat bra. Teknologisk institut har bra kurser som passar, helt enkelt.

Lärare från branschen

Kursen omfattade två dagar plus en halvdag för tentamen. Till skillnad från andra, mer praktiskt inriktade kurser, som Johan Bågander genom åren gått hos Teknologisk institut var OVK-kursen klassrumsbaserad.

– Det var bildspel, en del övningsuppgifter och sånt. Vissa andra kurser, som injustering, då har man varit ute och justerat på en anläggning och på energikurserna har vi varit ute och tittat i fläktrum och undercentraler. Men på OVK-kursen är det mest att läsa på om lagar och sånt, vilket sker i klassrum.

Utöver att kursinnehållet varit bra och passat honom och det han velat lära sig så har Johan även uppskattat att lärarna kommit ifrån branschen.

Han rekommenderar OVK-kursen först och främst till alla som vill bli OVK-besiktningsman, men även till personer som på annat sätt jobbar med ventilation och besiktning:

– Jag kan tänka mig att kursen är relevant även för exempelvis kommunala handläggare. Sådana har jag inte själv träffat på kurserna, men det skulle väl kanske vara bra. Jag skulle säga kursen passar andra jobbar med OVK-frågor. Även om de inte besiktningar själva så är det bra att ha kännedom om lagar och regler.Läs mer om Teknologisk Institut AB Sverige

Beställ mer information


Fyll i dina uppgifter om du vill komma i kontakt med Teknologisk Institut AB Sverige

  Kontakta arrangören

  Få mer information

  Anmäl ditt intresse 

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt