Visa utbildning.se som: Mobil

Verkstadsmätteknik

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
4 dagar
12 600 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-16 - Eskilstuna
Öppen utbildning
   
Eskilstuna, Sverige

Kursbeskrivning

Rätt handhavande av mätdonen i produktionen är en förutsättning för att angivna mått och därmed specificerad kvalitet ska kunna innehållas.

ISO 9001:2008 och industrins nya organisationsmönster lägger ett ökat kvalitetsansvar på operatörerna, vilket skärper kraven på mätteknisk kompetens. Bara den som rätt handhar mätdonen i produktionen kan innehålla såväl angivna mått som specificerad kvalitet.

Denna kurs lär deltagarna hur man väljer rätt mätmetod och mätdon, samt informerar om de felkällor som påverkar mätresultaten i olika sammanhang. Med höjd kompetens undviks inte bara dyra misstag, utan kunskapen ökar också företagens lönsamhet då kursdeltagarna lär sig att effektivt utnyttja de möjligheter som modern mätteknik erbjuder.

Målsättning:

Kursen ger deltagarna dels teoretiska och praktiska kunskaper i verkstadsmätteknik, dels kunskap i att välja och använda mätdon på ett korrekt sätt så att kassationer undviks.

Förkunskapskrav

Kursdeltagarna bör ha grundläggande kunskaper i att använda handmätdon. Erfarenhet från produktion eller kontrollverksamhet är en fördel.

Kursinnehåll

 • Kvalitet och mätteknik.

 • Uppbyggnad av ISO 9001:2008.

 • Mättekniska grundbegrepp.

 • Fasta mätdon, måttnormaler, toleranstolkar.

 • Direkt mätning, skjutmått, mikrometrar.

 • Indirekt mätning, mätklockor, mikrokatorer, hålindikatorer.

 • Grundläggande teori om gängor och gängmätdon.

 • Vinkel- och konmätning.

 • Grundläggande teori om ytjämnhetsmätning.

 • Visande mätdon – pneumatiska och elektroniska.

 • Mätapparater – UD apparater.

I anslutning till de olika teoriavsnitten genomförs praktiska mätövningar.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Verkstadsmätteknik, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Bli den första att recensera Verkstadsmätteknik!
Reportage
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer