Visa utbildning.se som: Mobil

Pannoperatörsutbildning med praktisk tillämpning – Förberedande för certifiering

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
1,5 dagar
12 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-05-06 08:00 - Härnösand
Öppen utbildning
   
Härnösand

Kursbeskrivning

Det här är en Pannoperatörsutbildning med praktiska moment. Utbildningen består av vår webbkurs samt en och en halv dags praktiska övningar på en ånganläggning. Utbildningen ger deltagaren goda förutsättningar att klara certifieringen enligt AFS 2017:3.

Enligt AFS 2017:3 – Användning och kontroll av trycksatta anordningar, ska arbetsgivaren tillse att minst en av de som deltar i övervakning av panna i klass A eller B ska vara personcertifierad pannoperatör. Arbetsgivaren ska även tillse att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

Den praktiska delen av utbildning genomförs på en ånganläggning i Härnösand under en och en halv dag. Efter den inledande genomgången utförs både kallstart och varmstart av ånganläggningen. Målet med laborationerna är att förstå likheter, skillnader, rutiner, handhavande och praktiska säkerhetsaspekter kring uppstarter av både kalla och varma ångproducerande anläggningar med tillhörande turbin.

Certifiering av Pannoperatör

Bestämmelserna om personcertifiering börjar gälla 1 december 2020 för pannor kategori 1–2. För pannor kategori 3–4 gäller bestämmelserna från 1 december 2022. Genom certifieringsorganet RISE kan du skriva ett certifieringsprov i samband med kurstillfället.

Certifiering kan utfärdas först efter teoretiskt prov. Arbetsgivaren ska även tillse att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om denna utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Alla som arbetar med drift och underhåll av anläggningar för värmeproduktion.

Genomförande

Webbkurspaketet läses hemma i vår lärportal, TU-Academy. De praktiska övningarna genomförs under en och en halv dag i Heta Utbildningars lokaler i Härnösand.

Målsättning:

Målet med vår utbildning för pannoperatörer är att deltagarna ska lära sig att nå ökad driftsäkerhet och säker produktion. De ska ha anskaffat sig den kunskap som krävs för att klara certifieringsprovet.klara certifieringsprovet

Förkunskapskrav

Minst 1 års erfarenhet av panndrift

Kursinnehåll

 • Teknikutbildarnas webbutbildning:Pannoperatör – webb
 • Introduktion till ånganläggning
 • Kallstart av ånganläggning, drifttagning av oljeeldad ångpanna, kallt läge
  1. Uppstart av gasolsystem för tändning av brännolja, vattenpåfyllning av överhettartuber och förvärmning av brännolja och ångledningar

   Funktionskontroll av matar-, pann- och spädvattensystem

   Drift av ångpanna och turbin. Nedeldning och avställning

 • Varmstart av ånganläggning, drifttagning av oljeeldad ångpanna, varmt läge
  1. Uppstart av gasolsystem för tändning av brännolja, förvärmning av brännolja och av ångledningar

   Drift av ångpanna och turbin, avläsning av anläggningsspecifika mätvärden, provtagning av ånga, nedeldning och avställning

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Pannoperatörsutbildning med praktisk tillämpning – Förberedande för certifiering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Pannoperatörsutbildning med praktisk tillämpning – Förberedande för certifiering!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer

Liknande utbildningar