Visa utbildning.se som: Mobil

Pannoperatör inför certifiering

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
3 dagar
14 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-11-19 - Solna
Solna, Sverige
Öppen utbildning
Kommande starter
Solna
2019-11-19  
14 900 SEK
2020-03-23 08:00  
14 900 SEK
2020-06-03 08:00  
14 900 SEK

Kursbeskrivning

Vår utbildning Pannoperatör i praktiken är en komplett utbildning som både ger dig kunskap för att optimera driften av panna och förbereda dig inför certifiering. Vi går bland annat igenom drift, energi och värmelära, skydd och säkerhet och olika typer av pannanläggningar.

Enligt AFS 2017:3 – Användning och kontroll av trycksatta anordningar, ska arbetsgivaren tillse att minst en av de som deltar i övervakning av panna i klass A eller B ska vara personcertifierad pannoperatör. Certifiering utfärdas efter teoretiskt prov av ett certifieringsorgan. Arbetsgivaren ska även tillse att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

Innehållet i vår kurs Pannoperatör i praktiken motsvarar kunskapskraven för panna kategori 1-4 och ger personal på pannanläggningar ökad kunskap och förutsättningar för effektiv skötsel. Kursen består av tre dagar lärarledd undervisning och distansutbildning med sju teoriavsnitt och ett utbildande prov som visar vilka områden du har kunskap inom och vilka områden du eventuellt behöver träna mer på.

Bestämmelserna om personcertifiering börjar gälla 1 december 2020 för pannor kategori 1–2. För pannor kategori 3–4 gäller bestämmelserna från 1 december 2022. Det finns ännu inget godkänt certifieringsorgan som kan utfärda personcertifiering för pannoperatör. Teknikutbildarna har tagit fram certifieringstentamen och har i samarbete med RI.SE ansökt hos Swedac för att bli ackrediterat certifieringsorgan för pannoperatörer.

Idag pågår en ackrediteringsprocess som väntas vara klar vid halvårsskiftet 2019. Efter det kan du skriva det certifierande provet i samband med kurstillfället. Mer information kommer under våren 2019.

Den här pannskötarkursen ger dig ökad kunskap om och insikt i allt från olika bränslen, pannor, energikunskap, driftsäkerhet, pumpning, driftekonomi etc. Upplägget är uppbyggt i olika delar som ger både teoretisk och praktisk insikt i systemens fördelar och känslighet för säker produktion samt hög tillgänglighet för god driftekonomi.

I kursavgiften ingår den lärarledda utbildningen, webbkurspaketet, lunch och fika. Utöver det tillkommer kostnader för det certifierande provet och certifieringen hos vårt certifieringsorgan.

Målgrupp

Pannskötarutbildningen vänder sig till alla som arbetar med drift och underhåll av anläggningar för värmeproduktion.

Kursinnehåll

Energi och värmelära

 • SI-enheter
 • Verkningsgrader och varaktighet
 • Värmeöverföring och Fasomvandling

Säkerhetsbestämmelser

 • Inblick i regelverket och gällande AFS:ar
 • Risker och riskbedömningar
 • ATEX arbete i explosionsfarlig miljö

Pannanläggningar och pannutrustning

 • Olika panntyper
 • Förbränningsutrymmet
 • Tryckkärl, pannans komponenter och uppbyggnad
 • Komponenter och kringutrustning
 • Praktisk koppling av pumpar och frekvensomriktare
 • Styr och regler
 • Effektiv drift

Målsättning:

Målet med vår utbildning för pannoperatörer är att deltagarna, utöver att klara certifieringen, ska lära sig utveckla driften av pannan, nå ökad driftsäkerhet och säker produktion.

Förkunskapskrav

Minst 1 års erfarenhet av panndrift

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Pannoperatör inför certifiering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Hällekis
(3)
Recenserad av: Hällekis
Hällekis
(4)
Recenserad av: Hällekis
Anonym
(5)
Recenserad av: Anonym

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,4)
Baseras på 13 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3666 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer