Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

ESA 19 Fackkunnig - Repetition

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
1 dag
4 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-09-22 08:00 - Solna
Distans / Online, Solna, Sundsvall
Kommande starter
Solna
4 900 SEK
2020-09-22

Distans / Online
4 900 SEK
2020-09-24

Sundsvall
4 900 SEK
2020-10-08

Solna
4 900 SEK
2020-11-19

Kursbeskrivning

ESA 19 Fackkunnig är en del av ESA som är Energibranschens gemensamma säkerhetsanvisningar för att förebygga skada orsakad av el och en del i föreskriftens krav på utbildning.

Enligt arbetsmiljölagen och elsäkerhetsverkets föreskrift ska alla som arbetar där det finns en elektrisk fara ha utbildning – ESA 19 Fackkunnig – och kunskap om konsekvenserna av faran och de säkerhetsåtgärder som är motiverade till arbetsuppgiften.

Teknikutbildarna erbjuder även den här utbildningen som en Livesänd föreläsning där deltagaren kan medverka i utbildningen från det egna hemmet eller kontoret. Se de kurstillfällen märkta som Distans/Online. Livesända utbildningar erbjuds till 10% lägre pris.

ESA 19 reglerar bland annat samarbetet mellan nätägare och entreprenörer. Den bidrar till att ha en gemensam standard så att arbeten på olika elanläggningar ska underlättas. Från och med 1 juni 2015 har flera stora energi- och nätägare bestämt att alla som arbetar inom deras anläggningar ska ha läst utbildningen.

ESA 19 Fackkunnig ger de nödvändiga kunskaper som Energibranschen kräver gällande hur arbetet ska organiseras. Dessutom de krav som ställs på innehavaren av en elanläggning respektive entreprenörens åtaganden för att arbetet ska bedrivas inom driftrum eller elanläggning på ett säkert sätt.

Kursen är anpassad till de förändringar som skett i tredje utgåvan av SS-EN 50110-1, Skötsel av Elanläggningar. Utbildningen finns för närvarande utgiven i två publikationer, ESA- Grund och Arbete.
Grund behandlar bland annat Organisation, Definitioner, Bevisväxling, Riskhantering, orderuttryck och Skötselåtgärder.
Arbete behandlar arbetsmetoderna Arbete med-, utan- och nära spänning.

ESA 19 Fackkunnig vänder sig främst till el-fackkunnig personal som behöver förstå hur elsäkerhetsarbetet ska organiseras och gör kursdeltagarna medveten om de elrisker som kan förekomma i elanläggningar samt behandlar tillträdesregler, arbetets organisation, bevisväxling och respekt för säkerhetsavstånd som fastställts av Eldriftledare/Elsäkerhetsledare för elanläggning respektive arbete. Riskhantering och bedömning av elsäkerheten för det egna arbetet behandlas. ESA Fackkunnig går igenom de olika arbetsmetoderna med, utan och nära spänning samt risker med arbete invid parallella ledningar.

Har du inte gått en ESA-kurs tidigare? Då kan du behöva gå vår tvådagars grundkurs– Hör med nätägaren vad som gäller för just dig.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Den här kursen vänder sig till dig som är elektriker och ska arbeta i eller i närheten av en elanläggning samt är slutet på ditt certifikats giltighetstid.

Kursmål

Efter kursen ska deltagarna förstå hur de ska planera arbetet för olika arbetsmetoder och inom organisationen för att förebygga elolycksfall och driftstörningar.

Kursens innehåll

  • Elfaran
  • Olycksfall
  • ESA, bakgrund
  • Ansvar
  • Funktioner och organisation
  • Planering av arbete
  • Riskhantering, bedömning utifrån kursdeltagarnas olika arbetsuppgifter
  • Säker kommunikation, checklistor och bevisväxling
  • Skötselåtgärder
  • Val av arbetsmetod och villkor för olika arbetsmetoder, AMS, ANS, AUS och Parallella ledningar

Kursen avslutas med skriftligt prov.

Förkunskapskrav

Deltagaren bör ha erforderlig kunskap om elektricitet för att kunna tillgodogöra sig utbildningens innehåll.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om ESA 19 Fackkunnig - Repetition, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 266 recensioner.

Johnny Sundquist Movab AB
(4)
Bra kurs, tråkiga lokaler, klent kursmaterial, borde fått 1 ex, bra handledare. På det hela är jag nöjd och jag fick den kunskap jag behöver.
Sofie Aspenberg/Geomatikk/ Skanova Support
(3)
Tyckte kursen var rätt stressad, ensam med nästan ingen elbakgrund all (jobba rmed utsättning) tyckte jag att de var mkt "ja de här kan ni ju" kände mig stressad på prov och att hinna med och läsa osv
Veolia Nordic AB
(3)
Recenserad av: Veolia Nordic AB

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,1)
Baseras på 266 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer

Liknande utbildningar