Visa utbildning.se som: Mobil

ESA-14 Fackkunnig

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
1 dag
4 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-02-13 08:00 - Sundsvall
Solna, Sundsvall
Öppen utbildning
Kommande starter
Sundsvall
2020-02-13 08:00  
4 900 SEK
2020-04-07 08:00  
4 900 SEK
2020-06-09 08:00  
4 900 SEK
Solna
2020-02-20 08:00  
4 900 SEK
2020-03-26 08:00  
4 900 SEK
2020-04-16 08:00  
4 900 SEK

Kursbeskrivning

Kurs: ESA-14 Fackkunnig

Enligt arbetsmiljölagen och elsäkerhetsverkets föreskrift ska alla som arbetar där det finns en elektrisk fara ha utbildning och kunskap om konsekvenserna av faran och de säkerhetsåtgärder som är motiverade till arbetsuppgiften.

ESA 14 är Energibranschens gemensamma säkerhetsanvisningar för att förebygga skada orsakad av el och en del i föreskriftens krav på utbildning. ESA 14 reglerar bland annat samarbetet mellan nätägare och entreprenörer. ESA 14 bidrar till att ha en gemensam standard så att arbeten på olika elanläggningar ska underlättas. Från och med 1 juni 2015 har flera stora energi- och nätägare bestämt att alla som arbetar inom deras anläggningar ska ha läst kursen ESA 14.

ESA 14 Fackkunnig ger de nödvändiga kunskaper som Energibranschen kräver gällande hur arbetet ska organiseras. Dessutom de krav som ställs på innehavaren av en elanläggning respektive entreprenörens åtaganden för att arbetet ska bedrivas inom driftrum eller elanläggning på ett säkert sätt.

ESA 14 är anpassad till de förändringar som skett i tredje utgåvan av SS-EN 50110-1, Skötsel av Elanläggningar. ESA 14 finns för närvarande utgiven i två publikationer ESA- Grund och ESA Arbete.
ESA Grund behandlar bland annat Organisation, Definitioner, Bevisväxling, Riskhantering, orderuttryck och Skötselåtgärder.
ESA Arbete behandlar arbetsmetoderna Arbete med-, utan- och nära spänning.

ESA 14 Fackkunnig vänder sig främst till el-fackkunnig personal som behöver förstå hur elsäkerhetsarbetet ska organiseras och gör kursdeltagarna medveten om de elrisker som kan förekomma i elanläggningar samt behandlar tillträdesregler, arbetets organisation, bevisväxling och respekt för säkerhetsavstånd som fastställts av Eldriftledare/Elsäkerhetsledare för elanläggning respektive arbete. Riskhantering och bedömning av elsäkerheten för det egna arbetet behandlas. ESA 14 Fackkunnig går igenom de olika arbetsmetoderna med-, utan och nära spänning samt risker med arbete invid parallella ledningar.

Kursmål

Efter genomgången kurs ska kursdeltagarna förstå hur ESA planerar arbetet , olika arbetsmetoder och organisationen för att förebygga elolycksfall och driftstörningar.

Genomförande

Kursen finns både som företagsförlagd och öppen ingång. I den företagsförlagda kursen kan kursen anpassas efter kundens specifika önskemål.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dem som är fackkunnig inom el och ska arbeta där det finns en elektrisk fara. Det kan t.ex. vara linjearbetare, elektriker, arbetsledare, beredare eller andra som arbetar eller vistas inom driftrum/elanläggningar i distributionsanläggningar eller industri.

Kursens innehåll

  • Elfaran
  • Olycksfall
  • Elsäkerhetsverkets föreskrift om Arbete i yrkesmässig verksamhet där det finns elfara för dem som deltar i arbetet, ELSÄK-FS 2006;1
  • Riskhantering, bedömning utifrån kursdeltagarnas olika arbetsuppgifter
  • Val av arbetsmetod och villkor för olika arbetsmetoderli>
  • Riskhantering i planeringsskedet och utförandeskedet
  • ESA Grund
  • ESA Arbete

Kursen avslutas med skriftligt prov.

Förkunskapskrav

Kursdeltagarna förutsätts ha en relevant grundutbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om ESA-14 Fackkunnig, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 266 recensioner.

Johnny Sundquist Movab AB
(4)
Bra kurs, tråkiga lokaler, klent kursmaterial, borde fått 1 ex, bra handledare. På det hela är jag nöjd och jag fick den kunskap jag behöver.
Sofie Aspenberg/Geomatikk/ Skanova Support
(3)
Tyckte kursen var rätt stressad, ensam med nästan ingen elbakgrund all (jobba rmed utsättning) tyckte jag att de var mkt "ja de här kan ni ju" kände mig stressad på prov och att hinna med och läsa osv
Veolia Nordic AB
(3)
Recenserad av: Veolia Nordic AB

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,0)
Baseras på 266 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer