Visa utbildning.se som: Mobil

Effektivt förebyggande underhåll

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
2 dagar
14 500 SEK exkl. moms
Öppen utbildning
   
Sverige

Kursbeskrivning

Kurs i effektivt förebyggande underhåll

Ett effektivt sätt att undvika fel är att förebygga eller eliminera dem innan de uppstår. Detta kan göras genom att kombinera grundorsaksanalys med ett effektivt förebyggande underhåll. Skador på person eller egendom måste alltid undvikas och genom riskanalys kan det identifieras var de största riskerna finns.

Tillståndskontroll och övervakning är områden där underhållet görs effektivare av modern teknik. För att uppnå världsklass måste dock tekniken användas på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Att skapa rena system utan föroreningar, snabbt hitta och åtgärda begynnande fel och utföra tester inför driftsättning är olika exempel på hur detta i praktiken kan användas.

En hög tillgänglighet förutsätter att reservdelar finns tillgängliga eller att leveranstiden är kort. I de fall fel ändå uppstår gäller det att fortast möjligt hitta och avhjälpa dem. 

Kursinnehåll

  • Grunderna i felteori, d.v.s. vilka typer av fel som kan uppstå, felorsaker, felutveckling och vilka konsekvenser de kan få.

  • Metoder för avhjälpande felsökningsmetodik, grundorsakanalys (RCA) och systematisk problemlösning.

  • Planering, effektivisering och optimering av det förebyggande underhållet för att undvika eller minska konsekvenserna av identifierade risker.

  • Genomgång av begreppet risk och olika risker som kan förekomma.

  • Metoder och verktyg för riskanalyser, t.ex. FMEA, MTO och RCM.

  • Strategier för reservdelar, kritiska reservdelar och alternativ till förråd.

  • Kriterier för ett kostnadseffektivt tillståndsbaserat underhåll.

  • Tribologi, d.v.s. läran om friktion, nötning och smörjning i samverkan.

Kursmål

Efter genomförd kurs har du fått ökade kunskaper om hur olika underhållsstrategier kan tillämpas för att skapa ett effektivt underhåll och ökad driftsäkerhet till optimal kostnad genom fokus på hur funktionsfel kan förutses och förebygga.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som arbetar med produktion eller underhåll i industriella företag, energiföretag, fastighetsbranschen eller annan verksamhet där det krävs en hög effektivitet och långsiktig förbättring av driftsäkerheten och tillgängligheten.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Effektivt förebyggande underhåll, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Anonym
(3)
Kunnig lärare
Anonym
(4)
Recenserad av: Anonym
Anonym
(4)
Recenserad av: Anonym

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Effektivt förebyggande underhåll
Kursrecensioner
(4,1)
Baseras på 22 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3665 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer