Visar 1-25 av 34 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 34 träffar
1
2

Mer om Kurser inom analys och finans

Arbetar du i finansbranschen eller med finansiella frågor? Här presenterar vi olika utbildningsalternativ och tipsar om kompetensutveckling för dig som arbetar med finans och analys.

Utbildning i finansiell analys

Ekonomisk analys är att visa och diskutera hur kalkyler och andra ekonomiska analysmetoder kan användas som hjälpmedel för att förstå och styra ett företags verksamhet. Analyser kan man till exempel ta fram  genom att titta på tillväxt, finansiell balans eller på kapital-, personal- och omsättningsrelaterade lönsamhets- och effektivitetsmått. Vilken utgångspunkt som väljs beror på målet med analysen.  Ett stort område inom finansiell analys är räkenskapsanalys och kassaflödesanalyser. Dessa används ofta vid företagsvärderingar eftersom de anses ge en rättvisare bild än flertalet traditionella lönsamhetsmått.

Exempel på metoder inom finansiell analys är t ex intern och extern analys, räkenskapsanalys, (nyckeltal för tillväxt, rörelsekapital,
finansiell balans, lönsamhet, arbets- och kapitaleffektivitet). Samband
mellan ett företags tillväxt, lönsamhet och finansiella ställning. Beräkning av P/E-tal och substansvärde per aktie. Analys av rörelserisk och finansiell risk. Belysning av hur nyckeltal i ett företag påverkas. Kassaflödesanalys.

Utbildning ekonomisk styrning

Ekonomisk styrning är ett synsätt i stark kontrast till tidigare uppfattning att de högre cheferna ska bestämma så mycket som möjligt. Med ekonomisk styrning menas att man i stället ger företagens mellanchefer ekonomiska mål för de verksamheter de bedriver. Samtidigt ger man dem också befogenheter att  avgöra hur arbetet ska utföras. För att detta skall bli möjligt behövs tillgång till ett antal kvantitativa analysmetoder.

Aktiemarknaden

En utbildning i finans kan bland annat ta upp aktiernas roll och funktion i samhällsekonomin, räntemarknaden, valutahandel etc. Begrepp som aktie, handel, clearing, bolagshändelser och nyckeltal förklaras. Du får förståelse för marknadens aktörer, vilka de är, samt vilken funktion de har.

Räntemarknaden

Räntemarknaden styrs med instrument som ger en fastställd avkastning, en såkallad ränta. Jämfört med aktiehandeln genomförs mycket färre avslut på räntemarknaden, men beloppen är istället högre. Räntemarknaden består av en obligationsmarknad och en penningmarknad. På obligationsmarknaden handlas värdepapper (obligationer) med löptider från ca ett år eller mer. Transaktionerna på penningmarknaden utgörs exempelvis av statsskuldväxlar och certifikat, med löptider på upp till ett år.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Kör bara kör - det finns så myck...

Anna Lundberg, HR-specialist och kursledare på kursen ”Agila metoder för HR”, berättar om vilka fördelar ett agilt arbetssätt kan föra med sig till området HR, men även om vilka eventuella utmaningar som kan uppstå. 

Läs mer
Bra framtidsutsikter för utbilda...

Jenny Gentele, kursledare i utbildningen Diplomerad redovisningsekonom, om goda framtidsutsikter för utbildade redovisningsekonomer och sitt intresse för årsredovisningar.

Läs mer
De nya kunskaperna stärker henne...

Åse Larsen, säkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Affärsverken, om sin diplomutbildning som hon avslutade i januari 2021.

Läs mer
"Förändringen går snabbt och vi ...

Åsa Liedgren, Executive Assistant på Sustainable Banking på SEB, berättar om sina erfarenheter av utbildningen ”Executive Assistant 2025” under hösten 2020.

Läs mer