Trauma och PTSD

Sverigehälsan, i Malmö (+1 orter)
Längd
4 dagar
Pris
9 520 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
4 dagar
Pris
9 520 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Bemötande, stöd och behandling utifrån ett KBT-perspektiv. Detta är en utbildning för dig som i ditt arbete möter barn, vuxna och/eller familjer som upplevt svåra händelser. Till exempel utsatthet för våld, sexuella övergrepp, allvarliga olyckor eller krig och som vill få en ökad kunskap om trauma och traumatisering.

Utbildningen erbjuder praktiska verktyg i bemötandet och arbetet med traumatiserade personer. Teori varvas med praktiska moment i form av diskussion, fallbeskrivningar och övningar kopplade till de teoretiska momenten. Kursen innehåller även en översiktlig genomgång av effektiv KBT-behandling vid Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

14 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Malmö

5 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Varför välja Sverigehälsan?

Bli diplomerad/certifierad

Bli eftertraktad arbetsmarknaden

Distansutbildningar med föreläsningar i realtid

Kursens upplägg

Dag 1
Grundläggande psykotraumatologi – vad är trauma, vad innebär traumatisering? Vad händer i hjärnan och hur påverkar det utveckling, tankar, känslor och beteenden. Risk- och friskfaktorer för motståndskraft respektive ohälsa. Komplex traumatisering och drabbade utsatta grupper såsom människor som flytt, HBTQ+-personer, socioekonomiskt utsatta och människor i samhällets vård. Kulturella hänsynstaganden och att arbeta med tolk. Akut krisstöd.
Dag 2
Genomgång av diagnosen PTSD enligt ICD 11 och DSM 5 och skattningsskalor. Grundläggande kunskap om dissociation. Påverkan på anknytningsmönster och inlärning och vad det innebär för skapandet av en terapeutisk allians. Sekundär traumatisering – så tar vi hand om oss själva i arbetet med traumatiserade.
Dag 3
Stabiliserande åtgärder i praktiken; yttre stabilisering, psykoedukation, avslappningstekniker, affektreglering och kognitiv omstrukturering. Traumamedvetet förhållningssätt och relationen som verktyg.
Dag 4
Evidensbaserad traumafokuserad behandling av barn, ungdomar och unga och vuxna.

Målgrupp

Yrkesverksamma inom vård, behandling, skola och omsorg. Till exempel kuratorer, läkare, sjuksköterskor, psykologer, socialsekreterare och personal på boenden.

Kursledare

hanna dimobodius sverigehälsan ptsd trauma

Hanna Dimbodius är legitimerad psykolog och certifierad utbildare och handledare i Prolonged Exposure Therapy for PTSD (PE). Hanna har mångårig erfarenhet av behandlingsarbete med traumatiserade vuxna och barn, såväl inom psykiatri som privat verksamhet. Hanna driver KriTra, Kris- och Traumapsykologi AB, och undervisar och handleder både i Sverige och internationellt, till exempel vid Göteborgs Universitet och Karolinska Institutet och på uppdragsutbildningar genom United Nations DevelopmentProgram (UNDP) och inom socialtjänst, psykiatri, primärvård.

marja onsjo sverigehalsan ptsd trauma

Marja Onsjö är legitimerad psykolog och har lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning i Traumafokuserad KBT inom Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP). Hon utbildar och handleder personal i Sverige och internationellt, inom tex Socialtjänsten, ungdomsmottagningar, skola, på HVB-hem och genom UNDP i traumateori, bemötande och förhållningssätt. Utöver detta är Marja även doktorand vid Psykologiska Institutionen i Göteborg där hon forskar kring barn och unga som utsatts för våld i hemmet.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Trauma och PTSD, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 14 recensioner
Skriv en recension
4/5
Anna
06 dec 2022
Bra generell utbildning i trauma och PTSD

Övergripande och nyttig kunskap, önskar kanske ytterligare info om själva PE metoden för behandling av PTSD eftersom det är detta jag själv oftast kommer i kontakt med.

5/5
Maria Pettersson
23 nov 2022
möjliggörande

jag känner att jag fått så mycket bra med mig från utbildningen att jag bara vill implantera arbetet med trauma på vår enhet.

5/5
Malin
23 nov 2022
Väldigt nöjd med utbildningen!

Gav en nya verktyg i arbetat med traumapatienter, även en större trygghet att möta trauma.

Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och yrkeshögskolan (YH), korta YH-kurser, kompetensutveckling för yrkesverksamma och utbildning för verksamheter och företag. Allt inom hälsa och friskvård, socialt arbete, vård och omsorg, psykosocialt, psykoterapeutiskt och pedagogiskt arbetet. Vi ger er praktiskt tillämpningsbar kunskap,...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Highlights