Visa utbildning.se som: Mobil

Spelmissbruksbehandling med KBT

Sverigehälsan
Kort om utbildningen
4 dagar
3 920 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-07 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans
Svenska

Kursbeskrivning

Sverigehälsan erbjuder en KBT-utbildning för att arbeta med spelmissbruk och datorspelsberoende med syfte att ge ökade kunskaper inom dessa områden samt ge dig KBT-verktyg för arbetet med dessa. Vi belyser uppkomst, utveckling av problemet, utredning, behandling samt återfallsprevention.

Spelmissbruk är kopplat till flera olika delar där neurologisk känslighet är en central del och något som vi har med oss från det att vi föds. Det som avses med ett missbruk av detta slag är att det är ett patologiskt och inlärt beroende av hasardspel i alla dess former. Forskningen kring spelmissbruk har genom åren blivit allt mer omfattande och det finns idag internationellt vedertagna riktlinjer för vad som avses med missbruket samt vilken behandling som fungerar bäst. I ljuset av dessa forskningsframsteg har Socialstyrelsen kommit med nya riktlinjer kring hur samhället skall förhålla sig till spelmissbruk.

Behandling av problemen syftar till att hjälpa den drabbade individen att bli kvitt sin problematik. Det är önskvärt att man tidigt identifierar detta så att man kan sätta in lämpliga åtgärder innan det har skenat och fått negativa ringar-på-vattnet-effekter. Självfallet är det inte alltid möjligt att upptäcka problemen tidigt, men även då problemen växt sig stora finns det vägar fram för att hjälpa den drabbade.

Innehållsmässigt ger kursen en bred orientering, från både ett psykologiskt och ett KBT-inriktat perspektiv. Huvudfokus för innehållet ligger på individuella behandlingsinsatser som också fungerar utmärkt vid gruppbehandling. Utbildningen omfattar fyra dagar uppdelade på två tvådagarstillfällen och leds av Johan Waara, legitimerad psykolog. Han har tidigare arbetat både som skolpsykolog och på BUP och arbetar nu vid Uppsala universitet.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Den här utbildningen vänder sig till dig som arbetar med att hjälpa människor som fastnat i spelmissbruk eller datorspelsberoende. Den passar dig som arbetar i olika typer av verksamheter som psykolog, samtalsstöd, behandlare eller annan yrkesroll. Du får förståelse för problematiken kopplat till spelande samt praktiska KBT-verktyg för såväl utredning som behandling.

Kursens upplägg

Utbildningen är utformad i två block á två dagar. All undervisning sker med digitala lösningar helt på distans.

Kursinnehåll

Under utbildningen berörs bland annat tillämpad beteendeanalys, inlärningspsykologi, neurologisk känslighet och uppkomst, samtalsmetodik och motiverande samtal. Hur man behandlar spelmissbruk och datorspelsberoende med KBT är också en viktig del. Du lär dig att både teoretiskt och praktiskt kunna identifiera problemen samt att strukturerat kartlägga, utreda och behandla dem. Vidare övas deltagarna löpande i de praktiska verktyg som syftar till att komma framåt i utredning och behandling för att på bästa sätt kunna hjälpa den drabbade och ibland även nätverket omkring.

Kursledare

Johan Waara, leg psykolog som tidigare arbetat som såväl skolpsykolog som på BUP leder kurserna. Johan arbetar vid Uppsala universitet med olika utbildningar, med särskilt fokus på kommunikation och han har flera gånger fått pris för sina pedagogiska insatser. Parallellt med sitt arbete inom akademien har Johan jobbat som utbildare och handledare sedan 2004.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Spelmissbruksbehandling med KBT, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Margith Hanslin mhakonsult ab
Konkret och tydligt. Bra struktur i genomförande och bra verktyg som kunde användas direkt!
Pernilla Franzen
Isabell

Sverigehälsan

Sverigehälsan – Hälsa och välmående börjar med kunskap

På Sverigehälsan erbjuder vi både korta och längre utbildningsprogram. Vi har yrkesprogram som du läser via kommunal vuxenutbildning eller yrkeshögskolan och kompetensutbildning för yrkesverksamma och uppdragsutbildning för verksamheter och företag. Allt inom hälsa, friskvård, skola, omsorg och behandling. I samtliga uppdrag...


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 98 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Spelmissbruksbehandling med KBT från Sverigehälsan, fyll i dina uppgifter: