Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Kurs i kris och krisstöd

Sverigehälsan
Kort om utbildningen
3 dagar
5 200 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-09-23 - Stockholm
Distans, Malmö, Stockholm
Kommande starter
Malmö
5 200 SEK
2020-10-06

Stockholm
5 200 SEK
2020-09-23

Distans
5 200 SEK
2021-01-25
Utbildning i kris och krisstöd

Kursbeskrivning

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta eller redan arbetar med människor i kris.  Med denna utbildning vill vi ge ökad kunskap och insikt om livskriser, individuella utvecklingskriser och traumatiska kriser samt hur man på bästa sätt hjälper en människa ur en kris.

En krisreaktion är en normal reaktion på en onormal händelse och kan ofta förebyggas att bli värre med hjälp av ett väl utfört krisarbete. Så krisarbete handlar om att hantera krisen för att reaktionerna på krisen ska bli så lindriga som möjligt. 

Vi fokuserar mycket på att vara förberedda på att vara bemöta människor i kris, smärta och sorg utan att själv påverkas allt för mycket. Du lär dig att föra svåra samtal på ett professionellt sätt. Du lär dig också att få en förståelse för kroppen och på vilket sätt kriser och trauman påverkar oss både psykiskt och fysiskt.

För att beställa information om Kurs i kris och krisstöd, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som träffar krisdrabbade människor i ditt yrke – till exempel inom socialtjänst, kyrka, kriminalvård, sjukvård, skola och försvar och som:

  • vill få ökad kunskap om olika typer av individuella kriser och att få verktyg att konkret hantera dessa
  • arbetar inom stödjande, behandlande, personal- och serviceinriktade samhällsfunktioner
  • vill arbeta med att hjälpa och stödja människor i kris

Om kursledarna

Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som studierektor för specialistutbildningen för psykologer. Maria har egen psykologverksamhet vid sidan om arbetet där hon möter klienter och ger föreläsningar. Maria arbetar också ideellt med flyktingar för röda korset. Hon har tidigare arbetslivserfarenhet från omsorg, öppen- och slutenvårdspsykiatri.

Jonas Nordström, PhD. MSc, är lektor på Arizona State University, Phoenix, USA, och har doktorerat i transpersonell psykologi. Jonas är civilingenjör och reservofficer i botten och har tjänstgjort i ett specialförband. Genom sin utbildning på Fallskärmsjägarskolan och sin yrkeserfarenhet från Balkan och i Afghanistan har Jonas fått träning i och erfarenhet av att hantera akut kris, stress och svåra händelser. Idag arbetar Jonas som utbildare, handledare och terapeut inom kris och stress- och trauma.

Maria Lindhe      Jonas Nordström

Utbildningens innehåll

Inom psykologin menas med kris det reaktionsmönster som följer en händelse eller situation som överstiger personens nuvarande resurser och anpassningsmekanismer. Det finns internationellt vedertagna riktlinjer för krisstöd vid allvarliga händelser. En krisreaktion kan emellertid följa på flera olika händelser i livet. Kursens huvudfokus ligger på den typ av händelser och krisreaktioner som många yrkespersoner möter i sin yrkesvardag, när människan ställs inför svåra besked och stor omställning i livet.

Krisstöd syftar till att hjälpa individer i en krissituation att återställa balans och funktion för att minimera risken för svåra och mer långdragna besvär. Stödet ska sättas in snabbt och syftar till att stärka individens inneboende resurser och underlätta återgång till vardagen.

Innehållsmässigt ger kursen en bred orientering från ett psykologiskt och ett neurobiologiskt perspektiv utifrån de centrala begreppen inom kris och trauma. Huvudfokus för innehållet ligger på individuella krisreaktioner och sorg och berör bla:

  • vanliga reaktioner vid kris
  • vilka faktorer som påverkar reaktioner
  • coping och bemästringsstrategier
  • normal återhämtning efter kris versus utvecklandet av mer bestående besvär
  • hjärnans sätt att fungera under hot och stress
  • nervsystemet och kroppens försvarsreaktioner på stress och överväldigande händelser
  • motståndskraft och posttraumatisk tillväxt

Du lär dig identifiera och urskilja olika begrepp inom fältet krispsykologi och förstå vilka faktorer som påverkar individuella krisreaktioner. Kursens praktiska delar syftar till att vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser. Ramar, vägledande principer och verktyg lärs ut för att hålla krisstödjande samtal på ett professionellt sätt. Avsnittet innehåller också praktiska råd för att möta människor i kris, sorg och smärta utan att själv färgas för mycket.

En kurs som ger kunskap från krisreaktionens startpunkt till efterarbetet och ger teoretisk information och konkreta tillvägagångssätt som bygger på teorin. Föreläsarna har en otrolig erfarenhet och delar med sig av på ett mycket frikostigt och begripligt sätt. De var även mycket inkännande och snyggt ödmjuka mot den kunskap som fanns i lektionssalen. Otroligt bra kurs! Fantastiska föreläsningar som sydde ihop varandras delar på ett mycket bra sätt. Perfekt mix mellan teori och forskning samt handfasta metoder/tillvägagångssätt. Troligen den mest givande kurs jag gått inom psykologiområdet. 10 ++.

Jenny,Utbildningsdeltagare 2019

Tid & plats

Utbildningen utförs under tre sammanhängande dagar i Sverigehälsans lokaler i Malmö eller Stockholm.

Investering

6 500 kr inkl. moms varav anmälningsavgift 650 kr.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Kurs i kris och krisstöd, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 9 recensioner.

Helen Fält, Akademiska sjukhuset
(5)
Jag är mycket nöjd med kursen. Väldigt bra upplägg där man fick förståelse för krisreaktioner på både det mentala, emotionella och biologiska planet. Engagerade och kunniga föreläsare. Jag fick också med mig många verktyg att använda i mitt fortsatta krisstödsarbete med palliativa patienter samt deras nätverk.
Eva
(5)
Jag tyckte jag fick mer verktyg att använda i mitt jobb, några aha-upplevelser samt vetskapen att jag jobbar rätt på de vis jag gör. Mycket bra att kunna göra kursen online, bra grupparbeten och diskussioner. Bra lärare som var inspirerande. Jag kan tycka att passen med neuropsykologin var intressanta men lite tunga för egen del. Jag tycker att ...
Visa mer
Malin
(5)
Givande föreläsning, bra planerat och härligt med deltagare som har stort engagemang och delar med sig av erfarenheter

Sverigehälsan

Sverigehälsan

Sverigehälsan – landets ledande utbildningar inom hälsa och personlig utveckling

Sverigehälsan erbjuder kortare kurser och längre utbildningsprogram inom områden som friskvård och hälsa, stress och psykosocial arbetsmiljö samt psykologisk behandling och socialt behandlingsarbete. I samtliga uppdrag i siktar vi på att förmedla tillämpningsbara kunskaper och ett tydligt och mätbart resultat....


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 9 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 45 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar