Inga recensioner än

Konstnärlig grundutbildning

Längd
1 år
Längd
1 år
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Konstnärlig grundutbildning

Konstnärlig grundutbildning – 1 år

Konstnärlig grundutbildning-1år är en eftergymnasial heltidsutbildning som är förberedande inför högskola då den ger en god grund för att söka vidare studier inom konst, design och andra kreativa yrkesområden. Ämnena som innefattas är teckning, kroki, skulptur, måleri, grafik, akvarell, konsthistoria, grafiskdesign och illustration samt tematiskt arbete med handledning i både gemensamma och individuella konstnärliga processer, vilket allt sammantaget utvecklar seendet och förmågan till konstnärlig gestaltning.

Vi har ett fåtal lediga studieplatser till Konstnärligt grundår med start i januari 2023. Välkommen med din ansökan!

Ämnen

 • Teckning
 • Kroki
 • Måleri
 • Skulptur
 • Grafik
 • Akvarell och blandteknik
 • Konsthistoria
 • Grafisk design och illustration

Målgrupp

Ansökan görs via Basis hemsida. Där kan du även läsa mer om arbetsprover för ansökan.

Har du fler frågor om ansökningsprocessen, fyll i en intresseanmälan här.

Kursinnehåll

 • Teckning: Teckning är grunden för alla kreativa yrken och belyser bildframställningens ABC. Eleven lär sig grundkunskaper som perspektiv,proportioner, anatomi, komposition, figuration, material, metod m.m.
 • Kroki: Vi tecknar efter modell och tränar därigenom förståelsen för anatomi och figurframställning. Det personliga uttrycket fördjupas i dialog med läraren.
 • Måleri: Modell- och stillebenstudier utmanar och skärper seendet. Det är en utgångspunkt för samtal kring bildens verkningsmedel. Begrepp inom färg och form blir till verktyg i det konstnärliga arbetet. Idébaserade övningar öppnar vägar till den subjektiva bildvärlden. Inom kursen finns också avsatt tid för självständigt fördjupat arbete och för att kunna utveckla egna projekt.
 • Skulptur: Eleven modellerar huvudsakligen efter modell, vilket utvecklar en förståelse för rummet, ljuset, skalor, proportioner och de tre dimensionerna. Man får också lära sig formtagning och gipsavgjutning.
 • Projektvecka: Varje läsår genomförs en gemensam projektvecka.Veckan syftar till att ge erfarenhet av ett tematiskt processarbete tillsammans med andra.
 • Grafik: Orientering i grafiska tekniker så som: djuptryck, högtryck, experimentella metoder, genomtryck, plantryck, digitala bilder och blandformer.
 • Akvarell och Blandteknik: Vi arbetar efter bild, stilleben, porträtt. Gör formövningar och collage samt går igenom färglära. Eleven arbetar även med eget bildkomponerande.
 • Konsthistoria: Den västerländska samtidskonsten belyses utifrån historiska tillbakablickar och kulturella influenser. Besök av yrkesverksamma konstnärer och designers.
 • Grafisk design & Illustration: Vi jobbar både för hand och digitalt. Vi går igenom typografi och bokstavshistoria samt vad som händer just idag inom området. Orientering i datorprogrammen Illustrator, Photoshop och In Design. Fokus ligger på det konstnärliga och kreativa i arbetsprocessen.

Utbildningen innehåller även en projektvecka där du som student får erfarenhet av ett tematiskt processarbete tillsammans med andra.

Har du frågor om utbildningens innehåll, vänligen ta kontakt med Konstskolan Basis här.

Fortsatta studier

Utbildningen förbereder för högre studier inom konst, design, arkitektur, grafisk design och illustration, och andra konstnärliga högskolor.

Investering

Materialkostnader tillkommer max 4000 kr. Eleven får stöd i att hitta billiga material alternativ. Du som söker studiemedel kan också söka merkostnadslån hos CSN för hela kursavgiften. Utbildningen är kompletterande utbildning i kvoten A3. Inom A3-kvoten har du rätt till fyra terminers studielån (max 80 veckor). Studiemedel på Grundåret belastar således inte din högskole- och universitetskvot.

Examen, diplom m.m.

Vid avslutad utbildning erhåller du som studerande ett examensbevis.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Konstnärlig grundutbildning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!
Studiefrämjandet Stockholm Gotland
Folkungagatan 124
11630 Stockholm

Studiefrämjandet Stockholm Gotland

Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund med ett brett utbud kurser, utbildningar och kulturarrangemang. Vi är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundna. En ideell förening grundad av 19 medlems-organisationer inom djur, natur och kulturområdet.Här presenterar vi tjugo utvalda kurser och...

Läs mer om Studiefrämjandet Stockholm Gotland och visa alla utbildningar.

Highlights