Tillsyn av dagvattenutsläpp – hur arbeta med tillsyn enligt miljöbalken?

Studia, Distans
Längd
1 dag
Pris
7 590 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
17 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Längd
1 dag
Pris
7 590 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
17 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Från 7 590 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Under kursen fördjupar du din kunskap kring hur du arbetar med tillsyn av dagvattenutsläpp enligt miljöbalken. Efter kursen ska du med ökad säkerhet kunna prioritera rätt i ditt tillsynsarbete samt kunna ställa relevanta krav på olika verksamhetsutövare när det gäller deras dagvattenutsläpp, så att miljökvalitetsnormerna i recipienten kan uppnås.

Att utveckla arbetet med tillsyn av dagvattenutsläpp är viktigt för att vi ska kunna nå miljökvalitetsnormerna i våra vattenförekomster. Men att utöva tillsyn på verksamhetsutövares hantering av dagvatten och dagvattenanläggningar är komplext. Dagvattenutsläpp från olika typer av verksamheter påverkar möjligheterna att nå miljökvalitetsnormerna i recipienten och det är ofta svårt att reda ut vem som förorenar vattnet, för att sedan kunna ställa relevanta krav på verksamhetsutövarna.

Under denna kurs får du en juridisk genomgång av rådande praxis gällande kraven på verksamhetsutövare och rening av dagvattenutsläpp. Vi varvar den juridiska genomgången med praktiska exempel kring hur man hanterar frågor som rör tillsyn av dagvattenutsläpp i den kommunala verksamheten.

Efter kursen har du ökat din kunskap om hur du kan arbeta utifrån ett helhetsperspektiv kring dagvattenutsläpp för att kunna göra rätt prioriteringar i tillsynen, så att vi ökar möjligheterna att uppnå god status i recipienterna.

Ur kursens innehåll:

  • Vilka krav kan du ställa på rening av dagvattnet vid tillsyn enligt miljöbalken? De juridiska förutsättningarna
  • Vad är en dagvattenanläggning? Vad kan ingå i anläggningen?
  • Granskning av nya detaljplaner – vilka krav kan du ställa på dagvattenrening?
  • Vilka krav kan du ställa på VA-huvudmannens och andra verksamhetsutövares dagvattenutsläpp? Aktuella rättsfall och rättspraxis
  • Hur arbetar vi utifrån ett helhetsperspektiv kring dagvatten och miljöpåverkan i recipienten för att prioritera rätt i tillsynen?
  • Hur ser ansvarsfördelningen ut mellan miljö/hälsa och VA när det gäller kontrollen av dagvattenutsläpp?
  • Tillsyn utifrån klagomål från fastighetsägare – hur hantera dessa ärenden?

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

17 oktober, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Varför välja Studia?

Distansutbildningar

Nöjd kund-garanti

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som arbetar som miljöskyddsinspektör på landets kommuner. Även andra som arbetar med dagvattenfrågor och är intresserade av att fördjupa sina kunskaper kring tillsynsarbetet är välkomna till kursen.

Kursledare

Johanna Lindqvist
Advokat, Advokatfirman Lindahl 

Carl-Johan Fredriksson
Enhetschef, Miljö och hälsoskyddsenheten, Kalmar kommun

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Tillsyn av dagvattenutsläpp – hur arbeta med tillsyn enligt miljöbalken?, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Studia

Studia erbjuder högkvalitativa kurser och konferenser för dig som arbetar inom offentlig sektor i Sverige. Även andra intresserade är välkomna att delta på våra utbildningar. Kurs- och konferensprogrammen utformas i nära samråd med dig som yrkesverksam, och därmed säkerställer vi...

Läs mer om Studia och visa alla utbildningar.

Highlights