Visa utbildning.se som: Mobil

Vi gör just nu en uppföljande undersökning gällande hur COVID-19 har påverkat och fortsätter att påverka hur och om du väljer att gå en utbildning. Vi är så tacksamma om du vill svara på våra frågor. Gå till undersökningen.

Juridisk översiktskurs 15 hp

Stockholms Fria Universitet
Kort om utbildningen
4 månader
4 640 SEK exkl. moms
   
Distans

Kursbeskrivning

Juridisk översiktskurs 15 hp halvtid kväll distans/digitalt

P g a coronakrisen sker all undervisning och examination nu på digitalt/distans via Adobe Connect. Som en följd av Folkhälsomyndighetens direktiv kommer detta att krävas åtminstone fram till årsskiftet 2020/2021.

Kursplan och litteraturlista motsvarar juridisk översiktskurs vid Stockholms universitet.

Kursen ges av akademiska lärare med lång erfarenhet av undervisning och examination inom juristutbildningen.

Övergripande målsättning är att ge en överblick över vissa centrala delar av den svenska rättsordningen och en viss förståelse för det juridiska arbetssättet och juridikens funktion i samhället. Kursen ger en juridisk allmänbildning, av värde för såväl privat- som yrkesliv, och utgör samtidigt en god grund för fortsatta studier i juridik.

Tyngdpunkten ligger på centrala delar av civilrätten, som familjerätt, avtalsrätt, konsumenträtt, arbetsrätt, associationsrätt mm. Därutöver behandlas marknadsrätt, straffrätt, processrätt, förvaltningsrätt och EU-rätt.  

Höstens juridisk översiktskurs 15 hp halvtid kväll distans/digitalt börjar den 10 september (även 16 september) och ordinarie tentamen är den 17 januari 2021.

Stockholms universitet föreskriver just nu att tentamen sker som hemtentamen under coronakrisen.

Anmälan senast vid kursstart. Tidigare anmälan ger företräde.

Det finns 6-8 tentamenstillfällen per år.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Studenter och praktiskt yrkesverksamma inom de flesta områden.

Kursinnehåll

Övergripande målsättning är att ge en överblick över vissa centrala delar av den svenska rättsordningen och en viss förståelse för det juridiska arbetssättet och juridikens funktion i samhället. Kursen ger en juridisk allmänbildning, av värde för såväl privat- som yrkesliv, och utgör samtidigt en god grund för fortsatta studier i juridik.

Tyngdpunkten ligger på centrala delar av civilrätten, som familjerätt, avtalsrätt, konsumenträtt, arbetsrätt, associationsrätt mm. Därutöver behandlas marknadsrätt, straffrätt, processrätt, förvaltningsrätt och EU-rätt.  

Fortsatta studier

Kursen ska tillgodoräknas enligt högskoleförordningen (1993:100) 6 kap 7 § också vid statliga högskolor och universitet. Den som klarat 7,5 hp i valfritt ämne vid Stockholms universitet kan tillgodoräkna kursen där enligt särskilda regler.

Kursen ger behörighet att läsa beskattningsrätt I 15 hp och affärsjuridik 15 hp.

Upplägg

Kursen inleds med en orientering om den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor. Tyngdpunkten ligger på en översikt av centrala civilrättsliga regler, såsom rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt och arbetsrätt. Därutöver behandlas relativt ingående associationsrätten. Vidare ingår en orientering om marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt och EU-rätt.

Sommarens kurs går på dagtid digitalt med lektioner på måndagar och torsdagar kl 9-12 digitalt på distans på konferenssystemet Adobe Connect som ingår i kursavgiften. 

Höstens kurs går på halvtid kvällstid med lektioner i regel på torsdagar kl 18-21 digitalt på distans på konferenssystemet Adobe Connect som ingår i kursavgiften.

Undervisningen består av föreläsningar och gruppövningar/seminarieövningar. För att få delta i examinationen, krävs även att varje student redovisat en PM-uppgift. För en godkänd uppgiftsredovisning erhåller varje student 0-3 poäng beroende på uppvisad förmåga att tillgodogöra sig uppgiften. De poängen tillgodoräknas vid den skriftliga tentamen. Fullgörande av PM-uppsatsen utgör krav för tillgodoräknande av godkänd tentamen.

Adobe Connects konferenssystem är enkelt att använda för studenten. Man får en länk som man alltid kan logga in på och där kan man delta i föreläsningarna med bild och ljud oavsett var på jorden man befinner sig. Det går också att se allt som föreläsaren visar på tavlan eller i dokument på sin dator.

Obs! Man kan även se inspelningar av föreläsningarna i efterhand med en särskild inloggning.

Höstens kurs börjar den 10 september kl 18-21.  Lektionerna är sedan i regel på torsdagar kl 18-21. Ordinarie tentamen äger rum den 17 januari 2021 med omtentamen den 21 februari och senare.

Examinationen sker digitalt. Tentamenstiden är fyra timmar.

Obs! Stockholms universitet föreskriver just nu att tentamen sker som hemtentamen under coronakrisen.

Tentamen kan i normala tider ske också genom kommunala lärcentra ske nära hemorten för studenter utanför Stockholmsområdet. Se på nitus.se

Vi har 6-8 tentamenstillfällen per år.

Tid & plats

Höstens juridisk översiktskurs 15 hp halvtid kväll distans/digitalt börjar torsdagen den 10 september (och 16 september). Undervisningen är normalt på torsdagar kl 18-21. Ordinarie tentamen är den 17 januari 2020 vilket alltså kan bli hemtentamen om Stockholms universitet fortsatt förskriver detta. 

Fullt deltagande i lektionerna sker alltså digitalt på distans med Adobe Connect konferenssystem som ingår i kursavgiften.

Ibland har vi platser över även efter kursstart, tveka inte på att höra av dig om du är intresserad!

Investering

Kursavgiften är 5.800 SEK inkl. moms

Kostnader för lagbok och kurslitteratur c:a 2.500 kr inkl moms (ny litteratur) tillkommer. Begagnad litteratur kan finnas till lägre priser.

Finansiering/delbetalning kan ske via Humanfinans AB, humanfinans.se

Mat & logi

På förfrågan kan bra hotell och restauranger i närheten rekommenderas.

Erbjudande

Vid tre eller fler samtidigt anmälda är kursavgiften 4.950 kr inkl moms per kursdeltagare.

Kursledare

Ansvarig lärare: Jur dr Mats Flodin, f d universitetslektor

Examen, diplom m.m.

Efter ha gått juridisk översiktskurs 15 hp ska deltagarna ha förvärvat tillräckliga kunskaper för att kunna lösa enklare rättsliga problem inom ämnets olika delområden samt kunna läsa och förstå lagar, domar och andra juridiska texter. Vidare ska deltagarna ha tillägnat sig så goda kunskaper om juridisk metod att de kan uppfatta och själva formulera rättsliga problem.

Ett utbildningsbevis utfärdas efter avklarad kurs. Kursen kan tillgodoräknas enligt högskoleförordningen (1993:100) 6 kap 6 - 8 §§ också vid statliga högskolor och universitet. Den som klarat 7,5 hp i valfritt ämne vid Stockholms universitet kan tillgodoräkna kursen där direkt enligt särskilda regler.

Kursen har samma meritvärde som motsvarande kurser vid statliga högskolor/universitet.

Tentamen sker normalt digitalt och tar 4 timmar.
Stockholms universitet föreskriver just nu att tentamen sker som hemtentamen under coronakrisen.

Möjlighet finns i regel dessutom i normala tider att ordna tentamen på vissa orter genom kommunalt lärcentrum. Se på nitus.se

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Juridisk översiktskurs 15 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Maria R
(5)
Lärde mig massor och kursen var bra upplagd. Erfaren och duktig lärare och jag fick alltid svar på mina frågor och mail snabbt! Rekommenderas massor!
Mihaela Zanfir
(5)
Tack! Jag börjar med att säga med stort tack till läraren. lärt mig mycket. Jag är nöjg med utbildningen. Bra strukturerat.

Stockholms Fria Universitet

Stockholms Fria Universitet

Stockholms fria universitet är kursverksamheten vid ideella föreningen Stockholms fria handelshögskola som för närvarande söker examenstillstånd hos regeringen för framtida examina i juridik och företagsekonomi. Stockholms fria universitet erbjuder oberoende akademisk undervisning och uppdragsforskning. Stockholms fria universitet organiserar också utbildning på...


Läs mer om Stockholms Fria Universitet och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Stockholms Fria Universitet

Wittstocksgatan 7
104 51 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar