Visa utbildning.se som: Mobil

Att leda utan att vara chef

SIPU
Kort om utbildningen
2 dagar
10 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-01 09:30 - Distans
Distans
Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
10 900 SEK
2021-09-01

Distans
10 900 SEK
2021-11-30
Att Leda utan att vara chef

Kursbeskrivning

Lär dig att leda utan att vara chef genom att använda dig själv som verktyg – och utan att stödja dig på det formella chefskapet. Vi går igenom hur du skapar tillit, leder i förändring, anpassar din kommunikation, håller effektfulla möten samt ger och tar emot återkoppling.

Att leda utan att vara chef

Hur får du med andra utan att vara deras chef? Hur använder du rätt kommunikations- och ledarstil vid rätt tillfälle? För att lyckas leda utan att vara chef är det främst din förmåga att kommunicera på ett väl avvägt sätt som är avgörande. Denna förmåga skaffar du dig genom kunskaper och även genom praktisk träning och erfarenhet. Under denna utbildning får du bland annat lära du dig hur du leder genom att använda dig själv som verktyg och utan att stödja dig på det formella chefskapet. Teori varvas med övningar där vi går igenom hur du skapar tillit i en grupp, leder i förändring, anpassar din kommunikation och även lyssnar aktivt. Vi går också igenom hur du sätter mål, håller effektfulla och strukturerade möten samt hur du ger och tar emot återkoppling.

3 anledningar att delta på utbildningen i att leda utan att vara chef:

  • Bli en förtroendeingivande ledare som får andra att vilja bidra och vara med i arbetet
  • Få kunskap om när och hur du kan använda coaching som verktyg i ditt ledarskap
  • Lär dig att anpassa din kommunikation efter både individ och situation

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Innehåll

Program

Den första dagen inleds med olika övningar som syftar till att lära känna varandra. Vi kommer sedan under dagarna varva teorier med reflektioner och övningar, enskild, i mindre grupper samt i storgrupp. Kommunikation går som en röd tråd genom dagarna och berörs på en mängd olika sätt. Du ska kunna använda dig av alla reflektioner, övningar och modeller ”på hemmaplan”.

Skillnader på chefskap och ledarskap

Hur är en riktigt bra ledare? Hur påverkas vi av ledare och hur påverkar vi andra som ledare?

Självinsikt med hjälp av drivkrafter, beteenden och emotionell intelligens

Som grund för att förstå andra och hur man själv kan och bör agera är det viktigt att få mer insikter om sig själv. Drivkrafter beskriver vad som väcker intresse och utgör ens behov, beteendestilar visar främst vår omgivning ett sätt men säger inget om ”vem jag är”, men rätt mycket om hur jag föredrar att kommunicera. Den emotionella intelligensen, som i sig är utvecklingsbar, beskriver hur pass väl man förstår sig själv och andra och hur man agerar utifrån det man förstår.

Grupper och förändring

Alla har någon gång varit i en ny grupp. Vad säger forskningen om vad man behöver göra för att utveckla en grupp mot effektivitet och glädje? Vad händer med grupper i utveckling? Vilka tecken kan man se? Hur gör man konkret som ledare för att hjälpa gruppen att fortsätta utvecklas? Vilka fällor ska man undvika? Hur agerar vi människor i förändring? Som individ och som grupp? Teorin ”förändringens fyra rum” beskriver de olika skeendena. Till detta kopplas också hur man som ledare kan hjälpa individer och grupper i förändring.

Effektiva möten

Alla har varit på möten där man undrar varför man var där. Du får konkreta tips kring hur du ser till att dina möten blir tydliga och effektiva.

Feedback

Tre gyllene regler kring hur man ger feedback. Övning och reflektion

Coachande samtal

En modell som bygger på att individen själv har egna lösningar, men behöver hjälp att hitta dem. Praktisk genomgång med hjälp av democoaching men även egen träning i mindre grupper. När är modellen passande och när bör man använda en annan teknik?

Upplägg

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon.  Reflektionsövningar och gruppuppgifter sker i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra. 

SIPUs utbildningar i digitalt klassrum har ofta något kortare dagar, fler korta pauser och om flera dagar kan dessa utspritt – allt för att skapa bästa möjliga lärmiljö för dig som deltagare!

Tid & plats

På webben
Dag 1 kl. 09.30 – 16.00
Dag 2 kl. 09.00 – 16.00

Kursledare

Carola Hällgren Franson är socionom med vidareutbildning inom organisation och ledarskap. Hon har arbetat inom socialtjänst med både utredning och prevention. Under flera år var hon ansvarig för ledarutveckling på Skanska Sverige. Carola har egen chefserfarenhet från socialtjänst samt från Systembolaget där hon en tid ansvarade för kompetensutveckling för alla medarbetare. Sedan 2010 arbetar Carola med egen verksamhet inom organisation och ledarskapsutveckling.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Att leda utan att vara chef, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Kursdeltagare
Har lärt mig om förändringens fyra rum.
Kursdeltagare
Utbildningsledaren är väldigt kompetent, saklig och ödmjuk - det är lätt att ta till sig det som sägs och diskuteras kring.

SIPU

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har idag närmare 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som...


Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

SIPU

Dalagatan 7
104 30 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 2356 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Att leda utan att vara chef från SIPU, fyll i dina uppgifter: