Kursbeskrivning
Radon är en olägenhet för människors hälsa och en orsak till ohälsa i inomhusmiljön. Att åtgärda radonproblem kräver specifik teknisk kunskap och förmåga. Kursen ger dig den specialkunskap om radon och problemlösning som krävs för en saklig handläggning av radonåtgärder och deras vidmakthållande. Utan korrekt insikt om olika lösningar och fungerande service och underhåll kan en åtgärd resultera i ökad radonhalt och till och med ge upphov till ett nytt problem med fukt, buller, ökad energikostnad mm.
Avsikten med certifieringen är att författningskrav på en radonsäker inomhusmiljö särskilt beaktas av nyckelpersoner i bygg- och förvaltningsprocessen med projektledande- eller projektsamordnande roller.
Den "särskilda kompetensen" verifieras vid ett godkänt kunskapsprov vid kursens slut. I samband med ansökan om certifiering tas en separat avgift ut av certifieringsorganet KIWA.
Innehåll
Kursen omfattar allt som rör radon. Kursen ska ge kunskap om radongasens egenskaper, hur man hanterar radonproblem för olika byggnader samt vad olika myndigheter och andra organisationer säger. Kursen ger många exempel på hur man kan åtgärda radon.
- Radon-fysikaliskt, kemiskt, geologiskt, medicinskt, psykologiskt
- Radonkällor
- Mätteknik
- Myndigheters regelverk om radon och andra organisationers syn på radonfrågan
- Förändrade gränsvärden över tid
- Radonbidrag, energideklaration
- Ventilation, fukt
- Radonåtgärder i alla typer av byggnader
- Positiva/negativa konsekvenser av radonåtgärder
- Case studies
- Radonbesiktningsprotokoll
Under slutet av dag 2 utförs det skriftliga provet inför certifieringen.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är certifierad funktionskontrollant, energiexpert eller kontrollansvarig plus övriga som vill ha djupa kunskaper om radon och radonåtgärder, t ex handläggare i kommun, länsstyrelse eller byggindustri.
Du som är funktionskontrollant, energiexpert eller kontrollansvarig kan göra certifieringsprovet som gör dig till certifierad radonkonsult.
Är du osäker på om din behörighet är tillräcklig, kontakta KIWA som är ansvarigt certifieringsorgan!
Skriftligt prov för certifiering
Direkt efter kursen arrangerar certifieringsorganen i samverkan med SIFU det skriftliga provet inför certifieringen. I samband med provtillfället tas en separat avgift ut av certifieringsorganen.
Observera att deltagaren måste kunna identifiera sig för att skriva provet. Ta med giltig id-handling!
Ny- eller omcertifiering?
- Har du ett certifikat som är på väg att gå ut i giltighetsdatum : omcertifiering
- Har du haft ett certifikat och det är mer än 1 år sedan certifikatets giltighet gick ut : nycertifiering
- Har du aldrig haft certifikat : nycertifiering
Tidsåtgång:
- Nycertifieringsprov – 2 timmar
- Omcertifieringsprov – 2 timmar
Kommande kursstarter
Varför välja SIFU?
Gedigen kunskap och erfarenhet
Kvalitet och hög kundnöjdhet
Flexibla utbildningar
Kostnad för konferenspaket
Kostnad för lunch och fika tillkommer med 450 kr exklusive moms per dag på kurser och konferenser som genomförs fysiskt i lokal.
Intresseanmälan
Utbildningar, kurser och konferenser som utvecklar din kompetens
Kompetensutveckling genom kurser och konferenser är vår mission. SIFU vill bidra till en ökad välfärd i samhället genom att höja kompetensnivån inom svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser, konferenser och onlineutbildningar. Med många års...