Visa utbildning.se som: Mobil

Presentationsteknik med erfarna kursledare från Retorikhuset

Presentationsteknik

Vi har fått chansen att göra en intervju med retorikexperten Berndt Sundsten. Berndt har jobbat med retorik i över 20 år, både i och utanför Sverige. Han bästa tips är att vara förberedd, tala till publiken och alltid tänka på vilken målgrupp du talar inför.

En bra presentation sätter sina spår, men för att du ska lyckas med det behöver du engagera din publik och äga scenen. Bäst resultat får du genom att inte läsa för mycket innantill och genom att hålla levande presentationer som är anpassade till din publik. Det berättar retorik experten Berndt Sundsten i en intervju med utbildning.se .

Berndt har jobbat med retorik i över 20 år och sitter på mycket praktisk och teoretisk kunskap kring presentationsteknik och retorik. Han har jobbat med flera stora organisationer och även letat sig utanför de svenska gränserna under sina verksamma år i branschen. I dagsläget jobbar Berndt som utbildare på Retorikhuset där han utbildar inom ämnen som retorik, presentationsteknik, försäljning och förhandlingsteknik.

Vi hoppade på chansen att få ställa några frågor till Berndt och resultatet är följande intervju.

 

Om Berndt

 

Kan du berätta kort om dig själv?

- Jag har en bakgrund från rese- och utbildningsbranschen, de senaste 20 åren har jag arbetat med både försäljning och utbildning för flera olika uppdragsgivare som IKEA, Migrationsverket, Socialstyrelsen, med flera.

Jag har rest mycket och passat på att studera flera olika kulturer under resans gång. Jag har jobbat med utbildningar på många ställen i Europa. Nu infinner jag mig på Retorikhuset men undervisar även på en yrkeshögskola i retorik och presentationsteknik samt försäljning och förhandlingsteknik.

 

Hur kommer det sig att du blev intresserad av retorik?

- Enkelt, det började dag två på mitt första reseledarjobb. Jag fick uppdraget att hålla i ett välkomstmöte. Då insåg jag snabbt att det fanns en hel del att utveckla inom kommunikationen på företaget.

 

Presentationsteknikutbildning

 

Vad är det viktigaste man får med sig från er utbildning i presentationsteknik?

- Utbildningen hjälper till att förädla deltagarnas förmåga att hålla intressanta och levande presentationer. Detta med hjälp av konkreta verktyg och proffsig feedback från både kursledare och övriga deltagare utifrån ett system.

Deltagarna lär sig att använda olika hjälpmedel och att variera dessa, men också att äga scenen och involvera sin publik samtidigt som de håller sig konkreta och till ämnet. Det handlar mycket om att förstå mottagarperspektivet.

 

För vem passar er utbildning i presentationsteknik? Vilka yrkesroller eller tjänster tycker du gynnas bäst av att gå en utbildning i presentationsteknik?

- Utbildningen passar alla som vill bli bättre på att tala inför grupp oavsett nivå, yrke och tidigare utbildning. Även den minsta förändringen kan göra stor skillnad på kvaliteten på en presentation.

Precis som en duktig golfspelare tränar på olika slag för att utvecklas, så gäller även presentationsteknik. Det är de olika delarna som gör helheten.

 

Hur bygger man en bra presentation?

- Grunden till en bra presentation lyder: variation, målgruppsanpassning och tidsanpassning.

Tips och trix

 

Finns det några knep för att få publiken att delta aktivt?

- Det finns ett par enkla ”knep” att få publiken engagerad: ta plats, involvera, variera och undvik att läsa upp text från Powerpoint med ryggen vänd mot publiken.

 

Varför tror du att så många har scenskräck? Och kan man övervinna den?

- Reptilhjärnan, vi är flockdjur och när vi lämnar flocken så kommer fly eller fäkta känslorna att aktiveras. Vilket lätt kan kännas överväldigande. När det sker försvinner arbetsminnet och vi återgår till ett djurlikt stadium av: fly, stelna eller fäkta.

Under kursen går vi igenom vad som händer när detta sker, hur det går till och hur du ska agera för att hantera det stresspåslaget. Även de bästa talare känner lite nervositet, annars skulle de inte vara duktiga.

Poängen är att fokusera på publiken och undvika att fokusera på sig själv.

 

Vilka är dina tre bästa tips för att hålla ett bra föredrag?

- Förberedelse, förberedelse, förberedelse. Allt med din aktiva målgrupp i tankarna.

 

Finns det något mer du vill tillägga?

- Gå kursen och låt dig utvecklas!

 

Det här är retorikhuset!

 

Retorikhuset Kommunikation AB är ett modernt och ledande utbildningsföretag som är specialiserat på effektiva kommunikativa utbildningar i retorik, argumentationsteknik, medarbetarskap, pedagogik och ledarskap m.m. Vi har funnits sedan år 2000 och har höjt kompetensen på tusentals nöjda deltagare genom åren. Vi erbjuder företagsanpassade utbildningar, öppna utbildningar, seminarier och föredrag.

 

Är kunderna mer än nöjda – är allt som det ska!

Vi har arbetat med våra kursledare i många år. De är proffs och experter på att känna av nivån på alla deltagare för att kunna anpassa innehållet under kursens gång. Våra kurser hålls i moderna och anpassade lokaler där du blir serverad fika och god lunch tillsammans med de andra deltagarna.
Läs mer om Retorikhuset Kommunikation AB

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Retorikhuset Kommunikation AB och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!