Visa utbildning.se som: Mobil

Modern och förstklassig retorik hos Retorikhuset

Retorikutbildning

utbildning.se har pratat med den retorikkunniga Berndt Sundsten, kursledare på Retorikhuset. Vi har skrapat ytan på en över 20 år lång karriär inom retorik, kommunikation och försäljning. I intervjun berättar Berndt om varför han tycker att retorik är viktigt, hur det hjälper dig att kommunicera bättre och varför en retorikkurs hjälper dig i din karriär.

Retorik är inte så främmande som du kanske tror. Bli inte förvånad om det visar sig att du använder det nästan varje dag när du kommunicerar med dina nära och kollegor. Retorik är ett verktyg för att motverka allt brus som omringar oss, det säger retorikexperten Berndt Sundsten. I över 20 år har Berndt jobbat med retorik. Under dessa år har han samlat på sig massvis av teoretisk och praktisk kunskap om hur du kommunicerar bättre. 

 
Därför ska du gå en retorikutbildning

 

Berätta om era retorikutbildningar! Hur ser upplägget ut?

- De bygger på modern vetenskap och förstklassig retorik. Upplägget följer korta teoripass med många övningar och utvärderingar som ska hjälpa kursdeltagaren att utvecklas i lugnt tempo. På så vis ger vi deltagarna feedback på vad de är bra på och vad de behöver utveckla. Som romarna sa: ”vi lär ständigt”.

 

Varför behöver man gå en retorikkurs? Vad behöver man det till idag?

- En retorikutbildning är till för den som vill bli bättre på att kommunicera. Idag drunknar vi i information och med allt detta brus så försvinner uppmärksamheten och ditt budskap går förlorat. Genom att tala klart, tydligt och kortfattat skapar du rätt förutsättningar att få dina budskap att fästa hos dina lyssnare.

På en retorikutbildning lär du dig att hålla dig tydlig och klar, att vara kortfattad och skapa acceptans hos dina åhörare. Det gör ditt språkbruk mer attraktivt och lättare att lyssna på. God retorik hjälper dig att göra det svåra enkelt och det omöjliga möjligt. Retorik kommer att förenkla, förbättra och förnya ditt sätt att kommunicera.

Retorik är nyckeln till framgångsrika relationer.

 

Du har jobbat länge med retorik, kan du se att det skett några tydliga förändringar i vad som efterfrågas eller hur vi använder retoriska knep?

- Förändringen som jag har sett är främst genom ett ökat intresse. Allt oftare tittar man på hur duktiga talare gör och analyserar varför. Vi läser mer om retorik idag, många förstår att det är nära sammankopplat med kommunikation, vi vet att det är en nyckel till framgångsrika relationer.

Det som brukar kallas ”retoriska knep” är ofta sådant som vi använder i vardagen utan att egentligen veta om det. Poängen är att istället förstå när vi kan utveckla och förbättra dessa tekniker och förädla orden, och samtidigt bli medveten om språkets makt.

Ord är som pengar, du kan ha hur mycket som helst men om du inte vet vad du ska göra med dem så spelar det ingen roll.

 

Vilka är dina tre bästa tips för hur du övertygar andra människor?

- Jag citerar Aristoteles ”Var kortfattad, klar och tydlig, med riktiga argument”.

 

Vilka är de tre största misstagen som folk brukar göra när de talar eller försöker övertyga någon?

- Man förlitar sig blint på teknologi som att läsa text direkt från en Powerpoint-presentation. Man saknar täckning för det man säger och har inte förberett sig ordentligt.

 

Om Berndt

Berndt Sundstedt har bland annat jobbat på flera ställen i Europa och för många stora företag. Idag jobbar Berndt som kursledare på Retorikhuset. Hans utbildningsområden är förutom retorik, presentationsteknik, försäljning och förhandlingsteknik.

 

Kan du berätta kort om dig själv?

- Jag har en bakgrund från rese- och utbildningsbranschen. De senaste 20 åren har jag arbetat med både försäljning och utbildning för flera olika uppdragsgivare som IKEA, Migrationsverket, Socialstyrelsen, med flera.

Jag har rest mycket och passat på att studera flera olika kulturer under resans gång. Jag har jobbat med utbildningar på många ställen i Europa. Nu befinner jag mig på Retorikhuset och undervisar även på yrkeshögskolan i Retorik och presentationsteknik samt försäljning och förhandlingsteknik.

 

Hur kommer det sig att du blev intresserad av retorik?

- Det är enkelt! Det började dag två på mitt första reseledarjobb. Jag fick uppdraget att hålla i ett välkomstmöte. Då insåg jag snabbt att det fanns en hel del att utveckla inom kommunikationen på företaget.

 

 

Det här är retorikhuset!

 

Retorikhuset Kommunikation AB är ett modernt och ledande utbildningsföretag som är specialiserat på effektiva kommunikativa utbildningar i retorik, argumentationsteknik, medarbetarskap, pedagogik och ledarskap m.m. Vi har funnits sedan år 2000 och har höjt kompetensen på tusentals nöjda deltagare genom åren. Vi erbjuder företagsanpassade utbildningar, öppna utbildningar, seminarier och föredrag.

 

Är kunderna mer än nöjda – är allt som det ska!

Vi har arbetat med våra kursledare i många år. De är proffs och experter på att känna av nivån på alla deltagare för att kunna anpassa innehållet under kursens gång. Våra kurser hålls i moderna och anpassade lokaler där du blir serverad fika och god lunch tillsammans med de andra deltagarna.
Läs mer om Retorikhuset Kommunikation AB

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Retorikhuset Kommunikation AB och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!