Visar 1-25 av 78 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 78 träffar
1
2
3
4

Mer om Utbildningar i Databas/SQL

En databas (tidigare kallat databank) är en samling information som är organiserad så att det är lätt att söka efter och hämta enskilda bitar information och även att ändra informationen. Ordet databas kan betyda informationen som finns lagrad eller den programvara som kan tolka den ofta mycket komplexa datastrukturen som lagras på hårddisken. Databaser nås via ett så kallat gränssnitt. De vanligaste databasgränssnitten idag är Microsofts ODBX och Sun Microsystems JDBC. När datorer började användas inom affärsvärlden på 1960-talet blev det viktigt att kunna spara data på ett säkert sätt. De första databaserna var hierarkiska där data var lagrad i en trädstruktur som gjorde att det gick snabbt att hitta men datan var svår att manipulera.

SQL

SQL, Structured Query Language är ett standardiserat frågespråk som används för att ställa frågor till en databashanterare, dvs göra sökningar och ändringar i en så kallad relationsdatabas. SQL är den standard som de flesta databaser följer. En relationsdatabas är en databas där information (data) är organiserad i relationer (även kallat tabeller), eventuellt med restriktioner inom en och samma relation eller mellan relationer. Den moderna relationsdatabasen uppfanns  av Edgar Codd på IBM 1970. Termen "relationsdatabas" definierades av upphovsmannen, men innebörden har luckrats upp av nutida databastillverkare. Bland de mest kända relationsdatabaserna räknas idag Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2 och MySQL.

Varför lära sig SQL och databashantering?

Relationsmodellen är den helt dominerande datamodellen i dagens databashanterare. Om du någon gång kommer i kontakt med databaser, vilket är ganska troligt, kommer det antagligen att vara just relationsdatabaser det rör sig om. SQL är det helt dominerande frågespråket idag. Om du någon gång ska arbeta med en databashanterare på ett mer avancerat sätt än att bara fylla i formulär, är chansen därför stor att att du kommer att använda SQL.

SQL och databashantering, för vem?

En grundläggande kurs ger kunskaper om olika databaser och färdigheter i att skapa och hantera relationsdatabaser. Man kommer att avhandla minnesstruktur och processer, samt vilka filer som ingår i databasen. Hur man skapar en databas, hanterar säkerhet för att skydda data och hantering av utrymme för högsta prestanda.

Andra tillgängliga kurser varierar i innehåll och kan vända sig till dem som arbetar eller kommer att arbeta med databaser ur administrativ synpunkt, applikationsutvecklare, databas- och systemadministratörer, personal för teknisk support, programmerare som ska underhålla applikationer eller andra som vill ta ut information ur databaser eller ska utveckla och implementera databashanterare såsom SQL.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
oracle   xml   Cisco   Big data   Oracle SQL   MySQL  
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
PRINCE2 – Kungen av projektledni...
Adding Value Consulting AB

– Att vi nu har en mall att utgå ifrån vid allt projektarbete har gjort organisationen mycket mer effektiv och dessutom talar vi alla samma språk. Våra kunder ser att vi arbetar efter en internationell erkänd standard och de vet då att vi är effektiva och har kontroll på risker, kvalitet och levererar det vi har lovat och oftast lite extra därutöver!

Göran Enström, Commercial Manager, Envirotainer

Läs mer