Kursbeskrivning

Inkluderande kommunikation
Här är kursen för dig som har dagliga kundkontakter eller som på annat sätt kommunicerar med människor.
Att vara inkluderande i sin kommunikation handlar om att framställa människor med respekt, värdighet och på lika villkor, liksom att visa att alla har en naturlig plats i samhället. Det handlar också om möjligheten att kunna kommunicera med alla människor, oavsett givna förutsättningar.
Alla har rätt att förstå och ta del av information och kommunikation som ges, alla har även rätt att synas och höras i alla sammanhang. Till exempel handlar det om att inkludera människor oavsett fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, kön eller svenska som andra språk.
I teorin kan detta kännas självklart men i verkligheten kan det vara en utmaning att nå fram med budskapet till samtliga. Skriver vi på ett sätt så att alla förstår? Är vi tillräckligt tydliga med vad som sägs på mötet? Når vi verkligen fram med informationen? Har alla förstått eller tror vi bara att alla förstår? Blir någon kränkt?
Oavsett om du jobbar på en myndighet eller ett företag så vinner ni på att arbeta med både inkludering och tillgänglighet. Vår utbildning i inkluderande kommunikation ger er förutsättningar att inkludera ALLA i kommunikationen. Under kursen lär du dig bland annat hur du via språk och bildval aktivt arbetar för att motverka förutfattade meningar och exkludering av vissa grupper. Genom att varva teori med praktiska övningar delar vi med oss av hur du inkluderar och minskar risken att exkludera grupper.
Efter kursen har du som kursdeltagare fått med dig konkreta verktyg som gör skillnad i hur och vem du kommunicerar med, till och om. Det kommer du att ha stor nytta av oavsett om du arbetar som tjänsteman inom offentlig sektor, chef, kommunikatör eller på annat sätt kommunicerar med människor.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som har dagliga kundkontakter eller som på annat sätt kommunicerar med människor.
Exempel på roller som kursen lämpar sig för är: chefer, arbetsledare, HR och kommunikation – personal eller rekryteringspersonal. Den passar även dig som arbetar som handläggare eller tjänsteman, vare sig du finns i den offentliga eller privata sektorn.
Kursinnehåll
- Vad är inkluderande kommunikation?
- Vad säger språklagen?
- Vem ska inkluderas?
- Att arbeta normkritiskt - vilka är de sju diskrimineringsgrunderna?
- Klarspråk i teorin – vad innebär det?
- Målgruppsanpassning – för vem skriver ni?
- Checklista för inkluderande kommunikation
- Klarspråk i praktiken!
Tid & plats
Digital utbildning, vi kan även erbjuda platsförlagd utbildning.
Erbjudande
Om ni är en större grupp som önskar gå tillsammans kan vi erbjuda ett specialtillfälle enkom för er. Vi kan även erbjuda platsförlagd utbildning.
Kursens mål
Efter genomgången kurs ska du ha övergripande kännedom om vad inkluderande kommunikation är och varför det behövs. Du ska även känna till grunderna i språklagen, vilka olika verktyg som står till buds och ha en grundläggande kunskap om hur du kan använda dessa i praktiken.
Kursledare
Kursansvarig är Christine Rosencrantz. Christine är specialpedagog med en bakgrund som kvalitetsdirekör och andra seniora chefsbefattningar. Christine har lång erfarenhet av utbildning och kommunikation och har arbetat i och med olika branscher och sektorer.
Examen, diplom m.m.
Efter genomgången kurs erhålls ett personligt intyg av vilket det framgår vilka delar som ingått i utbildningen.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,6
5/5
Hade varit bra om det varit en fysisk utbildning men en bra utbildning.
Pondus är en konsult- och kommunikationsbyrå med ambitionen att göra skillnad på riktigt. Våra utbildningsledare har lång praktisk erfarenhet av det vi utbildar i. Det gör att vi på ett enkelt och självklart sätt kan varva teori och praktik samtidigt...
Bra upplägg och bra exempel