Kursbeskrivning
Säker arbetsmiljö i hemtjänsten är en utbildning som är uppdelad i två fristående delar, en teoretisk och en praktisk.
Båda delarna utgår från verkliga exempelfall och du som deltar får gärna skicka in exempel på situationer som du tycker kan skapa osäkerhet och rädsla hos dig och dina kollegor i arbetet.
I hemtjänsten jobbar du ofta ensam och måste lita helt på dig själv i många fall. En besvärlig och hotfull situation kan uppstå där du kan behöva fatta snabba beslut. Här får du verktygen för att göra arbetssituationen i hemtjänsten tryggare.
Denna utbildning syftar till att öka både chefens och medarbetarnas kompetens och skapa medvetenhet om risker och situationer som kan uppstå i arbetet hemma hos brukaren. Här har chefen och arbetsgivaren ett tydligt arbetsmiljöansvar.
Målgrupp
Medarbetare, chefer, skyddsombud och fackliga förtroendevalda inom vård och omsorg.
Kursinnehåll
Del 1 – förmiddag
- Arbetsmiljöregler enligt AFS 1993:2
- Arbetsmiljö i samverkan, ansvar och roller
- Definitioner, utsatthet och statistik kring hot & våld
- Risk- och hotbedömningar
- Mänskliga begränsningar, stresshantering och mental förberedelse
- Tecken på aggression och riskbedömningar
- Kommunikation, bemötande, konfliktkunskap och de-eskalering
- Handlingsplaner vid verbala konflikter
- Handlingsplaner vid underlägen
- Säkra hembesök
- Anpassningar i privatlivet
- Säkerhet vs service och omsorg
Del 2 – eftermiddag
- Juridiska förutsättningar, ansvarsfrihetsgrunder (Nödvärn mm)
- Reaktionstid, säkerhetsavstånd, reträttvägar och personlarmshantering
- Praktisk färdighetsträning i självskydd:
- o Balans, skydd, rörelse och distraktioner
- o Försvar mot slag, frigöringar och losstagningar
Mat & logi
Deltar du på plats ingår fika och lunch.
Kursledare
Mikael Bron, är seniorkonsult och utbildare specialiserad på arbetsmiljö och säkerhetsriskhantering. Ett av områdena han undervisar inom är hur man som tjänsteman kan förebygga och hantera situationer med hot och våld vid myndighetsutövningen. Mikael undervisar på heltid sedan 2004 inom Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Utöver undervisningen skriver han rapporter, handböcker och ger juridisk rådgivning inom risk- och säkerhetsfrågor. Mikael har en examen i elektroteknik med säkerhetsinriktning från BTH där han även har undervisat i riskhantering och brottsförebyggande arbete.
Kornelius Haaland, är konsult och utbildare specialiserad på självskydd och säkerhetsriskhantering. Han håller kurser i hur man skyddar sig mot hot, våld och annan otillåten påverkan samt yrkesmässigt självskydd med kommunikation och konflikthantering.
Kornelius har en yrkeshögskoleexamen som säkerhets- och trygghetssamordnare från Företagsuniversitet där han även har undervisar i riskhantering, säkerhetsskydd och arbetsmiljösäkerhet.
Intresseanmälan
Varför välja Piku?
Högaktuellt utbud När nya lagar ska träda i kraft, när utredningar från regeringen ska omsättas i verklighet, när något händer som triggar nya rutiner och arbetssätt – då håller vi er uppdaterade med högaktuellt utbud. Vi erbjuder utbildningar som ger...