Visa utbildning.se som: Mobil
Kort om utbildningen
71 timmar
9 600 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: Löpande starter - du bestämmer startdatum. - Distans / Online
Sista ansökan: Löpande starter - du bestämmer startdatum.
Onlineutbildning
   
Distans / Online

Kursbeskrivning

Jöken, online - Juridisk översiktskurs - enligt Stockholms universitets kursplan (15 hp). I dagens samhälle hamnar du oftare än du tror i situationer där du har en fördel av att kunna hantera vardagsjuridik.

Det här är en kurs som varje person borde ha med sig eftersom den ger dig viktiga kunskaper för att säkra dina privata och yrkesmässiga relationer.

 • Hur ska du säkra dina avtal både som privatperson, företagare och arbetstagare?
 • När föreligger ett avtal och vad ska du tänka på då du förhandlar fram ett avtal?
 • Vad för bolagsformer finns det och hur kan verksamheten bedrivas i dessa?
 • Vad har bolagsmännen för ansvar, internt och externt?
 • Vilka regler gäller för marknadsföring av varor och tjänster?
 • Vad har du för rättigheter som hyresgäst, vad ska du tänka på när skall du köpa en bostadsrätt, sälja en fastighet, när du behöver reklamera en inköpt vara, eller upprätta ett testamente?
 • Vilket straffrättsligt ansvar föreligger?
 • Vad händer om tvisten är framme? Hur går en domstolsförhandling till?

Vill du öka din förståelse för de juridiska aspekterna i verksamheten? Kanske vill du auktorisera dig som revisor eller registrera dig som fastighetsmäklare? Tillsammans med affärsjuridik och beskattningsrätt ger kursen juridisk kompetens för revisorsauktorisation. För dig som vill bli fastighetsmäklare med fullständig registrering, motsvarar kursen en viss del av de kunskapskrav som ställs inom allmän civilrätt - för ytterligare information vänligen kontakta fastighetsmäklarnämnden.

Du får en djupare insikt i hur samhället reglerar relationer mellan individer, grupper, organisationer och företag av olika slag. Här tränas du i att lösa enklare juridiska problem i olika sammanhang. Till din hjälp har du författningstext och andra rättskällor.

Målgrupp

Förkunskaper

Du ska behärska svenska i tal och skrift vilket motsvarar godkänt i Svenska/Svenska som andraspråk kurs A och B, alternativt nivå B2 enligt Europarådets nivåskala (GERS).
Allmän behörighet till universitet. Vi gör inget urval, du behöver alltså inte skicka in betyg.

Kursinnehåll

Innehåll

 • Tyngdpunkt på centrala civilrättsliga regler såsom rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt och arbetsrätt 
 • Associationsrätt 
 • Översikt av den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor 
 • Översikt av marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt och EG-rätt

Du har möjlighet att med en godkänd skriftlig tentamen (som i detta fall genomförs på skolan) tillgodoräkna dig högskolepoäng för kursen. Enligt Stockholms universitets generella regelverk gäller att för att få en tillgodoräknandeansökan prövad, så måste sökanden vid tillfället för tillgodoräknandeansökan vara inskriven vid Stockholms universitet. Dessutom ska sökanden sedan tidigare minst ha 7,5 högskolepoäng med godkänt resultat.
För frågor om det vänligen ring telefonnummer 08 - 16 20 00.

Om ovanstående kriterier är uppfyllda prövas varje ansökan individuellt och om institutionen vid en prövning anser att den aktuella kursen motsvarar någon av kurserna som ges vid Juridiska institutionen, så godkänns tillgodoräknandet.

Mål

Mål

Efter kursen förväntas du kunna:

 • Utnyttja centrala rättskällor 
 • Använda juridisk metod och terminologi 
 • Förklara rättsordningens funktion som konfliktslösare 
 • Identifiera, presentera och lösa juridiska problem inom kursens sakområde. Detta sker genom att lämna in en skrivuppgift och även göra en muntlig presentation av den i slutet av kursen.

Upplägg

Så här går det till

Utbildningen genomförs helt online - det är inte några träffar på skolan - och du väljer själv i vilket tempo du vill studera.

Efter anmälan får du tillgång till kursplattformen och alla olika kursdelar. Utbildningen består av interaktivt material som undervisning via nedladdningsbara filer, övningsuppgifter och olika instruktioner genom text och bild. Kursen består även av ett forum genom vilken du får personlig kontakt och vägledning av din lärare och du kan även ha kontakt med övriga deltagare. Läraren svarar på frågor vid inloggning en gång per dag alla vardagar. Allt material och alla moment i onlinekursen är tillgängliga via din webbläsare i datorn, och fungerar även via mobiltelefon och läsplatta.

Du kan göra en tentamen efter avslutad kurs för att säkerställa dina nyvunna kunskaper. Det kan göras online efter att du har bestämt dag och tid med läraren. Observera att om du vill tillgodoräkna dig kursen som högskolepoäng, så måste du ta kontakt med lärosätet innan tentamen.

Du kan som längst studera online i tio månader från den dag som du loggar in på studieplattformen. Då läser du några timmar per vecka och kan alltså kombinera studierna med att arbeta på heltid.

Tekniska förutsättningar

Du ska ha tillgång till egen dator. Vi rekommenderar den senaste versionen av webbläsare Firefox eller Google Chrome. Du ska kunna ladda ner och läsa filer som excel och pdf då det ingår i kursmaterialet.
För PC: Operativsystem Windows 10, 8 eller 7 i Windows.

Investering

Avgift

12 000 kronor inklusive moms. 
Tentamen ingår i kursavgiften.

Kurslitteratur

På vår hemsida kan du se litteraturen som du behöver införskaffa för att läsa kursen, nypris är ungefär 3 000 kronor inklusive moms utöver kursavgiften.

Under din studietid på Påhlmans Handelsinstitut så får du 6 % i rabatt på Bokus och 10 % i rabatt på Akademibokhandeln.

Vi erbjuder kostnadsfri avbetalning över två månader. Vänligen ange det önskemålet i meddelandefältet när du anmäler dig.

Finansiering – förmånliga lånevillkor till avgiften

I samarbete med Human Finans erbjuder vi förmånliga lån. Gå in på Human Finans hemsida och följ de enkla instruktionerna alternativt ring 08-560 201 15.

Kursledare

Kursledare

Erik Rosqvist har en jur.kand från Stockholms universitet och har i flera år undervisat studenter i juridik på såväl Stockholms universitet, Södertörns högskola samt Påhlmans handelsinstitut. Han har en god förmåga att presentera juridikens centrala rättsområden på ett pedagogiskt och konkret sätt. Erik har även undervisat i juridik på YH-utbildningen Paralegal på Påhlmans.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Jöken, online, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Påhlmans Handelsinstitut

Påhlmans Handelsinstitut

Påhlmans Handelsinstitut

Påhlmans Handelsinstitut erbjuder utbildningar och kurser i Ekonomi, Juridik, Ledarskap och HR. Något som är unikt för Påhlmans Handelsinstitut är kombinationen av teori och praktik vilket uppskattas stort av våra studerande. Hög kvalitet och trivsel är en genomgående och viktig del av...


Läs mer om Påhlmans Handelsinstitut och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Påhlmans Handelsinstitut

Hagagatan 23 A (Box 19193)
104 32 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Jöken, online!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 30 recensioner.
Alla recensioner för arrangören