Visa utbildning.se som: Mobil

Ställföreträdarskap - vad socialtjänsten behöver veta

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
6,5 timmar
5 900 - 7 900 SEK exkl. moms
   
Distans, Stockholm

Kursbeskrivning

Kursen ger en en heltäckande genomgång av olika typer av ställföreträdarskap och hur de fungerar samt vilken behörighet ställföreträdaren har att företräda inför socialtjänsten. Du som deltar på kursen kommer också att få lära dig om socialtjänstens roll vid uppkomst och upphörande av ställföreträdarskap.

Det finns ett stort behov av kunskap för all personal inom socialtjänsten om olika former av ställföreträdarskap och hur socialtjänsten bör förhålla sig till ställföreträdaren och till regelverket. Det är mycket vanligt med missuppfattningar om ställföreträdarens uppdrag och förutsättningarna för olika ställföreträdarskap. På grund härav uppkommer mycket merarbete och många konfliktsituationer

Ställföreträdare kan uppträda i olika skepnader, med olika behörigheter och i olika typer av ärenden. Inte sällan kan det uppstå osäkerhet om olika åtgärder faller inom socialtjänstens eller ställföreträdarens uppdrag. Därutöver föreligger en anmälningsskyldighet för socialtjänsten till överförmyndaren i vissa ärenden om ställföreträdarskap. Socialtjänstens verksamhet befinner sig således i många olika avseenden i gränslandet till både ställföreträdarnas och överförmyndarens område. Det handlar om att samma enskilde individ skall få optimal hjälp från olika aktörer. Det är inte minst för en effektiv socialtjänst viktigt att veta vem som skall göra vad och vilken som är socialtjänstens roll.

De som går kursen kommer att kunna lämna korrekt information om ställföreträdarskap både till den enskilde och till anhöriga. Genom att få kunskaper om av gränserna går kommer förhoppningsvis mycket onödigt arbete och dubbelarbeta att undvikas. Kunskaper om ställföreträdarskap får anses ingå i alla socialarbetares allmänbildning.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Kursen riktar sig till medarbetare inom kommunens socialtjänst (t e x äldreomsorg, LSS och individ och familj) och till viss sjukvårdsperson ( t e x kuratorer).

Inga förkunskaper krävs.

Plats

Hybridformat - Välj mellan att delta på plats i Stockholm eller följ med på den digitala livesändningen av kursen

Program

08:30-09:00

Registrering

09:00-10:30

Ställföreträdarskap

 • Innebörd
 • Barn
 • Vuxna

10:30-10:45

Kaffepaus

10:45-12:45

Socialtjänstens anmälningsskyldighet

 • Behov av ställföreträdare
 • Behov av ställföreträdare upphört
 • Skydd av barns pengar

12:45-13:45

Lunch

13:45-15:00

Vem kan få god man eller förvaltare

 • Förutsättningar för godmanskap
 • Förutsättningar för förvaltarskap
 • Alternativ till godmanskap och förvaltarskap

15:00-15:15

Kaffepaus

15:15-16:30

Gode män, förvaltare och förmyndare

 • Egenskaper
 • Uppdrag
 • Tillsyn

16:30Kursen avslutas

Kursinnehåll

Kursen behandlar bland annat:

 • Innebörden av ställföreträdarskap
 • Ställföreträdarskap för barn
 • Ställföreträdarskap för vuxna
 • Ställföreträdarens uppdrag
 • Tillsyn över ställföreträdare

Investering

7900 sek exkl. moms (Stockholm) | 5900 sek exkl. moms (Digital) 

Kursavgiften inkluderar dokumentation. För dig som väljer att delta i Stockholm ingår även kaffe och smörgås, lunch samt fika.

Kursledare

Jan Wallgren

Jurist och specialist på frågor som handlar om gode mannens, förvaltarens och överförmyndarens uppdrag. Han har arbetat både som överförmyndare och handläggare och har utbildat tusentals gode män som flitig föreläsare över hela landet.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Ställföreträdarskap - vad socialtjänsten behöver veta, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Ställföreträdarskap - vad socialtjänsten behöver veta!

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 874 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Ställföreträdarskap - vad socialtjänsten behöver veta från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter:

Liknande utbildningar