Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Praktisk processrätt

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
6,5 timmar
8 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-12-10 09:00 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Göteborg, Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

Praktisk processrätt

Med utgångspunkt i de formella krav som ställs på bland annat ansökan om stämning, inlagor och andra handlingar samt den muntliga förberedelsen och huvudförhandlingen kommer kursen att ge en inblick i olika situationer som kan dyka upp och praktiska aspekter i varje steg i en process. Vi kommer att ge rekommendationer om hur man bör agera i olika situationer och vad man skall tänka på, inte bara utifrån rättegångsbalkens perspektiv.

Kursen inriktar sig på det praktiska arbetet med att inleda och driva en process inför domstol eller skiljenämnd och syftar till att ge tips och idéer samt en översiktsbild av de mer praktiska överväganden som är lämpliga för att genomföra en lyckad process.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Kursen riktar sig till advokater, biträdande jurister, bolagsjurister och andra som arbetar med domstols- och skiljeprocesser.

Plats

Centralt i Stockholm, 08:30 - 17:00

Program

08:30 - 09:00
Registrering, kaffe och smörgås

09:00 - 10:00
Att inleda en process. Vilka överväganden ska göras i form av relationer till motparten, hur man bäst kommunicerar med klienten innan och under en process, hur hanteras media, kostnader, tidsåtgång, försäkringar, påverkan på klientens verksamhet, behov att tidigt utreda risker och möjligheter m.m.

10:00 - 12:00
Inkl. kaffepausAnsökan om stämning. Utformningen av stämningsansökan (eller alternativt svaromålet). Möjligheter till olika yrkanden. Vikten att sätta sig in i motpartens situation. Följderna av val av domstol. Möjligheter att säkra upp betalning och få fram bevisning på ett tidigt stadium. Hur man ska agera som svarande i en process, genkäromål m.m.

12:00 - 13:00

Lunch

13:00 - 14:00
Den muntliga förberedelsen. Att behärska de frågor som kommer under förhandlingen. Edition – fungerar det? För- och nackdelar med tidplaner. Att planera förlikningsdiskussionerna. Hur man beaktar hovrättsprocessens inverkan m.m.

14:00 - 15:30
Huvudförhandling. Tekniker för att förbereda sig för huvudförhandlingen. Hur lägger man bäst upp en övertygande sakframställan. Vad man inte bör göra under huvudförhandlingen. Hur bevisningen kan presenteras på bästa sätt. För- och nackdelar med tekniska hjälpmedel. Vikten av pedagogik och retorik för framgång. Hur man ska förhålla sig till egna och motpartens vittnen och företrädare. Hur genomförs en övertygande plädering?

15:30 - 15:50

Kaffepaus

15:50 - 16:30
Fortsättning huvudförhandling. Vad skiljer en huvudförhandling i hovrätten från tingsrätten? Skiljeförfaranden, en annorlunda process? Vad bör man tänka på vid kostnadsräkningens utformning m.m.

16:45 - 16:30
Utvärdering och avslutning

Kursinnehåll

  • Att inleda en process. Överväganden innan en process inleds, andra aspekter en strikt juridiska, utformningen av stämningsansökan, hur man får fram bevisning m.m.
  • Förberedelsen. Att behärska de frågor som kommer under den muntliga förberedelsen, att effektivt planera förlikningsdiskussionerna m.m.
  • Huvudförhandling. Att förbereda sig för huvudförhandlingen, att framföra en övertygande sakframställning, presentation av bevisning, hur genomföra en lyckad plädering m.m.

Investering

8900 sek exkl. moms.

Kursavgiften inkluderar dokumentation, frukost, lunch, kaffe och fika.

Kursledare

Föreläsare

Claes Rainer
Processrättsexpert, Rainer Law
Claes har över tjugo års erfarenhet från processande på advokatbyrå och från arbete på tingsrätten. Han har fört ett hundratal tvistemålsprocesser i tingsrätt och hovrätt och har även drivit uppmärksammade mål i högsta domstolen. Han är även utbildad skiljeman med stor erfarenhet av svenska och internationella skiljeförfaranden

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Praktisk processrätt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 9 recensioner.

Gabriel
(4)
Väldigt bra både innehållsmässigt och framställningstekniskt, med sömlösa övergångar mellan RB-regler, praktiska tips och personliga anekdoter som gjorde det lätt att bevara intresset rakt igenom. Det enda som drar ner totalbetyget är att kursmaterialet var sparsmakat - d.v.s. att bara en liten del av all den värdefulla kunskap som förmedlades f...
Visa mer
Sanjin Konakovic
(3)
Bra föreläsare, inspirerande. Trångt i salen, kändes som vi fick sköta oss lite själva under dagen, lite mer närvaro från personal hade varit önskvärt. För egen del föredrar jag mera kursdokumentation (urklipp med viktig relevant lagtext, kommentar, rättsfall etc.) Vi fick endast powerpoint- bilderna.
Maria
(4)
Bra kurs

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Praktisk processrätt från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
(4,0)
Baseras på 9 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 876 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar