Visa utbildning.se som: Mobil

Miljörätten i entreprenadförhållandet

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
7 timmar
6 900 - 8 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-09-27 08:30 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
6 900 SEK
2022-09-27

Stockholm
8 900 SEK
2022-09-27

Kursbeskrivning

Välkommen på kurs med våra välrenommerade föreläsare Mikael Westin, Eva Westerberg Persson, Pia Pehrson och Ann Liljedal. Kursen belyser de miljörättsliga överväganden som ska göras vid entreprenader och hjälper dig med strategiska val i tillståndsprocessen.

Allt fler arbeten fordrar tillstånd eller dispens enligt gällande miljölagstiftning innan de får och kan utföras. Miljöjuridiska överväganden och ställningstaganden blir därför ofta styrande för genomförandet av ett entreprenad- och anläggningsprojekt. Detta är en omständighet som många gånger glöms bort vid utformandet av upphandlingsföreskrifter och entreprenadkontrakt.

Miljötillståndet är nästan alltid det tidsmässigt mest kritiska momentet i projekten samtidigt som miljöprocesserna kan få avgörande betydelse för projektets och de inblandade företagens ekonomi och goodwill. Det är inte ovanligt att glapp uppstår mellan gällande tillståndskrav och kraven i upphandlingen respektive entreprenadkontraktet. Är det då, trots långdragna tillståndsprocesser, överhuvudtaget möjligt att säkerställa att entreprenadarbetena färdigställs i tid?

Kursen behandlar dessa frågeställningar och belyser de miljörättsliga överväganden som ska göras vid entreprenader och hjälper dig med strategiska val i tillståndsprocessen

Målgrupp

Kursen riktar sig till jurister, tekniska konsulter, entreprenörer och ansvariga inom bygg- och anläggningsprojekt, konsulter som arbetar med upphandlingar och entreprenadkontrakt samt andra som kommer i kontakt med entreprenad- och miljöjuridiska frågeställningar.

Plats

Hybridformat, du väljer om du vill delta på plats i Stockholm eller digitalt. 

Program

08:30 - 09:00
Registrering

Kaffe och smörgås ingår vid fysiskt kurstillfälle.
09:00-12:00
Förmiddagens program inkl. kaffepaus
Introduktion av grundläggande miljörätt
Presentation om grundscenario (case)
Förstudien
- Förstudien utifrån miljörättsliga frågor
- Genomgång av vilka tillstånd som krävs i ett infrastrukturprojekt, tidsaspekter och risker med tillståndsprövning
- Kommentar utifrån entreprenadrättsliga frågor
Upphandling
- Upphandling utifrån miljörättsliga frågor
- Introduktion av grundläggande entreprenadrätt
- Upphandling utifrån entreprenadrättsliga frågor
12:00-13:00
Lunchpaus

13:00-16:30
Eftermiddagens program inkl. kaffepaus
Upphandling utifrån entreprenadrättsliga frågor, forts.
- Vilka miljökrav kan Du ställa i en offentlig upphandling?

Utförande av entreprenaden:
- Tre problemvarianter:
1. Hinder p.g.a. arkeologi, markförorening och misslyckade erosionsskydd
2. Entreprenören följer inte sina åtaganden
3. Markägarkonflikt
- Efter färdigställandet
- Markföroreningar i efterhand, påverkan på Natura 2000-område m.m.
- Preskription av miljörättsligt ansvar
- Försäkringsmöjligheter
Frågeställningarna bedöms ur ett miljörättsligt och entreprenadrättsligt perspektiv
16:30-17:00
Sammanfattning och kursen avslutas

Tid & plats

29 september | Hybrid

Investering

8900kr exkl. moms (Stockholm) / 6900kr exkl. moms (Digital)

Kursledare

Ann Garmland - Ann är advokat vid Foyen Advokatfirma. Hon arbetar inom rättsområdena entreprenadrätt och offentlig upphandling med stor erfarenhet av offentlig upphandling. Hon har bland annat arbetat som upphandlingsspecialist vid Förvaltningsrätten och föreläser kontinuerligt inom rättsområdet.

Eva Westberg Persson - Advokat och delägare vid Foyen AB. Eva arbetar med affärsområden inom entreprenad, fastighet, industri, gruv- och skogsnäring.

Mikael Westin - Advokat och partner vid Foyen advokatfirma. Han arbetar till stor del med miljöjuridik och tillståndsprocesser. Westin har tidigare arbetat som avdelningschef på ett dotterbolag till Vattenfall AB, Swedpower. Avdelningen arbetade med tillståndsansökningar, MKB, miljö och teknikutredningar m.m. både i anslutning till miljömål och som självständiga uppdrag. Westin har även arbetat på universitet och inom domstolsväsendet.

Pia Pehrson - Advokat och partner vid Foyen Advokatfirma. Hon har en bakgrund i Vattenfallkoncernen och är specialiserad på miljörätt och speciell fastighetsrätt. Hon arbetar med miljötillstånd, miljöansvar liksom detaljplaner, bygglov, exploateringsavtal och olika myndighetsgodkännanden. Hon har stor erfarenhet av såväl energi-, industri som infrastrukturprojekt och är just nu involverad i flera vindkraft- och gruvsatsningar.

Examen, diplom m.m.

Kursavgiften inkluderar dokumentation och intyg. Vid fysiskt kurstillfälle ingår även kaffe och smörgås, lunch och fika.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Miljörätten i entreprenadförhållandet, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Miljörätten i entreprenadförhållandet!

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 874 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Miljörätten i entreprenadförhållandet från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter: