Visa utbildning.se som: Mobil

GDPR 1 - Juridisk kurs

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
6 timmar
7 900 - 9 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-11-24 09:00 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning

Kommande starter
Stockholm
9 900 SEK
2022-11-24

Distans
7 900 SEK
2022-11-24

Distans
7 900 SEK
2023-01-31

Distans
7 900 SEK
2023-05-09

Kursbeskrivning

Dataskyddsförordningen (GDPR) - rättslig reglering och praktisk tillämpning

Den rättsliga regleringen av hur personuppgifter får behandlas – dataskyddslagstiftningen – blir alltmer betydelsefull. Samtidigt är EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) och den nationella kompletterande regleringen inte helt lättillgänglig.

Kursen ger en introduktion till dataskyddslagstiftningens grunder och en genomgång av dataskyddsförordningens centrala bestämmelser. Dessutom diskuteras hur de olika reglerna kan tillämpas i praktiken.

Under en del av eftermiddagen ges möjlighet att välja mellan en offentligrättslig och en privaträttslig grupp. I detta sammanhang finns tillfälle att ställa frågor.

Kursen avslutas med en praktisk checklista för dataskyddsarbetet.

Målgrupp

Kursen riktar sig till advokater, jurister, personuppgiftsombud, personuppgiftsansvariga, compliance officers samt andra som hanterar personuppgiftsfrågor.

Plats

Hybridformat - Välj mellan att delta på plats i Stockholm eller följ med på den digitala livesändningen av kursen.

Program

Kursprogram

09:00 - 09:30
Registrering, kaffe och smörgås (ingår om du deltar på plats) 

09:30 - 10:45
Dataskyddets grunder

  • Begrepp, grundläggande regler och rättskällor.  

10:45 - 11:00
Kaffepaus

11:00 - 12:45
Genomgång av dataskyddsförordningen

12:45 - 13:45
Lunch

13:45 - 15:00
Genomgång av dataskyddsförordningen

15:00 - 15:15
Kaffepaus

15:15 - 16:05
SPÅR 1 - Offentlig sektor
SPÅR 2 - Privat sektor

16:05 - 16:30
Praktisk checklista och frågor

16:30
Kursen avslutas

Kursinnehåll

Kursen behandlar bl.a. följande programspunkter:

  • Dataskyddets grunder: Begrepp, grundläggande regler och rättskällor.
  • Dataskyddsförordningens centrala bestämmelser.
  • När är GDPR tillämplig? Vad är en personuppgift?
  • När är behandlingen av personuppgifter tillåten?
  • Särskilda regler om känsliga personuppgifter och lagöverträdelser.
  • Nya rättigheter enligt förordningen: Rätten till radering, dataportabilitet m.m.
  • Krav på dataskyddsombud, incidentrapportering, konsekvensbedömning avseende dataskydd, förteckning över behandling m.m.
  • Praktisk tillämpning i privat respektive offentlig sektor.
  • Förhållande till offentlighetsprincipen och yttrandefriheten.
  • Behandling för marknadsföringsändamål.
  • Överföring av personuppgifter till tredje land
  • Nationell kompletterande reglering, t.ex. dataskyddslagen och kamerabevakningslagen.
  • Sanktioner vid överträdelser
  • Checklista för dataskyddsarbetet

Investering

Kursavgiften inkluderar dokumentation, kaffe och smörgås samt lunch och fika.

Kursledare

Sören Öman
Ordförande i Arbetsdomstolen. Han är också skiljeman, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet och omfattande erfarenhet av utredningar inom olika juridiska områden, såsom arbetsrätt och personuppgiftsskydd.

Daniel Westman 
Specialiserad på IT- och medierätt. Han arbetar bl.a. med dataskydd, upphovsrätt, yttrandefrihet och ansvar på nätet, offentlighetsprincipen samt IT-avtal. Han är verksam som oberoende rådgivare till myndigheter och företag och som doktorand i rättsinformatik. Han är expert i flera statliga utredningar, bl.a. Dataskyddsutredningen.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om GDPR 1 - Juridisk kurs, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 9 recensioner.

Karin Olsson
Mycket bra med avsatt tid för frågestund med föreläsarna.
Richard Thornéus
Bra sammanfattning av GDPR.
Niklas Barke
Det var lite för grundläggande, för mycket genomläsning av vad förordningen mm säger, och för få praktiska exempel. Det som väl avhandlades var ju bra, och föreläsarna vet uppenbarligen vad de pratar om, men det kunde varit lite mer spets. Jag spanar in GDPR 2!

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter ca 200 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,3)
Baseras på 9 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 1116 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen GDPR 1 - Juridisk kurs från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter: