Visa utbildning.se som: Mobil

Trafiksäkerhet för självkörande fordon med intelligenta transportsystem

Linköpings universitet
Kort om utbildningen
4 månader
Nästa tillfälle: Efter överenskommelse - Distans
Uppdragsutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

Kursen behandlar intelligenta transportsystem, ITS, och hur verktyg därifrån kan bidra till att utvecklingen av självkörande fordon blir en verklighet. Kursen ges på distans.

Utvecklingen av självkörande fordon går fort och flera stora tester utförs redan i verklig miljö i Sverige och i andra länder. Kursens syfte är att ge kunskaper om tillämpningar inom området intelligenta transportsystem, speciellt självkörande fordon. Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna utifrån aktuellt kunskapsläge reflektera över vilka möjligheter och begränsningar som finns förknippande med sådana system i framtiden.

Kursen följer den nuvarande och framtida utvecklingen, granskar positiva aspekter, utmaningar och huvudteserna samt diskuterar resultat från ovannämnda tester. Deltagarna kommer att lära sig tekniker som används inom AV, exempelvis navigering, situationsanalys och rörelseanalys. Kursen kommer även presentera olika scenarier om hur AV kan komma att påverka infrastruktur och samhälle i Sverige i framtiden. Vad blir morgondagens politik för transporter och hur kan lagstiftningen ändras när AV introduceras i verklig trafik?

Kunskap om ITS (intelligenta transportsystem) för komplexitetsproblem vid transportsystem är kritiskt och därför en väsentlig del av kursen. ITS integrerar informations- och kommunikationsteknik med väginfrastruktur och fordon för kommunikation fordon-till-fordon (V2V), fordon-till-infrastruktur (V2I) och infrastruktur-till-infrastruktur (I2I).

Deltagarna kommer att lära sig om funktion och påverkan för ett flertal viktiga ITS lösningar, hur dessa kan bidra till att uppfylla mål inom områden som trafiksystemseffektivitet, infrastrukturkapacitet (trafikstockningar), effektivitet i kollektivtrafiken, miljöpåverkan, etc. Kursens fokus är trafiksäkerhet, varvid särskild uppmärksammas sådant som olycksrapportering, avancerat förarstöd, kollisionsundvikande och resandeinformation med mera.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Yrkesverksamma inom olika samhällssektorer där trafik och trafiksäkerhet är väsentliga inslag i arbetet, såsom trafikplanerare, vägingenjörer, stadsplanerare, m.fl., men även politiker, journalister, etc.

Det här är en uppdragsutbildning som ges vid Linköpings Universitet, det innebär att du ej kan delta som privatperson. Det är din arbetsgivare som betalar kursavgiften samt avgör om du får söka och genomföra utbildningen.

Upplägg

Kursen ger 1,5 högskolepoäng och genomförs i form av föreläsningar, demonstrationer och praktiska case samt analys och återkoppling på egen planering. Vidare omfattas workshops som AAR-workshop och Future Workshop.

Kursen kräver aktivt deltagande och en skriftlig rapport för poäng/intyg

Tid & plats

Kursen ges online. Föreläsningar och grupparbeten enligt PBL (problembaserat lärande) är väsentliga inslag

Investering

Enligt överenskommelse

Kursledare

Ghazwan Al-Haji, universitetslektor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap på Linköpings universitet.

Michael Hörnquist, professor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap på Linköpings universitet.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Trafiksäkerhet för självkörande fordon med intelligenta transportsystem, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Linköpings universitet

LiU – ett lärosäte för världsledande forskning

Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning och utbildning av hög kvalitet. Genom uppdragsutbildning, som vilar på vetenskaplig grund, bidrar LiU till människors möjligheter till livslångt lärande och kompetensutveckling. Du som väljer att gå våra uppdragsutbildningar får tillgång till den...


Läs mer om Linköpings universitet och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Linköpings universitet

Studenthuset, plan 7, Campus Valla
581 83

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Trafiksäkerhet för självkörande fordon med intelligenta transportsystem!

Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 5 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Trafiksäkerhet för självkörande fordon med intelligenta transportsystem från Linköpings universitet, fyll i dina uppgifter: