Visa utbildning.se som: Mobil

Beroende/12-stegsterapeut

Lifecap AB
Kort om utbildningen
3 år
115 200 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: Kontakta oss! - Distans
Öppen utbildning
   
Distans, Göteborg, Stockholm

Kursbeskrivning

Gemensamt basår

Samtliga linjer på Lifecap  innehåller ett gemensamt basår som ger titeln Diplomerad Coach, Lifecap.

Under detta år läser du en rad grundläggande teorier som t. ex. anknytningsteorier, förklaringsmodeller, variabellära, systemteori, baskunskaper om gruppdynamik, beroende m.m. All undervisning har en förankring i KBT, (Kognitiv beteende terapi). Vill du fördjupa dig terapeutiskt finns det möjlighet att utvidga kunskaperna med påbyggnadskurser som erbjuds linjevis.

Utbildningen är processinriktad och upplevelsebaserad, teori varvas med praktik i grupp och enskilt. Grundutbildningen genomförs på internat onsdag - söndag, två tillfällen per termin. Du genomför själv dina litteraturstudier mellan varje internatträff. Gruppterapi ingår i utbildningen. Under internatvistelsen genomförs gruppuppgifter och vissa enskilda uppgifter.

Skriftlig tentamen och fördjupningsuppgift

För att säkerställa att kunskapskraven uppfylls ingår en skriftlig tentamen, en uppsats samt en fördjupningsuppgift där du lyfter fram dina egna teorier varje termin.

12-stegsåret

Under 12-stegsåret utbildar vi i hur man arbetar enligt ett strukturerarat program för att hantera sitt liv på ett mer strukturerat sätt. Under beroendeåret arbetar vi vidare med kognitiv inriktning:

Under utbildning går vi igenom beroendelära, de kemiska processerna i kroppen, hur beroendeproblematik påverkar arbetsprestationer, hur chefer, kollegor och även anhöriga bör agera och kan samarbeta för att möta problemen. Vi arbetar utifrån en existentiell, kognitiv grund, vilket syftar till att få tanke, känsla och handling att hänga samman och bli en enhet.

Plats

Utbildningarna äger rum i Roslagen, i naturskön miljö som ger dig utrymme att i trygghet möta dina rädslor och ersätta gamla destruktiva tankemönster, beteenden, attityder och val med nya gynnsamma och konstruktiva val.

Kursinnehåll

Kroppens processer

Under en människas första del av livet är vi beroende av våra föräldrars kunskap, trygghet, kärlek med mera. Vi tar efter beteenden och har föräldrarna som förebilder. Går detta av någon anledning snett så utvecklar vi ett annat beroende. För att vi ska landa i ett beroende så krävs ett antal stadier. Först konsumerar vi, sedan överkonsumerar vi, sedan kommer missbruket, det vill säga vi brukar något på ett felaktigt sätt. Till sist sitter vi fast i ett beroende.

Tolka signalerna

När människan känner signalerna i kroppen så behövs kunskap för att tolka dem. Kommer en signal i magen eller ett tryck över bröstet så är det viktigt att reda ut vad det är för känsla som signaleras. Känslan behöver tolkas och hanteras på ett konstruktivt sätt för att jag ska må bra. Om känslorna blir obehagliga, stressen för stark, oron får påträngande, ångesten för svår, jag får sömsvårigheter etc så kan det vara lockande att använda någonting som dövar det obehagliga istället för att ta reda på vad som ligger bakom.

Ångest är egentligen en signal till förändring, men det går att ta till lösningar som vilseleder. Vi dövar känslan med alkohol, narkotika, mat, internet, spel, shopping, antidepressiv medicin, sömmedel, eller annat. Detta fungerar en tid. Lite wiskey är alltid bra för magen, vin är bra för blodet, medicinen har ju skrivits ut av läkare. att äta godis gör väl alla. Självmedicineringen står för en kort lindring av en smärtan. Kroppen är mycket smart och den vänjer sig snabbt vid det den får. Våra celler minns. Detta gör att vi ökar dosen av vår så kallade medicin.

Tar vi till för mycket medicin så blir det en överkonsumtion. Denna överkonsumtion tyder även på att kroppen har vant sig vid ett tillskott av något slag. Vi har utvecklat ett litet behov. Ett behov som skapats för att komma förbi den obehagliga känslan och nå ett nytt tillstånd t ex avslappning och lugn och ro. Dagens antidepressiva mediciner är ett tydligt exempel på det som här beskrivs.

Missbrukstadiet

Nästa stadium är missbruk. Om kroppen fått en och samma lösning på problemet (den oönskade känslan) så påkallas den invanda lösningen så fort problemet uppstår. Problemet uppstår inte det finns där hela tiden eftersom vi inte har hanterat det och löst det. När vår medicinering inte räcker i normala doser så ökar vi dosen. Ökar vi dosen så kräver kroppen mer eftersom den lär sig hantera dosen. Smärtan eller problemet ökar sin påtryckning till lösning. Vi börjar använda medicinen okontrollerat. Vi kan inte hantera denna process. Sista fasen är beroende. Skillnaden mellan missbruk och beroende är enkelt uttryckt kontrollförlusten. Vi använder vår medicin utan kontroll. Vi är helt beroende av vår medicin för att erhålla det vi kallar en normal funktion. Sett utifrån har vi ingen funktion.

Upplägg

12-steg och beroendeterapeut 2 respektive 3 år distans/internat.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Beroende/12-stegsterapeut, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Lena
(5)
Insikter om vart mina rötter har tagit mig i beteende, insikter och förändring. Fantastiska redskap/verktyg att ge vidare.
Linnéa
(5)
Kompetenta lärare, mycket processer & speglingar, bra, informativ kurslitteratur, bra kursplan
Camilla
(5)
Processorienterad utbildning, grunden i verktygen är relativt få och lätta att förstå, både män och kvinnor i gruppen, flera bra filmer, fördomsövningen i träff 1.

Lifecap AB

Lifecap AB

Lifecap har till syfte att hjälpa människor att hjälpa sig själva till ett bättre mående.  Företaget är kvalitetssäkrat/certifierat enligt ISO och erbjuder coach- och terapeututbildningar, kurser för att fördjupa det personliga ledarksapet, utbildningsfilmer inom en rad olika områden, radiosändningar och...


Läs mer om Lifecap AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Lifecap AB

Tulka 1745
76049 Herräng

 Visa telefonnummer

Recensioner
Beroende/12-stegsterapeut
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,9)
Baseras på 22 recensioner.
Alla recensioner för arrangören