Visar 1-24 av 24 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-24 av 24 träffar

Mer om asbestutbildning

Det finns olika nivåer av asbestarbeten och därmed finns även olika nivåer på utbildningarna i asbest. Om det finns en risk att du kan komma i kontakt med asbest i ditt arbete ska du gå Allmän utbildning i asbest och om du ska arbeta med rivningsarbete krävs kursen Särskild utbildning. Särskild utbildning i asbest måste även kompletteras minst var femte år för att du ska vara fortsatt behörig. En kompletterande kurs i asbest ska innefatta kunskapsrepetiton samt aktualisering av kunskapsläget. Av utbildningsarrangören ska du efter godkänt skriftligt prov erhålla ett intyg samt kompetensbevis från Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA), detta är giltigt under fem år.

Yrken inom byggbranschen är de som löper störst risk att vara utsatta för asbestdamm. Nyinstallation av absest och asbesthaltiga material har varit totalt förbjudet sedan många år tillbaka, men eftersom att asbest finns kvar i en del äldre byggnader finns det fortfarande en risk för de som arbetar med renovering och rivning.

För att du ska kunna jobba med asbestsanering måste du först ha gått en särskild utbildning. Detta är bestämt enligt Arbetsmiljöverkets [MF1] föreskrifter om asbest (AFS 2006:1) och arbetsgivaren har ansvar över att samtliga arbetare kan uppvisa giltiga utbildningsbevis. Om arbete med asbest över en viktprocent sker utan särskilt asbestutbildning utkrävs en sanktionsavgift på 50 000 SEK för varje person utan giltigt utbildningsbevis.

Hantering av asbest är farligt och inandning av asbesthaltigt damm kan orsaka allvarliga sjukdomar, däribland cancer. Därför finns föreskrifter om hur hantering av asbest ska ske för att förebygga ohälsa när det finns en risk att bli exponerad för asbesthaltigt damm i arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket måste man ha genomgått en hälsokontroll för att få jobba med asbest och detta är något som många arrangörer av asbestutbildningar hjälper dig att boka. För att du ska kunna arbeta med rivning av asbest krävs även utbildning i rivningsteknik med praktiska övningar.

En Allmän utbildning i asbest ska, enligt AFS 2006:1, som minst innehålla avsnitt om:

  • Asbestens egenskaper
  • Hälsoeffekter
  • Förekomst av asbest
  • Skyddsåtgärder vid arbete med asbest
  • Nödfallsåtgärder
  • Handhavande av personlig skyddsutrustning
  • Arbetsmetoder vid hantering av asbest
  • Kontrollåtgärder
  • Avfallshantering
  • Saneringsåtgärder vid arbete med asbest
  • Bestämmelser om medicinska kontroller

En Särskild utbildning ska utöver ovan nämnda delar även innefatta avsnitt om rivningsteknik och innehåller praktiska tillämpningsövningar av asbestrivning.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer