Visar 1-17 av 17 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-17 av 17 träffar

Som hjullastförare arbetar du ofta med att flytta bulkvaror som grus, sand och jord på byggen eller vid anläggningsarbeten. Du kan även arbeta med att lasta, bära och lossa gods med hjälp av din skopa eller pallgaffel. En viktig del i utbildningen är att du ska lära dig att manövrera ditt fordon på ett säkert, miljömedvetet och effektivt sätt. En hjullastarutbildning passar dig som tidigare kört exempelvis truck eller lastbil och som vill vidareutbilda sig för att få framföra tyngre fordon.

Utbildningsintyg och yrkesbevis från BYN och TYA

Enligt lag ska arbetsgivaren se till att de anställda har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper i att framföra sitt fordon. På de flesta arbetsplatser krävs det att hjullastarföraren har slutfört en grundutbildning för hjullastare och erhållit ett så kallat utbildningsintyg från Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) eller Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd (TYA). När föraren har nått 30 månaders dokumenterad erfarenhet ska detta intyg bytas ut mot ett yrkesbevis hos BYN eller TYA. Förare som har 30 månaders dokumenterad erfarenhet men inget utbildningsintyg kan avlägga ett kompetensprov, vid godkänt resultat erhåller föraren sedan ett yrkesbevis.

Vanligt innehåll i en hjullastarutbildning

Innan utbildningen startar ser arrangören till att fastställa dina förkunskaper och vilket utbildningsbehov just du har. Längden på utbildningen kan variera men är i regel mellan 1–6 veckor beroende på din tidigare erfarenhet. Utbildningen innehåller teoretiska såväl som praktiska element, utöver att du ska kunna framföra en hjullastare krävs det även att du har kunskaper i arbetsmiljö och säkerhet för att få erhålla ett utbildnings- eller yrkesintyg. 

Förarbevis för hjullastare och lastmaskinkort

När du har genomfört utbildning och klarat kompetensproven får du ett utbildningsbevis. Kraven för att få ett förarbevis, eller yrkesbevis som det även kallas, innebär även att du ska ha 30 månader eller 4 000 timmars dokumenterad praktik. I samband med avklarad utbildning får du ditt utbildningsbevis som du tillsammans med arbetsintyg på avklarad praktik kan byta mot ett förarbevis hos TYA, Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd. Kärt barn har många namn och ibland kallas utbildningsbeviset för lastmaskinskort, förarbevis eller hjullastarkörkort. 

Olika utbildningsnivåer för hjullastare

Det finns i breda drag tre olika kategorier av utbildning för dig som vill arbeta med hjullastare

  • Truckkort C2 - Hjullastare för industriell godshantering
  • Hjullastare Godshantering
  • Hjullastare Anläggning

Vill du arbeta med godshantering kan det räcka med att ta ett kategori C2 Truckkort. Truckkort C2 är intyg för truck som ger dig möjlighet att framföra en hjullastare utrustad med pallgafflar för arbete med godshantering i en truckmiljö. För att kunna arbeta med hjullastaren även i andra miljöer och med annan utrustning krävs det att du har genomgått en längre maskinförarutbildning – Hjullastare Godshantering. Ska du använda hjullastaren på underlag där marken inte är hårdgjord, exempelvis vid vägbyggnad eller anläggning av terrasser, behöver du även komplettera din utbildning med en anläggningskurs. Detta är den högsta utbildningsnivån för hjullastare och under denna kurs får du bland annat lära dig ritningsläsning, materiallära och utsättning.

Källa: tya.sebya.se

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Mer inom området