Visar 1-25 av 131 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 131 träffar
1
2
3
4
...
6

Mer om Psykologiutbildningar

Psykologi beskrivs som läran om människors beteende och upplevelser. Här på utbildning.se kan du få tillfälle att bekanta dig för första gången med psykologin, lära dig verktyg som gör att du kan hjälpa människor i deras vardag. En utbildning till psykolog innebär att du intresserar dig för hur människan fungerar och lär dig olika förklaringsmodeller som ger förståelse för dig själv och andra. Psykologin är nära besläktad med många olika metoder som rör människans beteende. Utöver utbildningar inom psykologi hittar du liknande områden som KBT, psykoterapi och terapeut.

KBT utbildningar

KBT står för Kognitiv Beteendeterapi och handlar om att få patienten att må bättre genom att ändra patientens vanor, tankar och beteenden. I motsats till psykodynamisk teoribildning anser inte KBT-behandlare att sjukdomar som fobier eller depressioner är symptom på andra och för patienten omedvetna problem.

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi är en samtalsbehandling vars syfte är att öka individers välmående och på olika sätt lära dem hantera svårigheter de möter i livet. 

Psykoterapi utförs oftast av en psykolog med påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Även om det finns ett stort utbud av utbildningar som ger kunskap i psykoterapi så är det endast legitimerade psykoterapeuter som självständigt får bedriva psykoterapeutiskt arbete. För att bli legitimerad psykoterapeut krävs examen från godkänd psykoterapeututbildning.

Högskoleverket är den myndighet som prövar ansökningar från de olika utbildningsarrangörerna. Dessa utbildningar ges som en påbyggnadsutbildning – i regel på halvtid i tre år – efter akademisk examen och inhämtade baskunskaper. I Sverige är det Socialstyrelsen som utfärdar psykoterapeut-legitimationer. 

Psykoterapiutbildning

Psykoterapi är en samtalsbehandling som syftar till att öka människors känsla av välbefinnade och hjälpa individer att på olika sätt lära sig hantera svårigheter i livet.

Innan en behandling i psykoterapi inleds görs en analys och bedömning av patientens svårigheter. Patienten och psykoterapeuten sätter tillsammans upp ett mål med behandlingen och kommer överens om hur ofta och under hur lång tid behandligen ska pågå.

Psykoterapi utförs oftast av en psykolog med påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Psykoterapeuter har ibland även en annan inriktning än KBT, till exempel:

  • klinisk psykologi
  • klinisk socialt arbete
  • psykologisk rådgivning
  • mental hälsorådgivning
  • klinisk eller psykiatriska socialt arbete
  • äktenskap och familjterapi
  • rehabilitering
  • musikterapi
  • bildterapi
  • dramaterapi
  • dans / rörelseterapi,
  • arbetsterapi

För att få bli psykoterapeut krävs legitimation från Socialstyrelsen.

Inriktningar inom psykoterapi

Det finns idag en mängd inriktningar inom psykoterapin. Dessa har delvis egna modeller för behandling men gemensamt är att behandlingarna och förklaringarna under terapin ska hjälpa patienten att på olika sätt lära sig hantera svårigheter i livet och därigenom må bättre.

Psykoterapilegitimation inrättades 1985. De inriktningar inom psykoterapin som är legitimerade av Socialstyrelsen är:

  • Gruppsykoterapi
  • Barn och ungdomspsykoterapi
  • Psykodynamisk psykoterapi - en form av djuppsykologi, vars huvudsakliga fokus är att avslöja omedvetet innehåll hos en persons psyke i ett försök att lindra psykisk spänning. Psykodynamisk terapi tenderar att vara kortare och mindre intensiv än traditionell psykoanalys.
  • Familjeterapi
  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) - syftar till att identifiera maladaptiv kognition, bedömning, tro och reaktioner med syfte att påverka destruktiva och negativa känslor och problematiska dysfunktionella beteenden.

Andra former av samtalsterapi

Samtalsterapi - är ett samlingsnamn för olika terapiformer där man använder samtal för att ge råd och behandla psykiska problem. Samtalsterapi utövas av personer som är diplomerade, certifierade, auktoriserade eller ackrediterade terapeuter från privata utbildningsinstitut.

Psykoanalytisk terapi - var den första praxis att kallas psykoterapi. Psykoanalytisk behandling uppmuntrar verbalisering av patientens tankar. Detta inkluderar associationer, fantasier och drömmar. Utifrån dessa formuleraringar hittar man roten till patientens besvär enligt psykoanalytisen.

Beteendeterapi och tillämpad beteendeanalys - fokuserar på att förändra beteendemönster.

Systemisk psykologi - Syftar till att behandla människor i relationer. Systemisk psykologi bygger på samspelet mellan grupper, deras mönster och dynamik och inkluderar familjeterapi och äktenskapsrådgivning.

Transpersonella terapi – Hjälper patienten att få en andlig förståelse av medvetandet.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Yokhana berättar om hur der är a...

Yokhana Sargezi-Khosroabadi, som studerat till socialpedagog hos Expressa Utbildningscenter, berättar om varför han valde att byta yrke från programmering och byggbranchen till stödpedagog, och om både det utmanande och det roliga med sitt jobb. .

Läs mer
Om Karolinska Institutets Uppdra...

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning levererar kompetensutveckling för landsting, kommun och företag – framför allt inom vård, omsorg och hälsa – och verkar för utveckling i hälso- och sjukvården samt för ett friskare samhälle.

Läs mer