Visa utbildning.se som: Mobil

Träning vid Parkinsons sjukdom- från teori till klinisk tillämpning, 4,5 hp

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Kort om utbildningen
6 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-09 - Distans
Uppdragsutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

Den här kursen ökar dina kunskaper om de komplexa symptomen vid Parkinsons sjukdom. Den ger även dig som fysioterapeut färdigheter att kunna utvärdera och behandla symptomen. Med utgångspunkt i det evidensbaserade och populära HiBalance-programmet kommer du lära dig hur balansförmågan kan utmanas och tränas. Kursen ges digitalt på distans.

Varför HiBalance-programmet?

Parkinsons sjukdom är en av de vanligaste neurodegenerativa sjukdomarna i samhället och leder till såväl motoriska som icke-motoriska nedsättningar. Nedsatt balans och ökad fallrisk är vanliga konsekvenser av sjukdomen och motverkas ej genom medicinering. Med anledning av detta rekommenderas numera fysioterapi i form av fysisk träning som komplement till medicinering, och specifika riktlinjer har utarbetats. Det finns idag ett ökande behov av träningsmöjligheter i denna grupp, inte minst inom rehabilitering och primärvård.

HiBalance-programmets träningskoncept har utvärderats i flera stora forskningsstudier och påvisat positiv effekt på gång- och balansförmåga, liksom förmågan att utföra aktiviteter i dagliga livet. Dessa resultat har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Parkinsonförbundet har genom ekonomiskt stöd till utveckling bidragit till framtagandet till kursen.

Video

Målgrupp

Fysioterapeut/ sjukgymnastexamen eller minst 120 hp inom vilka det ska ingå en yrkes- eller kandidatexamen inom hälso- och sjukvård.

Mål och syfte

Kursens syfte

Syftet med denna kurs är att öka kunskapen och färdigheter vid Parkinsons sjukdom, träning och specifikt HiBalance-programmet till fysioterapeuter.


Kursens mål

Efter kursen ska deltagaren kunna:

• Förklara motoriska och icke-motoriska symptom vid Parkinsons sjukdom samt dess inverkan på rehabilitering och motoriskt lärande.

• Förklara hur olika system och symtom påverkar balansen vid Parkinsons sjukdom samt diskutera hur detta påverkar träningsinterventioner.

• Kritiskt granska den senaste evidensen kring träning vid Parkinsons sjukdom och de fysioterapeutiska riktlinjerna.

• Bedöma och värdera kliniska test, som avser utvärdering av gång- och balansförmåga vid Parkinsons sjukdom.

• Förklara teorin bakom HiBalance-programmet och kunna genomföra detta i klinik, inklusive design av specifika övningar och reflektera kring dessa.

Tid & plats

Digitala kursträffar med start prel. 2 september 2021. Mellan kurstillfällena arbetar du med uppgifter på lärplattformen Canvas.Investering

6 900 SEK exkl. moms.

Kursledare

Erika Franzen

Erika Franzén, lektor och leg fysioterapeut

Breiffni Leavy, med dr, leg fysioterapeut

Ansvarig Institution

Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Träning vid Parkinsons sjukdom- från teori till klinisk tillämpning, 4,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 3 recensioner.

Kursdeltagare
(5)
Bra att varva teori och praktik angående HiBalance. Röd tråd på upplägget av föreläsningarna och att det var flera olika föreläsare. Fått bredare kunskap om de olika balanskomponenterna.
Kursdeltagare
(4)
Äntligen en praktisk utbildning som ger oss något som är direkt relevant och applicerbart till patienten.
Kursdeltagare
(4)
En väldigt rolig och givande kurs att gå.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...


Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 90 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Träning vid Parkinsons sjukdom- från teori till klinisk tillämpning, 4,5 hp från Karolinska Institutet Uppdragsutbildning, fyll i dina uppgifter: