Video
Kursbeskrivning
Hur påverkar människa, teknik och organisation patientsäkerheten?
Den här utbildningen utgår från aktuell säkerhetsforskning och anknyter både till hälso- och sjukvård och andra säkerhetskritiska branscher. MTO-perspektivet (Människa Teknik Organisation) är centralt i utbildningen. Målet är att deltagarna ska kunna integrera kunskap om teknik, organisation med att se människan som resurs.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen riktar sig till chefläkare, läkare, tandläkare, sjuksköterskor, beslutsfattare och andra som arbetar med kvalitets, och patientsäkerhetsfrågor på olika nivåer inom hälso-och sjukvårdsystemet, både inom kommunal, och landstingsanknuten vård. Den vänder sig även till dem som är verksamma inom hälso-och sjukvårdens utbildningssektor eller myndigheter med intresse och ansvar för patientsäkerhetsfrågor. Kursen lämpar sig även för personer med intresse av systemsäkerhet inom andra högriskverksamheter.
Förkunskaper
Avlagd examen på grundläggande nivå på minst 180 hp och/eller yrkesverksamhet som omfattar arbete med kvalitet och säkerhetsfrågor eller annat arbete som berör patientsäkerhet.
Kursinnehåll
- Hur komplexa system påverkar förutsättningarna för patientsäkerhet och vad det innebär att utgå ifrån en systemsyn.
- Hur lagar och föreskrifter påverkar olika aktörer.
- Ansvarsbegreppet utifrån den snabba utvecklingen av behandlingsmetoder och införande av ny teknik och de förändringar som följer med den ökande andel av vården som bedrivs i hemmet.
- Hur teknik, människa och organisation samverkar.
- Patientmedverkan och personalens arbetsmiljö.
- Anpassningar till Covid-19 pandemin utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv.
- Ledarskap och säkerhetskultur.
- Den nationella handlingsplanen för patientsäkerhe
Mål och syfte
Efter utbildningen ska deltagarna ha fördjupad kunskap om hur människa, teknik och organisation tillsammans påverkar säkerheten samt att utifrån teori och metod kunna analysera, reflektera och utveckla arbetssätt för patientsäkerhetsarbetet.
Citat från tidigare kursdeltagare
”Kursen ger en väldigt bra grund att stå på, den har gett mig argument i diskussioner om patientsäkerhetsfrågor och en trygghet i att argumentera i ämnet.”
”Jag är mer stärkt idag än vad jag var för ett halvår sedan, jag känner att jag kan påverka efter den här utbildningen.”
”Det var min chef som föreslog att jag skulle gå kursen, han hade själv gått den och sa att ’den här kursen ska du gå’ och visade mig innehållet, jag kände direkt att det här ska bli roligt. Han har, i sitt arbete, tagit med kunskaper från kursen och använt praktiskt i verksamheten så det var klart att jag hoppade på det på en gång.”
Upplägg
Undervisningen utgörs av ett aktivt problemlösande arbetssätt med tillämpning av innehållet i kurslitteraturen och föreläsningar. Till varje seminarium inbjuds flera framstående föreläsare som representerar såväl säkerhetsforskningen inom andra branscher som hälso-och sjukvården. Utbildningens omfattning motsvarar drygt 10 veckors arbete (400 timmar) och pågår under ca 6 månader. Kursmaterial, examinationsuppgifter och övningar är till en stor del webbaserade.
Tid & plats
Kursstart: vecka 42, 16-17 oktober 2025.
Kursen ges under sex tvådagarsseminarier, torsdagar kl. 12-17.30 och fredagar kl. 8-15 under följande veckor:
42, 46, 50 (2025) & vecka 4, 8, 12. (2026)
Foto: Erik Cronberg
Investering
41 200 SEK exkl moms.
Föreläsare
Kursen anlitar framstående nationella och internationella föreläsare med spetskompetens inom respektive temaområde.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,5
Bra att få en fördjupad kunskap i olika begrepp och teorier som har betydelse för patientsäkerhet.
Det här är en högst relevant kurs som alla som specifikt arbetar med patientsäkerhet bör få möjlighet att gå
Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet
Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...
Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.
Hela upplägget var mycket pedagogiskt och bidrog till ett mer aktivt lärande genom att man efter varje seminarium skulle skriva sina
reflektioner och även kommentera övrigas re...