Visa utbildning.se som: Mobil

Neuropsykofarmakologi för psykologer, 7,5 hp

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Kort om utbildningen
6 dagar
15 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-12-08 - Stockholm
Uppdragsutbildning
Stockholm

Kursbeskrivning

En kurs som vänder sig till dig som är legitimerad psykolog och vill ha kunskaper inom ämnet farmakologi med fokus på läkemedel som används vid behandling av psykiatriska sjukdomar. Att känna till hur dessa läkemedel fungerar och verkar, vilka biverkningar de kan ge, om de kan interagera med den psykologiska behandlingen, mm kan underlätta arbetet för psykologer väsentligt. Dessutom ger sådana kunskaper psykologen bättre förutsättningar att kommunicera och samarbeta med läkare och annan vårdpersonal.

Kursen är ackrediterad som specialistkurs av Sveriges psykologförbund.

Foto: Unsplash.com

Målgrupp

Legitimerade psykologer som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som behandlas med psykofarmaka.

Kursinnehåll

Ur kursinnehållet
I kursen ingår bland annat:
- Allmän farmakologi
- Receptorfarmakologi
- Neurotransmission
- Läkemedel som används vid behandling av depression, ångestsyndrom, bipolärt syndrom, psykossjukdomar, substansberoende, ADHD, demens, sömnstörningar och smärta. Deras verkningsmekanismer, biverkningar, m.m.
- Kombinerad farmakologisk och psykologisk behandling
- Placebo

Mål och syfte

Varför ska man gå kursen?
Kursen är en specialistkurs för legitimerade psykologer. Utöver att du som deltagare får kunskap om psykofarmaka så ger den dig en bredare kunskap om ämnet farmakologi, vilket ger en ökad förståelse för hur läkemedel verkar i kroppen, biverkningar samt hur läkemedel interagerar med varandra.

Deltagaren ska, efter kursen, kunna:

1. Redogöra för grundläggande begrepp inom allmän farmakologi såsom t.ex. absorption, distribution, eliminering, agonister, antagonister och dos-effektsamband, samt hur läkemedel interagerar med varandra.
2. Redogöra för de olika stegen i neurotransmissionen
3. Redogöra för läkemedelsgrupper som används vid behandling av depression, ångestsyndrom, bipolärt syndrom, psykossjukdomar, substansberoende, ADHD, demens, sömnstörningar och smärta, samt kunna redogöra för deras verkningsmekanismer och biverkningar.
4. diskutera för- och nackdelar med kombinerad farmakologisk och psykologisk behandling

Citat från tidigare kursdeltagare

”Tack för en mycket intressant och berikande kurs.”

”Stort tack igen för en mycket givande kurs som gjort att kompetensen hoppat upp ett snäpp som det känns. Det är en kurs som jag tycker passar in bra som specialistkurs. Och, det var mycket bra att man blev "tvungen" att nöta in en hel del basfakta. Jag märker redan att det blivit lättare att förstå/tolka forskningsartiklar och patientjournaler när jag känner igen läkemedel/substanser och vet på vilket sätt det verkar och kan ge biverkningar, samt att tolka texter i FASS!”

”Inspirerande föreläsare – kunniga – spred intresse försitt område.”

”Bra koppling och avvägning mellan grundförståelse och klinisk tillämpning.”

Upplägg

Kursen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar med instuderingsfrågor samt egna studier mellan kursdagarna.

Tid & plats

Kursdagar är 8-9 december 2022, 26-27 januari och 16-17 mars och slutdatum för hemtenta 22 maj 2023.

Karolinska Institutet, Campus Solna, Avdelning för psykologi. Under vissa speciella omständigheter kan man delta på kursen digitalt.

Investering

Kursavgiften är på 15 500 SEK (exkl. moms). Kursavgiften faktureras i samband med kursstart.

Kursledare

”Det viktigaste för mig med denna kurs är att kursdeltagarna får nya kunskaper i farmakologi som de har direkt nytta av i sitt arbete som psykolog. Därför är jag väldigt glad över att flera av de tidigare kursdeltagarna har spontant skrivit och berättat om detta.”

Lotta Arborelius, Kursansvarig och examinator, docent i farmakologi och universitetslektor, Sektionen för psykologi, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Har undervisat i farmakologi i över 25 år.

Övriga lärare är kliniskt verksamma psykiatriker, psykologer och beteendevetare med många års erfarenhet av kliniskt arbete. Många är dessutom disputerade inom sitt område.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Neuropsykofarmakologi för psykologer, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner.

Kursdeltagare
Hög klinisk relevans i arbetet som psykolog inom specialistpsykiatrin
Kursdeltagare
Intressant kurs med mycket nyttig och relevant kunskap.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...


Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,5)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 107 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Neuropsykofarmakologi för psykologer, 7,5 hp från Karolinska Institutet Uppdragsutbildning, fyll i dina uppgifter: