Visa utbildning.se som: Mobil

Grundläggande muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik, 15 hp

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Kort om utbildningen
5 tillfällen
28 000 SEK exkl. moms
Stockholm

Kursbeskrivning

Karolinska Institutet erbjuder denna utbildning för dig som behöver fördjupa dina kunskaper i ultraljudsmetoden. Syftet med utbildningen är att utveckla och förbättra diagnostiken av muskuloskeletala skador och smärttillstånd.

Efter kursen kommer du kunna identifiera ett flertal anatomiska, muskuloskeletala strukturer med ultraljud. Du kommer även kunna diagnosticera några vanliga
överbelastningsskador på ett säkrare sätt. Detta är en unik utbildning och den enda i sitt slag i ämnet som ger högskolepoäng.

Målgrupp

Medicinskt utbildad personal som idag arbetar med muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik, eller har för avsikt att använda ultraljudsdiagnostik i sitt dagliga arbete.

Deltagare måste ha tillgång till ultraljudsutrustning under kursperioden då kursen innebär skanninguppgifter mellan kurstillfällena.

Behörighet
Minst 150 hp inom vilka det helst ska ingå en yrkes-eller kandidatexamen inom hälso-och sjukvård eller av Socialstyrelsen utfärdad legitimation inom hälso-och sjukvård. Alternativt minst 150 hp från läkarprogrammet. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Kursinnehåll

Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment i muskuloskeletalultraljudsskanning:
• Grundläggande ultraljudsfysik
• Maskinkunskap
• Skanningsteknik
• Utvärdering av strukturer: normala och sjukliga vävnader
• Seminarier med patientfall
• Svarsskrivning
• Workshops -nedre och övre extremitet
• Granskning av vetenskapliga artiklar.
• Vetenskapligt projektarbete i form av litteraturstudie

Mål och syfte

Kursen syftar till att deltagaren ska uppnå grundläggande kompetens inom muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik samt erhålla kunskaper om de fysikaliska principer som ligger bakom ultraljud- och dopplertekniken.

Dessutom kommer deltagaren att få god inblick i några avancerade undersöknings- och ultraljudsledda behandlingstekniker.

Citat från tidigare kursdeltagare

”Kanske den bästa kurs jag gått. Har tillfört mycket som kommer att påverka mitt arbete framåt på ett avgörande och positivt sätt.”

”Föreläsarna har varit toppklass. Även inbjudna föreläsare var mycket bra. All scanning har varit väldigt lärorik.”

”Hade aldrig scannat innan denna kurs, men känner mig nu trygg med att hitta de strukturer som kursen gick igenom."

Upplägg

Kursen ges i form av föreläsningar, live-demonstrationer, workshops samt praktiska inlärningsmoment. Undervisningen är på svenska och fokuserad på mycket skanningtid per modul.

Mellan modulerna krävs att deltagaren avsätter tid för kliniska övningsuppgifter samt för ett vetenskapligt arbete i form av en litteraturstudie. Kursen är en distanskurs som hålls på halvfart och löper över 20 veckor, varav 15 dagar är schemalagda på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

Tid & plats

Digitalt upprop och introduktion den1/9 2022.


Schemalagda kursträffar på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm:
Kurstillfälle I: 21-23/9 2022
Kurstillfälle II: 20-21/10 2022
Kurstillfälle III: 24-25/11 2022
Kurstillfälle IV: 15-16/12 2022
Kurstillfälle V: 11-13/1 2023

Investering

Pris: 28 000 kr exkl moms.

Kursledare

Marita Löfgren Harringe

”Välkommen till en unik kurs som kommer ge dig bättre förståelse och ökade kunskaper kring ultraljudsmetodens möjligheter och begränsningar.”

Föreläsare

Marita Löfgren Harringe, leg. fysioterapeut, PhD, specialist i fysisk aktivitet och idrottsmedicin, mångårig erfarenhet av undervisning och handledning av vetenskapliga arbeten.

Niklas Norlén, leg. fysioterapeut, MSc. Specialist i fysisk aktivitet och Idrottsmedicin, examen i OMT, MDT och Muskuloskeletal ultraljudsscanning (MSKUL). Lärare i MSKUL i OMT sektionen.

Kerstin Sunding, leg. biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi, PhD i muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik 2016, bred kunskap inom ultraljudsdiagnostik (hjärta, kärl, MSKUL).

Lotta Willberg, leg. läkare, specialist i ortopedisk kirurgi 2000, MD, PhD i Idrottsmedicin 2013.

Maria Westin, leg. fysioterapeut, PhD i medicinsk vetenskap, specialist i fysisk aktivitet och idrottsmedicin.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Grundläggande muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik, 15 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Kursdeltagare
Föreläsningarna har varit toppklass. Även inbjudna föreläsare var mycket bra. All scanning har varit vädligt lärorik.
Kursdeltagare

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...


Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 107 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Grundläggande muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik, 15 hp från Karolinska Institutet Uppdragsutbildning, fyll i dina uppgifter: