Sök utbildning

Ätstörningar - bakgrund och behandling, 7,5 hp

Längd
1 termin
Pris
18 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 september, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
1 termin
Pris
18 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 september, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Foto: Shutterstock

Fördjupa dina kunskaper om hur ett kvalificerat omhändertagande av patienter med ätstörningar ser ut

Är du intresserad av fördjupade kunskaper om ätstörningar? Denna kurs ger dig möjlighet att lära dig om ätstörningarnas uppkomst och utveckling samt hur dessa komplicerade problem kan bedömas och behandlas utifrån flera perspektiv.

Om kursen

Kursen är för behandlingspersonal inom hälso- och sjukvård som behöver grundläggande kunskaper om ätstörningar. Kursen i Stockholm riktar sig till arbete med både vuxna och barn. Föreläsaren Ulf Wallin som deltar i kursen står för mycket av barnperspektivet.

Denna kurs är ackrediterad av Sveriges Psykologförbund som specialistkurs. För de legitimerade psykologer som går kursen och som vill använda den som ett led i sin yrkesspecialisering ges möjlighet att delta i ett eget extra examinationsmoment.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

29 september, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Behandlingspersonal inom hälso- och sjukvård som behöver grundläggande kunskaper om ätstörningar.

Kursinnehåll

Kursen förmedlar aktuell och vetenskapligt grundad kunskap om ätstörningarnas diagnostik och bedömning, epidemiologi, etiologi och behandling.

Kursen börjar med att sätta ätstörningar i ett historiskt och kulturellt sammanhang för att sedan fokusera på frågor om diagnostik och epidemiologi, samt betydelsen av biologiska, psykologiska och sociala faktorer i uppkomst och utveckling av ätstörningar. Klinisk bedömning fokuserar på medicinska aspekter samt utredning med hjälp av standardiserade intervjuer, självskattningar och datoriserade kvalitetssäkringsverktyget Stepwise.

Behandlingsdelen av kursen ger en introduktion till ett flertal aktuella metoder och hur de tillämpas vid ätstörningar, såsom kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk psykoterapi, familjeterapi, gruppterapi, psykopedagogiska metoder, medicinsk och farmakologisk behandling, kroppsinriktad behandling och slutenvård. Under kursens behandlingsdel finns det även moment med diskussion av kliniskt fallarbete och rollspel av situationer som kan förekomma under ätstörningsbehandling.

Kursen eftersträvar att bidra till en helhetssyn på ätstörningar, och ett viktigt tema är betydelsen av ett multifaktoriellt synsätt i förhållande till både bedömning och behandling av ätstörningar.

Föreläsarna är etablerade experter med många år av forskning och kliniskt arbete inom sina respektive ämnen.

Mål och syfte

Målsättningen är att du ska få kunskaper om ett kvalificerat omhändertagande av patienter med ätstörningar. Du kommer kunna:

  • diagnostisera ätstörningar och vara bekant med problem med differential diagnostik och komorbiditet,
  • redogöra för ätstörningarnas epidemiologi, sjukdomsförlopp och prognos,
  • redogöra för betydelsen av biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer i ätstörningarnas uppkomst och utveckling,
  • bidra till att en allsidig bedömning av ätstörningar
  • redogöra för hur aktuella behandlingsmetoder tillämpas vid ätstörningar,
  • vara orienterad i den aktuella vetenskapliga litteraturen avseende ätstörningar.

Citat från tidigare kursdeltagare

”Mycket allsidig och heltäckande tack vare de olika föreläsarnas respektive expertområde. En verkligt helgjuten grundkurs i ätstörningar.”

”Mycket bra föreläsningar!”

”En intressant och bred kurs. Rolig och givande.”

Upplägg

Kursen består främst av föreläsningar i de olika delämnen men även gruppdiskussioner och övningar med rollspel. Den omfattar 10 heldagar inklusive examination plus 2 undervisningsfria dagar där deltagare förväntas arbeta med examinationsuppgifter. Närvaro vid föreläsningarna är obligatorisk. Examinationen (godkänd eller icke-godkänd) sker enskilt (i form av en kort uppsats) och i grupp (i form av en grupp-presentation).

Tid & plats

Kursen ges vid Karolinska Institutet, Campus Huddinge, Alfred Nobels allé 23 (ANA 23).

Kursstart: 29 september

Preliminära kursdagar 2025:

  • 29 september
  • 30 september
  • 6 oktober
  • 7 oktober
  • 13 oktober (förmiddag digitalt på distans)
  • 14 oktober
  • 27 oktober
  • 8 november
  • 24 november
  • 25 november

Investering

18 000 kr exkl moms.

Kursledare

David Clinton, kursansvarig och examinator vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (MEB) Karolinska Institutet. David Clinton är docent i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet där han arbetar halvtid med forskning och utbildning. Han är också leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker och arbetar kliniskt och med handledning. David Clinton har arbetat sedan 80-talet och han var en av grundarna för Kunskapscentrum för ätstörningar.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Ätstörningar - bakgrund och behandling, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
Kursdeltagare
5/5
24 feb 2023

Det var väldigt värdefullt att höra hur andra arbetade runt om i landet, men också från föreläsare. Det gav perspektiv och det var stärkande.

Kursdeltagare
4/5
24 feb 2023

Jag tycker föresläsningarna var mycket givande och intressanta .

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights