Myndighetssamverkan - teori och praktik

JUC, i Stockholm
Längd
6,5 tillfällen
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 mars, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
6,5 tillfällen
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 mars, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Myndighetssamverkan - teori och praktik

Förväntningarna på att myndigheter ska samverka ökar, både från regeringen och riksdag, och från medborgare och företag. Det kan gälla gemensamma utvecklingsprojekt, gemensamma IT-tjänster och ärendehandläggning över myndighetsgränserna. Skälen till samverkan är ofta att förbättra effektivitet och service. Samtidigt som samverkan på många sätt underlättar för myndigheterna, medför det juridiska utmaningar och risker. Myndighetssamverkan behöver därför bygga på en solid rättslig grund.


Myndighetssamverkan berör flera olika regelverk och juridiken kan både stödja och hindra samverkan. Det är inte alltid som de olika regelverken drar åt samma håll eller stämmer överens. Även när regeringen föreskriver att myndigheter ska samverka förväntas de i praktiken lösa många rättsliga frågor på egen hand. Som en följd av de otydliga förutsättningarna riskerar myndigheternas ansvar för handläggning, beslut och informationshantering att bli otydligt. När de rättsliga förutsättningarna är otydliga behöver juristen ha redskap för att hantera osäkerheten och tydliggöra risker.


Kursen ger kunskap om de rättsliga förutsättningarna för myndighetssamverkan och ger praktiska redskap för att utforma myndighetssamverkan på ett juridiskt hållbart sätt genom avtal och överenskommelser.


Kursen omfattar samverkan mellan statliga myndigheter, mellan stat och kommun samt mellan kommunala myndigheter. I kursen varvas föreläsningsdelar med interaktiva delar som diskussioner och gruppövningar.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

20 mars, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Kursen vänder sig bland annat till jurister i olika befattningar i statliga myndigheter, kommuner och regioner.

Kursinnehåll

  • Rättsliga förutsättningar för myndighetssamverkan
  • Organisatoriska och finansiella förutsättningar för myndighetssamverkan
  • Centrala rättsfrågor som aktualiseras vid myndighetssamverkan
  • Rättsliga risker vid myndighetssamverkan
  • Juridiska verktyg för myndighetssamverkan

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Myndighetssamverkan - teori och praktik, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
JUC
Strandvägen 7A
114 56 Stockholm

Praktisk inriktad undervisning med hög professionell nivå

JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark år 2001. Vi erbjuder högkvalitativ fortbildning för jurister, advokater, revisorer, fastighetsmäklare och ett brett utbud av andra yrkesverksamma. Årligen håller vi även i evenemang för över 15 000 deltagare på 500...

Läs mer om JUC och visa alla utbildningar.

Highlights