Momsbedrägerier genom karusellhandel

JUC, i Stockholm (+1 orter)
Längd
6 timmar
Pris
7 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
21 mars, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
6 timmar
Pris
7 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
21 mars, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Syftet med kursen är att ge deltagaren en bredare förståelse för det fenomen som i pressen – och även hos myndigheter och domstolar – kallas för karusellhandel angående moms.
Björn Forssén behandlar ämnet – fenomenet – utifrån sin roll som advokat och erfaren undervisare, så att kursdeltagarna i processituationen avseende momsfrågan eller åtal därvidlag kan relatera på ett konstruktivt sätt beträffande bland annat följande frågor.

  • Hur ser ärenden om karusellhandel ut i form av exempelvis så kallade skenföretag eller så kallad cross invoicing?
  • Vilka straffrättsliga eller liknande frågor förutom skattebrott kan aktualiseras, såsom beträffande bokföringsbrott, näringspenningtvätt och företagsbot samt näringsförbud?
  • Vad kan hända med avseende på andra anslutande frågor till skattebrottsfrågan än straffrättsliga frågor, till exempel beträffande skattemål, betalningssäkringsärenden och företrädaransvarsmål?

I kursen berörs nämnda frågor och även sådant som ne bis in idem-principen angående att principen innebär ett förbud mot dubbel lagföring och bestraffning för skattetillägg och skattebrott. Kan omständigheterna i mål och ärenden i förvaltningsdomstol medföra att den principen också gäller exempelvis delägare i aktiebolag och inte bara fysiska personer som driver sin verksamhet under enskild firma?

I kursen nämns också exempelvis momsreformen som trädde i kraft den 1 april 2021, och som innebär att omvänd skattskyldighet infördes för handel inom landet mellan beskattningsbara personer avseende varor i form av mobiltelefoner etc. (förutsatt bland annat att beskattningsunderlaget för omsättningen överstiger 100 000 kr), men inte för tjänster i form av IP-telefoni (VoIP, Voice over Internet Protocol).

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

21 mars, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

21 mars, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Målgrupp

Målgruppen för kursen är jurister och ekonomer som arbetar med frågor som gäller eller kan beröras av utredningar om momsbedrägerier genom karusellhandel, det vill säga försvarsadvokater och konkursförvaltare samt åklagare och utredare hos Ekobrottsmyndigheten och skatterevisorer och skatteombud hos Skatteverket.

Kursledare

Björn Forssén
Advokat och juris doktor, Advokatfirman Forssén AB

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Momsbedrägerier genom karusellhandel, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
JUC
Strandvägen 7A
114 56 Stockholm

Praktisk inriktad undervisning med hög professionell nivå

JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark år 2001. Vi erbjuder högkvalitativ fortbildning för jurister, advokater, revisorer, fastighetsmäklare och ett brett utbud av andra yrkesverksamma. Årligen håller vi även i evenemang för över 15 000 deltagare på 500...

Läs mer om JUC och visa alla utbildningar.

Highlights