Granskning av utländska direktinvesteringar – ny myndighetsprövning vid investeringar i Sverige

JUC, Distans
Längd
3h
Pris
2 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
13 februari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Längd
3h
Pris
2 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
13 februari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Navigera i Sveriges skärpta regler för investeringar i kritisk infrastruktur och teknologi


Det säkerhetspolitiska läget har lett till att flertalet länder infört nationella granskningssystem för uppköp eller investeringar i bolag som bedriver verksamhet inom kritisk infrastruktur eller känsliga teknologier som kan innebära risker för ett lands säkerhet.

I Sverige finns sedan den 1 januari 2021 en skyldighet enligt säkerhetsskyddslagen att samråda med en tillsynsmyndighet vid överlåtelser av säkerhetskänslig verksamhet.
Nu inför Sverige skarpare och bredare lagstiftning som omfattar fler företag och investeringar. Enligt den nya lagstiftningen ska investeringar som kan utgöra risk för Sveriges säkerhet och allmän ordning eller säkerhet anmälas till Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP). ISP kan därefter välja att godkänna investeringen med eller utan villkor eller förbjuda investeringen. Till sin hjälp ges ISP omfattande befogenheter att begära in information och sanktionera företag.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

13 februari, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Målgrupp

Frukostseminariet riktar sig bland annat till bolagsjurister, advokater, samt andra personer involverade i M&A processer eller personer som arbetar med säkerhetsfrågor i företag som bedriver verksamhet som kan vara av nationellt säkerhetsintresse, m.fl.

Kursinnehåll

Nyttan med kursen

Efter kursen kommer du som deltagare få en djupare förståelse för vilka investeringar eller överlåtelser som kräver en prövning i Sverige, hur granskningen går till, vilka investeringar eller överlåtelser som riskerar ett förbud samt vad du bör tänka på för att minimera riskerna av ett potentiellt förbud eller villkorat godkännande.

Frukostseminariet behandlar bl.a.:

  • Grunderna i nya lagen om utländska direktinvesteringar (FDI) samt bestämmelserna om överlåtelser av säkerhetskänslig verksamhet i säkerhetsskyddslagen.
  • När en investering eller företagsöverlåtelse kan vara anmälningspliktigt.
  • Myndighetsprocessen och den information som typiskt sett efterfrågas och granskas.
  • Vilka investeringar eller överlåtelser som riskerar att godkännas med villkor eller förbjudas.
  • Vanliga risker och fallgropar samt hur man kan minimera dessa.

Kursledare

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Granskning av utländska direktinvesteringar – ny myndighetsprövning vid investeringar i Sverige, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
JUC
Strandvägen 7A
114 56 Stockholm

Praktisk inriktad undervisning med hög professionell nivå

JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark år 2001. Vi erbjuder högkvalitativ fortbildning för jurister, advokater, revisorer, fastighetsmäklare och ett brett utbud av andra yrkesverksamma. Årligen håller vi även i evenemang för över 15 000 deltagare på 500...

Läs mer om JUC och visa alla utbildningar.

Highlights