Kursbeskrivning
Även om vi har en god och säker vård i Sverige händer det att vården orsakar patienter skador. Bedömningen av vad som är en ersättningsgill patientskada är komplex. Om patientförsäkringen är tillämplig är detta oftast den lämpligaste vägen att gå. Detsamma gäller skador orsakade av läkemedel då läkemedelsförsäkringen är tillämplig. I andra fall får men begära ersättning enligt skadeståndslagen eller produktansvarslagen.
När en patient skadas i vården kan denne ofta få ersättning för skadan från patientförsäkringen. I vissa fall kan ersättning ges från läkemedelsförsäkringen. Enligt patientskadelagen ska alla som bedriver hälso- och sjukvård i Sverige vara försäkrade. Om en patient blir skadad genom vården kan hen få ersättning från försäkringen. Systemet liknar det som gäller för trafikförsäkringen. Alla som har en bil måste ju vara försäkrade och om någon, till exempel en fotgängare blir skadad i en trafikolycka kan denne få ersättning från bilägarens försäkring. På samma sätt ska alltså alla vårdgivare vara försäkrade och patienten få ersättning om hen skadas. Dessutom gäller, på samma sätt som inom trafikförsäkringssystemet, att om vårdgivaren är oförsäkrad kan patienten få ersättning från patientförsäkringsföreningen.
Om skadan har orsakats av ett läkemedel kan ersättning ges enligt läkemedelsförsäkringen. Flertalet av de företag och organisationer som tillverkar eller importerar läkemedel till är försäkrade.
En skadad patient kan också få ersättning enligt skadeståndslagen, t.ex. om patientförsäkringen inte täcker skadan eller om patienten vill ha högre ersättning än vad som kan ges från försäkringen.
Det finns också en särskild lag, produktansvarslagen (1992:18) som handlar om ersättning för skador som orsakats av felaktigheter i en produkt, till exempel ett läkemedel eller en respirator. Det är olika regler och beviskrav som gäller för ersättning enligt försäkringarna och för ersättning enligt skadeståndslagen och produktansvarslagen.
Kursen ger en grundläggande genomgång av lagstiftning och praxis. Du får en djupare insikt i patientskaderätten och hur den hanteras.
Under kursen behandlas bland annat:
- Lagstiftning
- Vilka ersättningsmöjligheter som finns
- Frågor om orsakssamband
- Bevisbörda och beviskrav
- Prövningen i Patientskadenämnden och Läkemedelsskadenämnden
- Prövningen i domstol
- Rättegångskostnader och rättshjälp
- Aktuell praxis
Kommande kursstarter
Varför välja JUC?
Välrenommerade föreläsare
Godkända som obligatorisk fortbildning
Centralt läge
Program
Kl. 09:00 - 09:30 Inledning
Kl. 09:30 - 09:50
Grundläggande bestämmelser om hälso- och sjukvård
Kl. 10:20 - 10:50
Patientförsäkringen och Patientskadenämnden
- Vilka skador ersätts?
- Vad ersätts?
- Beräkning?
- Bevisregler?
Kl. 10:50 - 11: 00 Bensträckare
Kl. 11:00 - 11:30
Grupparbete/gruppdiskussioner
Kl. 11:00 - 12:00
Genomgång grupparbete
Kl. 12:00 - 13:00 Lunch
Kl. 13:00 - 13:30
Läkemedelsförsäkring och Läkemedelskadenämnden
- Vilka skador ersätts?
- Vad ersätts?
- Beräkning?
- Bevisregler?
Kl. 13:30 - 14:00
Skadeståndslagen, produktansvarslagen
Kl. 14:00 - 14:30
Grupparbete/gruppdiskussioner
Kl. 14:30 - 15:00 Kaffepaus
Kl. 15:00 - 15:30
Genomgång grupparbete
Kl. 15:30 - 16:00
Kostnader i domstolen m.m.
Kl. 16:00 - 16:30 Avslutning
Målgrupp
- Advokater och andra jurister som företräder patienter och verksamhetsutövare
- Verksamhetsansvariga inom vården
- Verksamhetsansvariga på försäkringsbolag
- Skadereglerare
- Patientnämnder
Kursledare
Ebba Sverne Arvill
Författare och föreläsare
Lars Lundgren
Vice ordförande i Patientskadenämnden och i Läkemedelskadenämnden
Intresseanmälan
Praktisk inriktad undervisning med professionell nivå
JUC erbjuder juridisk utbildning av hög facklig kvalitet. Vår starka förankring inom juridisk vidareutbildning började år 2001, och idag är vi stolta över att vara en av skandinaviens främsta leverantör av kurser, nätverk, konferenser och certifieringar skräddarsydda för advokater, jurister,...